Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αϊτή, καθώς η πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, παρέλυσε έπειτα από εφόδους συµµοριών, που βοήθησαν στην απόδραση χιλιάδων κρατουµένων.

Μία από τις πιο φτωχές χώρες, που ισοπεδώθηκε το 2010 έπειτα από σεισµό 7 Ρίχτερ αλλά και από τις εσωτερικές συγκρούσεις, βλέπει το χάος να επικρατεί. Εδώ και αρκετές ηµέρες, ένοπλες συµµορίες, που ελέγχουν µεγάλο µέρος της χώρας, πραγµατοποίησαν επιθέσεις σε τοποθεσίες-κλειδιά, µε σκοπό την ανατροπή του πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί, ο οποίος αµφισβητείται εντόνως, καθότι, όντας στην εξουσία από το 2021, θεωρητικά θα εγκατέλειπε το αξίωµά του στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τις προηγούµενες ηµέρες, οπλισµένοι κακοποιοί επιτέθηκαν σε δύο φυλακές της πρωτεύουσας, τη στιγµή που ο Ανρί βρισκόταν στην Κένυα, µε συνέπεια πάνω από 10 άνθρωποι να σκοτωθούν σε αυτές τις εφόδους, ενώ χιλιάδες κρατούµενοι στη µεγαλύτερη φυλακή της χώρας, την Pénitencier National, απέδρασαν. Σύµφωνα µε την εκτίµηση επικεφαλής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωµάτων στη χώρα, περίπου 3.700 έγκλειστοι διέφυγαν. Οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγµατα µε πέτρες, κλαδιά δέντρων και σωρό άλλων αντικειµένων, µε ελάχιστους αστυνοµικούς πλέον να είναι ορατοί στην πόλη. Σφοδρά πυρά ακούγονται στην πρωτεύουσα, µε σχολεία και τράπεζες να παραµένουν κλειστά, οδηγώντας έτσι την κυβέρνηση της Αϊτής να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, µε «ανανεώσιµα µέτρα» και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Η χώρα παραµένει σε βαθιά, πολυεπίπεδη κρίση, η οποία επιδεινώθηκε έπειτα από τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, µε τις πολιτικές διαδικασίες να είναι σε νεκρό σηµείο.

Ταυτόχρονα, δεκαεπτά Κολοµβιανοί που είναι φυλακισµένοι µε κατηγορίες εµπλοκής στη δολοφονία του πρώην προέδρου γνωστοποίησαν πως παραµένουν στη φυλακή, ενώ, σύµφωνα µε τη δικηγόρο των Κολοµβιανών µισθοφόρων, «µέλη συµµοριών περίµεναν στην είσοδο της φυλακής για να τους εκτελέσουν, ώστε να αποδώσουν αυτές “δικαιοσύνη” για τον πρόεδρο». Οπως έγινε γνωστό, τέσσερις αστυνοµικοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυµατίστηκαν σε ανταλλαγές πυρών στην αϊτινή πρωτεύουσα, µε αρκετές εγχώριες και διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αναστέλλουν τις πτήσεις τους προσωρινά, αλλά να τις ξαναρχίζουν έπειτα από λίγα 24ωρα.

Ακόµα, ανησυχητικά παραµένουν τα στοιχεία του ΟΗΕ και ΜΚΟ που ανέδειξαν ότι από τις αρχές της χρονιάς η βία χειροτέρεψε στη χώρα, µε νέους, βίαιους εκτοπισµούς, που προστίθενται στους σχεδόν 200.000 που είχαν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ τους προηγούµενους µήνες.