Την εμβληματική του όψη αποκτά ξανά ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών ανοικοδόμησης που ακολούθησαν την τεράστια πυρκαγιά του 2019.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2019 και είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές, αφού κατέστρεψαν τη δομή της στέγης του μνημείου, ενώ στη συνέχεια εξαπλώθηκε, καταστρέφοντας την κορυφή, τις στέγες του κυρίως ναού και του εγκάρσιου κλίτους, αλλά και τους ξύλινους σκελετούς τους.

Scaffolding removed at Paris' Notre-Dame Cathedral nearly 5 years after fire
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι σκαλωσιές που περιβάλλουν μεγάλο μέρος της πρόσοψης του καθεδρικού ναού έχουν αρχίσει σιγά σιγά να απομακρύνονται, με μια νέα κορυφή να είναι ήδη ορατή.

Στο εργοτάξιο βρίσκονται καθημερινά περίπου 500 εργάτες, με στόχο την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, το οποίο δεσπόζει στο νησί Ile de la Cite στον ποταμό Σηκουάνα από τον Μεσαίωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παναγία των Παρισίων ήταν το πιο επισκέψιμο μνημείο της Ευρώπης πριν από την πυρκαγιά του 2019.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, με τον καθεδρικό να έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024.