Σε εφιάλτη για τις αγορές, µε αιχµή τις επιπτώσεις στις ήδη αυξηµένες διεθνείς τιµές του πετρελαίου εξελίσσεται το ενδεχόµενο γενικευµένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Όλος ο κόσµος περιµένει µε κοµµένη την ανάσα την επόµενη κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, µε τα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων και τις κεφαλαιαγορές να ανοίγουν σήµερα έµπλεες ανησυχιών ως συνέχεια της πολύ µεγάλης αναταραχής που επικράτησε ήδη από την Παρασκευή λόγω των δηµοσιευµάτων που είχαν προηγηθεί.

Διαβάστε ακόμα: Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Στα 100 δολάρια "εκτοξεύεται" το πετρέλαιο μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Τι λένε οι αναλυτές

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Τα βλέµµατα στραµµένα στο πετρέλαιο brent

Μια λεπτή γραµµή, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα αποκλιµακωθεί ή θα κλιµακωθεί η κρίση, έχει αποµείνει πια να χωρίζει την ανησυχία από τον πανικό, καθώς στη φλεγόµενη ήδη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής κινδυνεύουν να «καούν» πολλοί σηµαντικοί επιχειρηµατικοί κλάδοι, από την ενέργεια και τις θαλάσσιες και αεροπορικές µεταφορές µέχρι το εµπόριο και τον τουρισµό.

Τα βλέµµατα είναι στραµµένα στη διεθνή τιµή του πετρελαίου brent, το οποίο ήδη έχει ανέβει από τα 71 στα 90-92 δολάρια τις τελευταίες εβδοµάδες. Όµως, η άνοδος αυτή που έχει οδηγήσει στη χώρα µας την τιµή της βενζίνης ακόµη και πάνω από 2 ευρώ δεν θα είναι τίποτα µπροστά στην αναµενόµενη έκρηξη τιµών που θα µπορούσε να πυροδοτήσει µια εκτεταµένη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν, δύο χωρών που αποτελούν η µεν πρώτη παραγωγό φυσικού αερίου και η δεύτερη πανίσχυρο παίκτη στην παγκόσµια πετρελαϊκή αγορά.

Με τον φόβο για γενίκευση, ήδη διατυπώνονται προβλέψεις για τον κίνδυνο να δούµε το πετρέλαιο να ανεβαίνει σύντοµα πάνω από τα 100-110 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας αλυσιδωτές οικονοµικές αντιδράσεις, µε αφετηρία την ακρίβεια στις µετακινήσεις, στις µεταφορές και την ενέργεια καταλήγοντας σε πληθωριστικό «σοκ», σε µια περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες προσδοκούν σε αποκλιµάκωσή τους, για να µειώσουν τα επιτόκια και να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0jrua58zfft)

Πώς αποτιµούν οι επενδυτές τις επιπτώσεις

Αν την Παρασκευή το Χρηµατιστήριο της Αθήνας και οι µεγάλες αµερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές πήραν µια πρώτη γεύση για την ισχύ των ρευστοποιήσεων καταγράφοντας βαριές απώλειες µόνο στο άκουσµα µιας πιθανής ανάφλεξης, από σήµερα θα µάθουµε πώς αποτιµούν οι επενδυτές τις επιπτώσεις. Οι εκτιµήσεις των αναλυτών δεν είναι θετικές, τουλάχιστον για το ξεκίνηµα της εβδοµάδας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει µια ευρεία ανατιµολόγηση ρίσκου.

Ο χρυσός (και δευτερευόντως το ασήµι που έχει εκτιναχτεί στα 28 δολάρια/ουγγιά) επιβεβαίωσε τη φήµη του ως ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους κρίσεων και όσοι σκέφτονται «πίσω από τις γραµµές» βρήκαν στο χτύπηµα του Ιράν κατά του Ισραήλ τον λόγο του ξέφρενου καλπασµού του σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδοµάδες. Η τιµή του έχει ανέβει το τελευταίο εξάµηνο πάνω από 34%, ενώ την Παρασκευή βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε νέο υψηλό (2.448 δολάρια/ουγγιά), µε µεγάλους επενδυτικούς οίκους να ανεβάζουν τον πήχυ στα 2.700 (Goldman Sachs), στα 3.000 (Bank of America) ή ακόµη και στα 4.000 δολάρια (UBS)!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή