Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναμένοντας την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν το περασμένο Σάββατο (13/4) στο έδαφός του.
Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε αποφάσεις για το «πότε», ενώ παραμένει ανοιχτό σε όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με διαρροές, οι προτάσεις για πλήγμα σε ευαίσθητους στόχους του Ιράν απορρίφθηκαν. Υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το αν θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποδοχή του σχεδίου από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

Στο πολεμικό συμβούλιο της Κυριακής, αποφασίστηκε να υπάρξει αντίδραση χωρίς όμως να καταλήξουν στο «πώς» και στο «πότε». Ο ισραηλινός στρατός θα αντεπιτεθεί στο Ιράν, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα, δήλωσαν πηγές στην «Jerusalem Post». Η απόφαση ενδέχεται να αλλάξει καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμη μεταβλητό και λόγω όλων των απαραίτητων πολύπλοκων προετοιμασιών.

Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αντεπιτεθεί, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι εξακολουθεί να επιδιώκει να περιορίσει την επίθεση για να αποφύγει έναν περιφερειακό πόλεμο. Ο αρχηγός του στρατού, Herzi Halevi, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην αντιαεροπορική συστοιχία Arrow, του Τάγματος 136, άφησε να εννοηθεί ότι ο χρόνος της επίθεσης δεν είναι πολύ άμεσος.

Αναλυτές, ωστόσο, ανέφεραν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην Τεχεράνη θα μπορούσε να δοθεί «έως και την Δευτέρα», με τον Ισραηλινό υπουργό άμυνας να φέρεται ότι έχει δηλώσει στον αμερικανό ομόλογό του ότι το Ισραήλ δεν έχει “άλλη επιλογή” από το να απαντήσει στους βαλλιστικούς πυραύλους που δέχτηκε.

To Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει εκ νέου και σήμερα. Η Wall Street Journal επικαλούμενη δυτικούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και σήμερα σε μια επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ιράν.

H Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ και, παράλληλα, δεσμεύεται να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των εταίρων τους στην περιοχή, επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος στο Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Ιράκ Σία αλ Σουντάνι.

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιρ-αμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιούν διαδικτυακά σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0l7ww36ywdd)


ΗΠΑ: Το Ισραήλ σχεδιάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στα χτυπήματα του Ιράν θα είναι περιορισμένης έκτασης, σύμφωνα με πηγές του CNN. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι φαίνεται πως το Ισραήλ εξετάζει ένα «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν. Μία άλλη πηγή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι τα σχέδια.

«Θα ελπίζαμε ότι θα μας έδιναν κάποια προειδοποίηση, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, στρατιωτικό και διπλωματικό, σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Οι ΗΠΑ «είναι πεπεισμένες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση» εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει, είπε αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση τώρα ανοίγει μια σειρά από άλλες πιθανότητες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά τρομακτικές».

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει και από τις δυο πλευρές να ρίξουν τους τόνους καθώς η εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί στην περιοχή μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί και να οδηγηθούμε σε σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

Το Ισραήλ ωστόσο δεν έχει ενημερώσει επίσημα τις ΗΠΑ για το οποιοδήποτε χτύπημα στο Ιράν ενώ και το πολεμικό συμβούλιο έχει αποφασίσει πως θα γίνει επίθεση αλλά δεν έχει καταλήξει στο πως και στο πότε θα συμβεί αυτό.


Ποιους στόχους θα έχουν οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιλογές για το Ισραήλ κυμαίνονται από το να προχωρήσουν σε επιθέσεις χτυπώντας τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, χτυπώντας εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή βαλλιστικών πυραύλων που εμπλέκονται άμεσα στο χτύπημα του Ιράν, μέχρι πιο περιορισμένες επιλογές -δολοφονώντας συγκεκριμένα άτομα ή τιμωρώντας αξιωματούχους μαζί με τους συνεργάτες τους-, ή ένα μείγμα κάποιων από τα παραπάνω με μια μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένα μηνύματα έδειξαν ότι η Πολεμική Αεροπορία θα εμπλακεί. Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την Τρίτη: «Οι Ιρανοί απέτυχαν στην επίθεσή τους και θα αποτύχουν να αποτρέψουν το Ισραήλ. Οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ορθάνοιχτοι για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Κάθε εχθρός που μας κυνηγάει θα χτυπηθεί όπου κι αν βρίσκεται».


Οι επιλογές του Ισραήλ

Στο μέτρο αυτό η ισραηλινή κυβέρνηση έχει από πρώτη άποψη τρεις επιλογές: Αεροπορική επιδρομή, κυβερνοεπίθεση, επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών του και διπλωματικές κινήσεις.

Η αεροπορική επιδρομή

Το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει στο ιρανικό μπαράζ με δικές του αεροπορικές επιδρομές, ιδίως καθώς η ιρανική αεράμυνα θεωρείται πολύ λιγότερο προηγμένη από την ισραηλινή, αν και δεν είναι αμελητέα. Το Ισραήλ επίσης στηρίζεται στα αεροσκάφη F-35 που είναι πέμπτης γενιάς και εξαιρετικά σύγχρονα.

Αξιωματικός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το Ισραήλ. «Μέρος της άμυνας είναι να αντιδράς και να επιτίθεσαι αν χρειαστεί. Και αυτό τίθεται στην κυβέρνησή μας και στο υπουργικό συμβούλιο. Να αποφασίσουν πώς, πότε και αν”, δήλωσε ο αξιωματικός.

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πλήξει στρατηγικές εγκαταστάσεις, όπως βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης ή εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας.

Πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να πλήξει πολιτικές υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς θα πρέπει να αποφύγει τις απώλειες αμάχων, όπως άλλωστε έκανε το Ιράν. Έτσι θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί περαιτέρω η διεθνής υποστήριξη στο Ισραήλ, ενώ εκτιμάται ότι οι ιρανικές αρχές είναι ευάλωτες στην λαϊκή αντίδραση προς την πολιτική καταστολή που έχει επιβάλει στην χώρα το θρησκευτικό καθεστώς. Σημαντικές απώλειες αμάχων θα μπορούσαν να συσπειρώσουν την υποστήριξη της ιρανικής κοινής γνώμης πίσω από την κυβέρνηση κάτι που προς το παρόν δεν υφίσταται και οι σύμμαχοι του Ισραήλ δεν θα το ήθελαν.

Τυχόν τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν σε ιδιαίτερα ορατούς τομείς, όπως η παραγωγή ενέργειας ή οι υπηρεσίες πτήσεων. Όπως και με τις άμεσες αεροπορικές επιδρομές, πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα απέφευγε τις επιθέσεις σε υποδομές όπως τα νοσοκομεία για να μειώσει τον αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό.

Οι μυστικές επιχειρήσεις

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας πολλών ανώτερων πυρηνικών επιστημόνων του. Τέτοιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράν.

Κυβερνοεπίθεση

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις στο Ιράν κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών, πλήττοντας υποδομές που κυμαίνονται από πρατήρια καυσίμων έως βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις, μια επανάληψη θεωρείται μεταξύ των πιθανών επιλογών για αντίποινα.

Οι διπλωματικές κινήσεις

Εκτός από τα στρατιωτικά πλήγματα και τα χτυπήματα των μυστικών υπηρεσιών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απομόνωση της Τεχεράνης, μεταξύ άλλων με την επέκταση των κυρώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ έχει ήδη ανανεώσει τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες για να ενωθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανακήρυξη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Και ήδη κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων κατά του Ιράν.


Ιράν: «Η απάντησή μας στο Ισραήλ θα είναι οδυνηρή»

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει πως αν το Ισραήλ επιχειρήσει το παραμικρό, η απάντησή του θα είναι «σοβαρή» και «οδυνηρή».

Ο πρόεδρος του Ιράν Eμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε πως στο Τελ Αβίβ θα πρέπει να περιμένουν σφοδρή απάντηση στην παραμικρή κίνηση που θα είναι εις βάρος των συμφερόντων της Τεχεράνης.