Ένας ισραηλινός βομβαρδισμός στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στην κεντρική Γάζα άφησε πίσω του 4 νεκρούς και 17 τραυματίες, δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε ανάρτησή του σε X.

«Μια ομάδα του ΠΟΥ βρισκόταν σε ανθρωπιστική αποστολή στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στη Γάζα, όταν καταυλισμός εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν», έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, διευκρινίζοντας ότι κανένα μέλος του προσωπικού του ΠΟΥ δεν έχει τραυματιστεί.

Ανθρωπιστικός διάδρομος;


Μετά την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς και εξαπολύει ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα, που μεταξύ άλλων κατέστρεψε μεγάλο μέρος των δομών υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν μένουν πλέον παρά δέκα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας σε λειτουργία, a minima, από 36 προτού ξεσπάσει ο πόλεμος που αυτόν τον μήνα θα συμπληρώσει μισό χρόνο.

Τα νοσοκομεία αποτελούν επίσης καταφύγιο για χιλιάδες κατοίκους της Γάζας, τα σπίτια των οποίων ισοπεδώθηκαν ή έφυγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες.

Ο παλαιστινιακός θύλακας υφίσταται σχεδόν απόλυτη πολιορκία και ΜΚΟ, όπως και ο ΟΗΕ, κατηγορούν το Ισραήλ ότι δεν επιτρέπει να εισέρχεται επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια, από την οποία εξαρτάται σχεδόν όλος ο πληθυσμός (2,4 εκατ. άνθρωποι) στη Λωρίδα της Γάζας. Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών έχει συγκεντρωθεί στον νότο, μέσα και γύρω από την πόλη Ράφα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσάπτουν επίσης στον ισραηλινό στρατό ότι εμποδίζει ή επιβραδύνει αποστολές στις περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, ειδικά στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

«Παροτρύνουμε το Ισραήλ να διευκολύνει επειγόντως την πρόσβαση και να (επιτρέψει να) δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προκειμένου ο ΠΟΥ και εταίροι του να μπορέσουν να διακομίσουν ασθενείς για να σωθούν. Επαναλαμβάνουμε: κάθε στιγμή μετράει. Κατάπαυση του πυρός!», καταλήγει η ανάρτηση του δρος Τέντρος.

Στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.