Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. «Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι η σημερινή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».

«Γράφτηκε Ιστορία. Διαμορφώσαμε ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του ασύλου στην ΕΕ. Το έργο αυτό προετοιμαζόταν για περισσότερα από δέκα χρόνια. Αλλά κρατήσαμε τον λόγο μας. Μια ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος», τόνισε με ανάρτησή της στα social media η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. 

Νωρίτερα πάντως η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων απηύθυνε Έκκληση στους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν το νομοθετικό πακέτο για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Αν αποτύχει το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα έχουμε αποτύχει όλοι» ανέφερε η Ίλβα Γιόχανσον, τονίζοντας ότι το Σύμφωνο αυτό έχει γραφεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες. «Σας ζητώ να κάνετε αυτό το βήμα και να το ψηφίσετε. Έχουμε αυτή την ευκαιρία και θα πρέπει να την αδράξουμε».

Βασικά σημεία του Συμφώνου


Κανονισμός ελέγχου: Δημιουργία ενιαίων κανόνων σχετικά με την ταυτοποίηση υπηκόων τρίτων χωρών κατά την άφιξή τους, αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια εντός του χώρου Σένγκεν.

Κανονισμός Eurodac: Ανάπτυξη κοινής βάσης δεδομένων που συλλέγει πιο ακριβή και πλήρη δεδομένα για τον εντοπισμό μη εξουσιοδοτημένων μετακινήσεων.
Κανονισμός για τις διαδικασίες ασύλου: Γρήγορες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες ασύλου, επιστροφής και συνόρων.

Κανονισμός διαχείρισης της μετανάστευσης για το άσυλο: Θέσπιση ενός νέου μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών για την εξισορρόπηση του τρέχοντος συστήματος, όπου λίγες χώρες είναι υπεύθυνες για τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων ασύλου, και σαφείς κανόνες για την ευθύνη για τις αιτήσεις ασύλου.

Κανονισμός κρίσης και ανωτέρας βίας: Διασφάλιση ότι η ΕΕ είναι έτοιμη στο μέλλον να αντιμετωπίσει καταστάσεις κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης των μεταναστών.

Σύσταση σχετικά με έναν μηχανισμό της ΕΕ για την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων που σχετίζονται με τη μετανάστευση: Ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και πρόβλεψης που επιτρέπει την έγκαιρη αναγνώριση των καταστάσεων μετανάστευσης, επιτρέποντας αποτελεσματική ετοιμότητα και απόκριση.

Σύσταση για τη συνεργασία για έρευνα και διάσωση: Αυτή η σύσταση βελτιώνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη διαχείριση ιδιωτικών σκαφών που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR).

Εθελοντικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης: 23 κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες συμφώνησαν από τις 22 Ιουνίου 2022 να υποστηρίξουν τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό πίεση, μεταξύ άλλων με τη δέσμευση να μετεγκαταστήσουν ορισμένους από τους αιτούντες άσυλο και μέσω οικονομικών συνεισφορών. Με τις μετεγκαταστάσεις σε εξέλιξη, περισσότεροι από 1000 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία έως τις αρχές του 2023.


Διαδηλωτές πέταξαν σαΐτες στην αίθουσα της Ολομέλειας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ομάδα διαδηλωτών πέταξε σαΐτες μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας. Οι διαδηλωτές φώναζαν «αυτό το Σύμφωνο σκοτώνει. Ψηφίστε όχι!». Η διαδικασία διεκόπη προσωρινά, με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, να ζητά την ειρηνική αποχώρηση των διαδηλωτών από την αίθουσα, ώστε να ξεκινήσει η ψηφοφορία.