Μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο διανύει η μοναρχία στην Αγγλία τους τελευταίους μήνες, με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη βασίλισσα Καμίλα να έρχουν έρθει πιο κοντά από ποτέ.

Μετά τη διάγνωση του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο και την ανακοίνωση ότι και η Κέιτ Μίντλετον δίνει τη δική της μάχη με την ασθένεια, η βασίλισσα Καμίλα και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχουν δημιουργήσει έναν νέο ισχυρό δεσμό.

Οι δυο τους θα είναι τα κύρια μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα βγουν δυναμικά στο προσκήνιο τους «επόμενους κρίσιμους μήνες», με τον βασιλικό ειδικό Ίαν Πέλαμ Τέρνερ να αναφέρει επί του θέματος: «Πιστεύω ότι ο Ουίλιαμ έχει συνειδητοποιήσει την αξία της βασίλισσας Καμίλα, ειδικά σε μια εποχή όπως αυτή που υποστήριξε σθεναρά τον βασιλιά Κάρολο όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στα δημόσια καθήκοντα και τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε αντ' αυτού».

Όπως δήλωσε ο βασιλικός σχολιαστής Ρίτσαρντ Κέι, με αφορμή τον νέο φόρτο εργασίας του πρίγκιπα της Ουαλίας: «Όλοι όσοι είναι κοντά στον πρίγκιπα Ουίλιαμ αναγνωρίζουν ότι πάντα ήταν σε θέση να φέρει σε πέρας μια πρόκληση και να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες, όπως έδειξε τόσο αξέχαστα ως ένα 15χρονο αγόρι όταν το βλέμμα του κόσμου έπεσε πάνω του μετά τον θάνατο της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα. Αλλά η κρίση υγείας που ταλαιπωρεί τη σύζυγό του είναι τόσο μεγάλη δοκιμασία όσο και η απώλεια της μητέρας του, ενδεχομένως μεγαλύτερη. Για τον Ουίλιαμ, ως πατέρα, το πρώτο του ένστικτο θα είναι η ευημερία των τριών παιδιών του, με τα οποία ο ίδιος και η Κέιτ έπρεπε να μοιραστούν τα καταστροφικά νέα».

Ο Ρίτσαρντ Κέι περιέγραψε αυτό που συμβαίνει σήμερα στο παλάτι ως τη «σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει από την παραίτηση» του βασιλιά Εδουάρδου Η' το 1936. Όπως συνεχίζει: «Και αυτό γιατί η απουσία τόσο της πριγκίπισσας της Ουαλίας όσο και του βασιλιά Καρόλου αντιπροσωπεύει ένα ταυτόχρονο σοκ στο βασιλικό σύστημα. Ο Κάρολος και η Κέιτ είναι, κατά κάποιο τρόπο, τα πιο χαρισματικά μέλη της οικογένειας, ο βασιλιάς χάρη στην ευγενική του αξιοπιστία, η Κέιτ με την ομορφιά και τη συμπόνια της. Αυτή τη στιγμή, αυτοί είναι ασταθείς καιροί για μια βασιλική οικογένεια που έχει απογυμνωθεί από τους πρωταγωνιστές της και η σταθερότητα φτάνει στον πυρήνα της. Αλλά αν η ιστορία μας διδάσκει ένα πράγμα για τη μοναρχία, είναι ότι μπορεί να ξεπεράσει τις περισσότερες δοκιμασίες. Έχει επιβιώσει από την επανάσταση, τον εμφύλιο πόλεμο και τις πιο σκοτεινές απειλές».

Πιστεύεται ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «αγανακτούσε επί χρόνια» με τη βασίλισσα Καμίλα, λόγω του ρόλου της στον χωρισμό των γονιών του, τη δεκαετία του 1990. Πλέον όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και λόγω των συνθηκών αλλά και λόγω της φροντίδας που δείχνει η Καμίλα στον πατέρα του. 

Υπενθυμίζεται ότι η βασίλισσα και ο πρίγκιπας της Ουαλίας έδωσαν μαζί το «παρών» στην υπηρεσία της Ημέρας της Κοινοπολιτείας, στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. 

Τέλος, όπως εξηγεί ο Κέι: «Η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων έδειξε πόσο ευάλωτη έχει γίνει η οικογένεια και η αντίδραση του κοινού ήταν ανησυχητική». 

Φωτογραφία: Αssociated Press