Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται εδώ και σχεδόν 15 ηµέρες η Αϊτή, όπου συµµορίες συνέπραξαν και επιτέθηκαν σε κοµβικά σηµεία της πρωτεύουσας, µε στόχο την ανατροπή του πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί.

Μη έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πατρίδα του, ο Ανρί ανακοίνωσε την παραίτησή του την προηγούµενη εβδοµάδα, τη στιγµή που η χώρα βρίσκεται στο έλεος των συγκρούσεων. Χαρακτηριστικό του χάους που επικρατεί στη χώρα είναι ο εντοπισµός 14 πτωµάτων τη ∆ευτέρα στο προάστιο Πετιόν Βιλ της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς µετά την επίθεση µελών συµµοριών, τη στιγµή που από τα ξηµερώµατα της ίδιας ηµέρας, σύµφωνα µε µαρτυρίες των κατοίκων, «οπλισµένοι κακοποιοί» επιτέθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις στις περιοχές Λαµπούλ και Τοµασέν.

Οι έφοδοι συµµοριών στις φυλακές, που οδήγησαν στην απόδραση χιλιάδων κρατουµένων, παρέλυσαν µία από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, η οποία µετά τον σεισµό των 7 Ρίχτερ το 2010, αλλά και τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, βλέπει ξανά το αδιέξοδο. Το προηγούµενο διάστηµα, οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγµατα για να µπορέσουν να προστατευτούν από τις επιδροµές, ενώ πλέον ελάχιστοι αστυνοµικοί είναι ορατοί στην πόλη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% της πρωτεύουσας ελέγχεται από οµάδες που κατηγορούνται για δολοφονίες, βιασµούς, απαγωγές και πολλές ακόµα σοκαριστικές ενέργειες. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο της εκτελεστικής διευθύντριας της UNICEF, που χαρακτήρισε τα όσα διαδραµατίζονται ως «σκηνή βγαλµένη από τοMad Max”». Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα επικεντρώνεται στην εξεύρεση λύσης και στην εξοµάλυνση της τρέχουσας κατάστασης.

Με αφορµή την έκτακτη διεθνή σύνοδο στην Τζαµάικα, µε τη συµµετοχή χωρώνµελών της κοινότητας της Καραϊβικής και αντιπροσώπων του ΟΗΕ, ανατέθηκε σε οργανώσεις και πολιτικές παρατάξεις της Αϊτής ο σχηµατισµός µεταβατικών Αρχών. Επειτα από εσωτερικές διενέξεις, µε σκοπό τη δηµιουργία προεδρικού µεταβατικού συµβουλίου, συµφώνησαν στην επιλογή του Λουί Ζεράλντ Ζιλ ως αντιπροσώπου τους στο συµβούλιο, µε την Τζαµαϊκανή ΥΠ.ΕΞ. να δηλώνει µετά το πέρας του Συµβουλίου του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Αϊτή πως οι συνοµιλίες µεταξύ των κοµµάτων «προχωρούν καλά, παρά τις προκλήσεις». Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτµεντ εµφανίστηκε καθησυχαστικό αναφορικά µε τις συζητήσεις των εµπλεκόµενων µερών για την εξοµάλυνση της κατάστασης στη χώρα, επισηµαίνοντας πως «βρίσκονται πολύ κοντά στο να οριστικοποιήσουν τη σύνθεση» του Συµβουλίου.