Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησε μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων που ταξίδεψε στο Μεξικό για την έκλειψη ηλίου που έγινε ορατή στην κεντρική και βόρεια Αμερική. Η Αναστασία Μεταλληνού, Ελληνίδα επιστήμονας, έζησε από κοντά την ολική έκλειψη ηλίου που έλαβε χώρα στο Μεξικό.

Η εμπειρία, όπως περιγράφει η ίδια, ήταν μαγική και άφησε άφωνους όσους τυχερούς την παρακολούθησαν. Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η κ. Μεταλληνού μίλησε για το φαινόμενο, τονίζοντας την ένταση και την ομορφιά του. "Σκοτείνιασαν τα πάντα, η θερμοκρασία έπεσε", ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την αίσθηση δέους που ένιωσαν οι παρευρισκόμενοι.

Η καθαρότητα του ουρανού στο Μεξικό επέτρεψε στους επιστήμονες να παρατηρήσουν την έκλειψη χωρίς εμπόδια. “Το είδαμε από την αρχή, στις 10:55 που ξεκινούσε, η πρώτη επαφή που σκιάζεται σιγά σιγά ο ήλιος, η ολικότητα και έπειτα μέχρι τις 13:36. Το φαινόμενο ήταν 2, 5 ώρες σίγουρα και 4 λεπτά ήταν η ολικότητα που ήταν αρκετός χρόνος. Εκεί σκοτείνιασαν τα πάντα, ήταν ο ουρανός σκοτεινός τριγύρω, η θερμοκρασία πέφτει και το αισθάνεσαι. Είναι πολύ αισθητό ότι πέφτει η θερμοκρασία γιατί αισθάνεσαι ότι δροσίζεσαι. Είδαμε στον ουρανό πλανήτες που υπό το φως του ήλιου δεν φαίνονται, οπότε αποκαλύφθηκε και η Αφροδίτη και ο Δίας και ο Άρης και ο Κρόνος”, είπε για το φαινόμενο.


Η ίδια έχει παρακολουθήσει και στο παρελθόν εκλείψεις ηλίου, στην Κίνα και στο Καστελόριζο. "Στο Καστελόριζο, τα λουλούδια έκλεισαν για 3-4 λεπτά και τα πρόβατα πήγαν κάτω από ένα δέντρο για να κοιμηθούν", θυμάται η κ. Μεταλληνού, περιγράφοντας πώς τα ζώα αντιλαμβάνονται και επηρεάζονται από την ξαφνική αλλαγή φωτισμού.

Σύμφωνα με την κ. Μεταλληνού, η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή στην Ισπανία το 2026 και στην Ελλάδα το 2088.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0fbyolr5eox)