Η χούντα που κατέλαβε την εξουσία στη Μιανμάρ επέκρινε σήμερα την απόφαση του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνοντας λόγο για «μεροληπτικούς ισχυρισμούς» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει ενημερωθεί για τον διορισμό νέου απεσταλμένου από τον ΟΗΕ.

Αναλυτικά, ο εμφύλιος πόλεμος σε αυτή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες και οι ένοπλες ομάδες που μάχονται ενάντια στους στρατιωτικούς – οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2021—έχουν καταγράψει αρκετές σημαντικές νίκες.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που καταδίκαζε «τις φρικτές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Μιανμάρ.

 

ΟΗΕ: H χούντα «κατάσχει» την ανθρωπιστική βοήθεια

Παράλληλα ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι η χούντα «κατάσχει» την ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που επιδεινώνει την κρίση στη χώρα εξαιτίας της οποίας έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η απόφαση αυτή «περιλαμβάνει αβάσιμους και μεροληπτικούς ισχυρισμούς», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της χούντας σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα Global New Light of Myanmar. «Κατά συνέπεια, η Μιανμάρ απορρίπτει κατηγορηματικά την απόφαση», πρόσθεσε.

Παράλληλα στην ανακοίνωσή του το υπουργείο καταγγέλλει ότι «δεν υπήρξε καμία επίσημη επικοινωνία με τη Μιανμάρ» σχετικά με τον διορισμό την προηγούμενη εβδομάδα νέας ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ στη θέση αυτή που παρέμενε κενή μετά την αποχώρηση της προκατόχου της τον Ιούνιο του 2023.

Η προηγούμενη ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, η Σιγκαπουριανή Νοελίν Χέιζερ, μετέβη στη Μιανμάρ το 2022 και συναντήθηκε με τον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, κάτι που επέκριναν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο δεν της επετράπη να συναντηθεί με την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ που ανατράπηκε από το πραξικόπημα και η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 27 ετών.

Στη συνέχεια, η Χέιζερ προκάλεσε την οργή της χούντας η οποία την κατηγόρησε ότι έδωσε στη δημοσιότητα «μονομερή ανακοίνωση» για τα όσα συζήτησαν.

 

Η Ταϊλάνδη είναι έτοιμη να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες από τη Μιανμάρ

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες από τη Μιανμάρ, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ένοπλων ομάδων για τον έλεγχο μεθοριακής πόλης- κλειδί.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις κοντά στην πόλη Μιαουάντι, την οποία χωρίζει ένα ποτάμι από την πόλη Μάε Σοτ στην Ταϊλάνδη.

Η Ταϊλάνδη μοιράζεται σύνορα μήκους 2.400 χιλιομέτρων με τη Μιανμάρ, τα οποία διασχίζουν εκατοντάδες Βιρμανοί όταν ξεσπούν συγκρούσεις, προτού επιστρέψουν στις εστίες τους μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία.

«Είμαστε προετοιμασμένοι εδώ και κάποιο καιρό και μπορούμε να φιλοξενήσουμε προσωρινά περίπου 100.000 ανθρώπους», επεσήμανε ο Ταϊλανδός υπουργός Εξωτερικών Παρνπρί Μπαχίντχα- Νουκάρα. Αν και δεν υπάρχουν «μαζικές αποχωρήσεις», άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους.

Η Μιαουάντι είναι το τρίτο σημαντικότερο μεθοριακό σημείο διέλευσης εμπορικών προϊόντων της Μιανμάρ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χούντας, από εκεί πέρασαν τους τελευταίους 12 μήνες προϊόντα αξίας ενός δισεκ. ευρώ.