Η οικονοµία φρενάρει τα σχέδια του Μακρόν: Πώς το έλλειµµα στον κρατικό προϋπολογισµό της Γαλλίας βάζει εµπόδια στις φιλοδοξίες του για την Ευρώπη
Το έλλειµµα στον κρατικό προϋπολογισµό της Γαλλίας έφθασε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023
Το χρίσµα από τις ΗΠΑ, το ντιλ για την ασφάλεια των Ολυµπιακών Αγώνων και η εκεχειρία
Αλλο ένα πρόβληµα απειλεί να βάλει φρένο στις υψηλές φιλοδοξίες του Μακρόν να ηγηθεί της Ευρώπης, καθώς σύµφωνα µε τα στοιχεία που δόθηκαν στη δηµοσιότητα από το υπουργείο Οικονοµικών της Γαλλίας, το έλλειµµα στον κρατικό προϋπολογισµό έφθασε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση µε το όριο της Ε.Ε. Η εξέλιξη αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης, µε την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του υπουργού Οικονοµικών Μπρούνο Λεµέρ και το κεντροδεξιό Κόµµα των Ρεµπουµπλικανών (L.R.) να απειλεί µε πρόταση µοµφής. Το Παρίσι ανησυχεί όλο και περισσότερο, καθώς στα µέσα Απριλίου και στις αρχές Μαΐου διεθνείς οίκοι πρόκειται να καταθέσουν τις αξιολογήσεις τους για την οικονοµία, λίγες µόλις ηµέρες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, η Ακροδεξιά «καλπάζει». Παρά τα µεγάλα προβλήµατα στο εσωτερικό της χώρας του, ο Μακρόν δεν παραιτείται από τη φιλοδοξία του να ηγηθεί της Ευρώπης. Το κενό εξουσίας που δηµιουργεί η αποστασιοποίηση της Γερµανίας και του Ολαφ Σολτς προσωπικά από τις υποθέσεις της Ενωσης είναι η µεγάλη του ευκαιρία.
Οι ΗΠΑ βλέπουν στο πρόσωπο του Μακρόν τον ηγέτη που θα µπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν πιο ενεργό οικονοµικό και στρατιωτικό ρόλο στα µέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, ώστε οι ίδιες να στραφούν απερίσπαστες προς την Κίνα. Οι σχέσεις της Γαλλίας µε τις ΗΠΑ, αν και ήταν «ψυχροπολεµικές» µέχρι πρόσφατα, εξαιτίας της ακύρωσης πώλησης των γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, το τελευταίο διάστηµα µε αφορµή τις εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν αναθερµανθεί, µε τις δύο πλευρές να πυκνώνουν τις επαφές τους.
Πηγές από τα Ηλύσια αναφέρουν πως ο Μακρόν εξασφάλισε τη δέσµευση των Αµερικανών να βοηθήσουν τη Γαλλία στο κοστοβόρο θέµα της ασφάλειας των Ολυµπιακών Αγώνων του Ιουνίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχουν τεθεί και οι βάσεις για µια νέα ενεργειακή και αµυντική συµφωνία µε τις ΗΠΑ, βάζοντας το Παρίσι κέντρο των εξελίξεων στην Ευρώπη.
Η στρατηγική ασάφεια του Μακρόν έχει σκοπό να µετρήσει τις αντιδράσεις όλων των εµπλεκοµένων, καθώς και να ασκήσει πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να επιταχύνουν τους εξοπλισµούς. Ταυτόχρονα, εξαγοράζει πολιτικό χρόνο στο εσωτερικό της χώρας του, αποφεύγοντας την επιβολή αυστηρών µέτρων δηµοσιονοµικής πειθαρχίας που θα είχαν πολιτικό κόστος για τον ίδιο, καθώς η Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν τον περιµένει στη γωνία. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η Γερµανία και εάν τελικά οι Ευρωπαίοι αφήσουν τον Μακρόν να παίξει το πολιτικό του παιχνίδι, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Το οικονοµικό πρόβληµα της Γαλλίας θα µπορούσε να είναι µια πρώτης τάξεως αφορµή να του κόψουν τα φτερά, γλιτώνοντας την Ευρώπη και τον ίδιο από ένα νέο « Βατερλό».
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»
Οι ξεκάθαρες προθέσεις του Μακρόν
Οι προθέσεις του φάνηκαν ξεκάθαρα, όταν πριν από λίγο καιρό δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι δειλή» και εάν χρειαστεί θα πρέπει να στείλει και στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας ώστε να ηττηθεί η Ρωσία, διαχωρίζοντας τη θέση του από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες. Οι απόψεις που εκφράζει τον τελευταίο καιρό, αν και τον φέρνουν συχνά σε σύγκρουση µε τους συναδέλφους του της Ε.Ε., έχουν θετική απήχηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.Οι ΗΠΑ βλέπουν στο πρόσωπο του Μακρόν τον ηγέτη που θα µπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν πιο ενεργό οικονοµικό και στρατιωτικό ρόλο στα µέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, ώστε οι ίδιες να στραφούν απερίσπαστες προς την Κίνα. Οι σχέσεις της Γαλλίας µε τις ΗΠΑ, αν και ήταν «ψυχροπολεµικές» µέχρι πρόσφατα, εξαιτίας της ακύρωσης πώλησης των γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, το τελευταίο διάστηµα µε αφορµή τις εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν αναθερµανθεί, µε τις δύο πλευρές να πυκνώνουν τις επαφές τους.
Το χρίσμα από τις ΗΠΑ
Στα µέσα της προηγούμενης εβδοµάδας ο Αντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στο Παρίσι για επαφές µε τον Γάλλο πρόεδρο και τον οµόλογό του ΥΠΕΞ, Στεφάν Σεζουρνέ, το περιεχόµενο των οποίων δεν ανακοινώθηκε επισήµως, λίγο πριν συναντηθούν εκ νέου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, σε αυτή τη συνάντηση ο Μακρόν έλαβε και επίσηµα το χρίσµα από τις ΗΠΑ, ώστε να ηγηθεί µιας διπλωµατικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση λύσης στα µέτωπα της Ουκρανίας και τη Μέσης Ανατολής. Σε αντάλλαγµα, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να έχει δεσµευθεί να στηρίξει τις ενέργειες της Ουάσινγκτον σε διπλωµατικό και στρατιωτικό επίπεδο στους πολέµους της Ουκρανίας µε τη Ρωσία και του Ισραήλ µε τους Παλαιστίνιους, αποτελώντας µοχλό πίεσης προς το Κίεβο και το Τελ Αβίβ. Τέλος, δεσµεύθηκε να συµπεριλάβει τις αµερικανικές αµυντικές βιοµηχανίες στην κούρσα των εξοπλισµών της Ευρώπης.Πηγές από τα Ηλύσια αναφέρουν πως ο Μακρόν εξασφάλισε τη δέσµευση των Αµερικανών να βοηθήσουν τη Γαλλία στο κοστοβόρο θέµα της ασφάλειας των Ολυµπιακών Αγώνων του Ιουνίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχουν τεθεί και οι βάσεις για µια νέα ενεργειακή και αµυντική συµφωνία µε τις ΗΠΑ, βάζοντας το Παρίσι κέντρο των εξελίξεων στην Ευρώπη.
Η στρατηγική ασάφεια του Γάλλου προέδρου
Στο µεταξύ, οι παρασκηνιακές διπλωµατικές ζυµώσεις, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αναµένεται να κορυφωθούν στις αρχές Μαΐου, όταν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί το Παρίσι και λίγες ηµέρες αργότερα στο Πεκίνο θα φτάσουν για ξεχωριστές επισκέψεις ο Γερµανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίµιρ Πούτιν. Ο τελευταίος µάλιστα σε οµιλία του, αµέσως µετά την πρόσφατη εκλογική του νίκη, έστειλε µήνυµα στον Μακρόν λέγοντας: «Φαίνεται πως η Γαλλία µπορεί να παίξει ρόλο. ∆εν έχουν χαθεί όλα ακόµα». Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Γάλλου προέδρου σε ουκρανική εφηµερίδα, στην οποία είχε εκφράσει την πρόθεσή του να ζητήσει από τη Μόσχα να τηρήσει εκεχειρία στα µέτωπα της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων του Παρισιού.Η στρατηγική ασάφεια του Μακρόν έχει σκοπό να µετρήσει τις αντιδράσεις όλων των εµπλεκοµένων, καθώς και να ασκήσει πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να επιταχύνουν τους εξοπλισµούς. Ταυτόχρονα, εξαγοράζει πολιτικό χρόνο στο εσωτερικό της χώρας του, αποφεύγοντας την επιβολή αυστηρών µέτρων δηµοσιονοµικής πειθαρχίας που θα είχαν πολιτικό κόστος για τον ίδιο, καθώς η Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν τον περιµένει στη γωνία. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η Γερµανία και εάν τελικά οι Ευρωπαίοι αφήσουν τον Μακρόν να παίξει το πολιτικό του παιχνίδι, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Το οικονοµικό πρόβληµα της Γαλλίας θα µπορούσε να είναι µια πρώτης τάξεως αφορµή να του κόψουν τα φτερά, γλιτώνοντας την Ευρώπη και τον ίδιο από ένα νέο « Βατερλό».
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»