Σε μία αποκάλυψη «βόμβα» προχώρησε ο ερευνητικός οργανισμός Dossier Center με έδρα το Λονδίνο που ανατρέπει όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα για το μακελειό του ISIS στη Μόσχα. Όπως μεταδίδει το CNN στην κατοχή του ερευνητικού οργανισμού περιήλθαν έγγραφα που αναφέρουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ήταν ενήμερες για επικείμενο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους.

Τα έγγραφά έδειξαν ότι στην απειλή κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να έχουν εμπλοκή Τατζίκοι που ριζοσπαστικοποιήθηκαν από το ISIS-K – που  είναι το παρακλάδι του ISIS στην Κεντρική Ασία, στο Αφγανιστάν. Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο η τελευταία έκθεση του ερευνητικού οργανισμού αναφερόταν στη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας.

«Λίγες ημέρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έλαβαν προειδοποίηση ότι πολίτες του Τατζικιστάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος», τονιζόταν στην έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου. 

«Ακόμη και πριν από την επίθεση στο Crocus Hall, μια πηγή κοντά στις υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσε το Dossier Center για το θέμα αυτό», προστίθεται. Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει στο αίτημα που υπέβαλε το CNN να σχολιάσει τη συγκεκριμένη έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός πως οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα βρίσκονται στον «πάγο» η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει ότι μέλη του ISIS σχεδίαζαν επίθεση στη Ρωσία. Ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όχι μόνο δεν δέχθηκε τις προειδοποιήσεις αλλά τις είχε απορρίψει ως «προκλητικές». Μάλιστα είχε δηλώσε ότι «οι ενέργειες αυτές μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να κατηγορήσει την Ουκρανία για το μακελειό της 22ας Μαρτίου αν και το Κίεβο έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή με την πολύνεκρη επίθεση. 

Ο εξόριστος επικριτής του Κρεμλίνου Ίλια Πονομάρεφ μιλώντας σε εκπομπή του CNN είπε πως «βλέπουμε πολύ καθαρά ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να είχε αντιδράσει σε πολλές προειδοποιήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το ISIS- ανέλαβε την ευθύνη για την φονική επίθεση που σημειώθηκε το 2022 στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ. Σύμφωνα με το Dossier Center το 2023 η γερμανική αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα από το Τατζικιστάν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας.

Επίσης στο Κιργιστάν είχαν σημειωθεί συλλήψεις ατόμων με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση σε ορθόδοξη εκκλησία.  Σύμφωνα με το Dossier Center, οι ρωσικές διωκτικές αρχές παρακολουθούσαν όλες αυτές τις αναφορές και «εξέταζαν τον κίνδυνο» για τη Ρωσία.