Ο  πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τίμησε την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας σήμερα, Πέμπτη 4 Απριλίου, διοργανώνοντας εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, στην οποία παραβρέθηκαν εκατοντάδες επιφανείς της ομογένειας, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στα γαλανόλευκα ντύθηκε ο Λευκός Οίκος για να γιορτάσει την εθνική μας εορτή, με προσκεκλημένους εκατοντάδες επιφανείς ομογενείς μας. Αποτελεί μια εκδήλωση που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος και πραγματοποιείται αδιάλειπτα από την δεκαετία του 80’ και μόνο δύο κοινότητες η ιρλανδική και η ελληνική έχουν το προνόμιο να γιορτάζουν την εθνική τους ανεξαρτησία κάθε χρόνο.

Τζο Μπάιντεν: Θύμισε πως οι στενοί δεσμοί με την Ελλάδα του χάρισαν το... επώνυμο «Μπαϊντενόπουλος»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκε τους ομογενείς προσκεκλημένους του σε ένα εγκάρδιο κλίμα και με μία ζεστή ομιλία, στη διάρκεια της οποίας δεν παρέλειψε να θυμίσει για μια ακόμα φορά πως οι στενοί δεσμοί του με την Ελλάδα του χάρισαν το «ελληνικό» του επώνυμο, «Μπαϊντενόπουλος». Ο κ. Μπάιντεν, εκμεταλλεύθηκε την εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για να θυμίσει στους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους ότι σε όλη την πολιτικη του καριέρα στάθηκε δίπλα στον Ελληνισμό, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον πρέσβη της Αμερικής στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.

Νωρίτερα τον λόγο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος που μίλησε για τις κοινές καταβολές και τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες Ελλάδα και ΗΠΑ. «Κύριε πρόεδρε, για μια ακόμα φορά τιμάτε τους Ελληνοαμερικανούς, τους ανθρώπους της Αμερικής με αυτόν τον τόσο ξεχωριστό τρόπο. με τον ετήσιο εορτασμό της γιορτής της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, εδώ στον Λευκό Οίκο», ανέφερε και πρόσθεσε:«Όπως πάντα μένουμε ταπεινοί μπροστά στο κύρος αυτού του εορτασμού και εκ μέρους όλων σας ευχαριστούμε για τη συνέχιση αυτής της υπέροχης παράδοσης που αναγνωρίζει τις ελληνικές ρίζες της Δημοκρατίας. ΣΣε αυτά τα δημοκρατικά ιδανικά που δυστυχώς μειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο είμαστε εδώ για να δηλώσουμε και να θυμηθούμε εκείνους που η αφοσίωσή τους στους σκοπούς της ελευθερίας και της δημοκρατίας τους κόστισε το πιο ακριβό τίμημα όλων, τις ζωές τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι αθάνατοι ήρωες του 1821 που όπως και εκείνοι του 1776 και όλοι εκείνοι από κάθε γενιά που είναι πρόθυμοι να κάνουν μια τόσο δαπανηρή θυσία στο βωμό της ελευθερίας, τους λέμε «αιωνία η μνήμη» σε όλους τους γενναίους πολεμιστές για ειρήνη και δικαιοσύνη».

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Είστε πολύ περισσότερο από ένας αγαπημένος μας φίλος

Απευθυνόμενος στον κ. Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανέφερε πως «έχετε υπάρξει για πολύ καιρό ένας στενός και έμπιστος φίλος της ελληνοαμερικανικής οικογένειας και από τους πιο παλιούς από τα πρώτα χρόνια στο Γουίλμινγκτον. Αλλά είστε πολύ περισσότερο από ένας αγαπημένος μας φίλος. Ως πρόεδρος έχετε οδηγήσει τον κόσμο στην ειρήνη και την κυριαρχία των λαών και συνεχίζετε να είστε ο  κορυφαίος συνήγορος των Ουκρανών αδερφών μας. Τους ανθρώπους που δύο χρόνια τώρα μάχονται για τη ζωή τους ενάντια στην άδικη και απάνθρωπη εισβολή  Συνεχίζετε να τους στηρίζετε και για την αδιάκοπη και αμετακίνητη στήριξή σας σάς είμαστε ευγώμονες. Επίσης, ως γιοι και κάρες της μητέρας εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης ο φίλος σας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βασίζεται σε εσάς. Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστούμε για την αφοσίωσή σας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είμαστε στο πλευρό σας όπως εσείς είστε στο πλευρό μας. Ζήτω η Αμερική, ζήτω το ελληνικό έθνος», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες Τετάρτη 3 Απριλίου, με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις.

Στην πρόσφατη διακήρυξή του για την 203η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο Τζο Μπάιντεν είχε κάνει εκτενή αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως επίσης και τα διαχρονικά ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης, που ενέπνευσαν βαθιά και τους Αμερικανούς.

«Σήμερα, η συνεργασία, η συμμαχία και η φιλία που μοιράζονται η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες από ποτέ – σε μεγάλο βαθμό λόγω του θάρρους και του χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Από την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι την προσπάθεια να κάνουμε το Εθνος μας πιο ελεύθερο και δίκαιο, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ωθήσει τη χώρα μας προς τα εμπρός, ανάβοντας τη φλόγα της ελευθερίας που φούντωσε για πρώτη φορά στην Αθήνα πριν από χιλιάδες χρόνια. Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, είχα την τύχη να δω αυτή την καρδιά, την ελπίδα και τη δέσμευση από κοντά και άντλησα έμπνευση από Ελληνοαμερικανούς φίλους, οικογένειες, ηγέτες και πολιτικούς μέντορες», είχε αναφέρει ο κ. Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται πως η ελληνοαμερικανική είναι μια από τις μετρημένες εθνοτικές κοινότητες για τις οποίες διοργανώνεται αντίστοιχη εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

President Biden Hosts a Reception Celebrating Greek Independence Day
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0bif54yffb5)