Σε μια πρώτη μίνι ανάλυση στο BBC του σημερινού χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν προχώρησε ο Φρανκ Γκάρντνερ, δημοσιογράφος ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν τη νύχτα, αν και η Τεχεράνη αρνείται τα πάντα, λέγοντας ότι δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση και κάποια ελάχιστα drones, που έφθασαν εκεί, κατερρίφθησαν.

Από τι θα εξαρτηθεί η συνέχεια

Ο Φρανκ Γκάρντνερ ανάφερε αρχικά: «Το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι θα απαντούσε, με κάποιο τρόπο, στην επίθεση "σμήνους" μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο και τώρα φαίνεται ότι το έκανε. Εάν αυτή είναι πράγματι η αρχή και το τέλος της απάντησης του Ισραήλ, τότε φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένη σε μέγεθος και έκταση. Στο Ισφαχάν σήμερα το πρωί όλα φαίνονταν φυσιολογικά».

Όπως συνέχισε: «Όλη την εβδομάδα οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, κυρίως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, παρακαλούσαν την κυβέρνησή του να μην προβεί σε βαριά απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση. Αν και αυτή ήταν μια δραματική κλιμάκωση, ήταν από μόνη της αντίποινα για την πρωτοφανή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, από την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο ανώτατοι στρατηγοί».

Κλείνοντας ο Φρανκ Γκάρντνερ τονισε ότι: «Το πώς θα εξελιχθεί το θέμα από εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: Αν αυτό είναι το τέλος της επίθεσης του Ισραήλ και αν το Ιράν αποφασίσει τώρα να ανταποδώσει την επίθεση».

Φωτογραφία: ΑΡ