Επιταχύνθηκε ελαφρώς ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Τουρκία, φθάνοντας το 68,5% σε ετήσια βάση έναντι 67,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη, από το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής (Tuik).

Η μεγάλη αύξηση των τιμών καταναλωτή, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,16% το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, αναφέρεται ως μία από τις κύριες αιτίες για την ήττα του κυβερνώντος κόμματος AKP στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Τριπλή ήττα για Ερντογάν στις αυτοδιοικητικές εκλογές μετά την ιστορική νίκη του Ιμάμογλου και της αντιπολίτευσης - Τι οδήγησε στην ήττα του

Από την πλευρά της, μια ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων (Enag) εκτιμά, ότι ο πληθωρισμός έφθασε το 124,63% σε ετήσια βάση το Μάρτιο στην Τουρκία, με άνοδο των τιμών κατά 5,68% σε διάστημα μηνός.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, η αύξηση των τιμών, η οποία τροφοδοτείται από τη σχεδόν διαρκή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, πλήττει ιδιαίτερα την εκπαίδευση (+140,1%), την υγεία (+80,25%), τις μεταφορές (+79,9%) και τα τρόφιμα (+70,4%).