Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου του Ισραήλ κατά μία επενδυτική βαθμίδα, από το "ΑΑ-” στο "Α+”, διατηρώντας τις αρνητικές προοπτικές προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global, επικαλούμενος τους "αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους” που αντιμετωπίζει το εβραϊκό κράτος.
Παρά την υποβάθμιση, το αξιόχρεο του Ισραήλ παραμένει σε βαθμίδα που υποδεικνύει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, ωστόσο οι αρνητικές προοπτικές υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση προσεχώς. Ο οίκος αναφέρει ότι θα επανεξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ στις 10 Μαΐου.

«Η πρόσφατη εξάπλωση της σύγκρουσης με το Ιράν μεγεθύνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι ήταν ήδη υψηλοί για το Ισραήλ», εξήγησε ο οίκος αξιολόγησης, που συνόδευσε την υποβάθμιση με αρνητική προοπτική — στοιχείο που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανή νέα υποβάθμιση του προσεχώς.


Υποβάθμιση και από τον οίκο Moody's - Προειδοποίηση από τον Fitch

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος https://www.parapolitika.gr/tag/moody's/ήταν ο πρώτος που προχώρησε σε υποβάθμιση του αξιόχρεου του Ισραήλ, τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, «η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν μεγεθύνει τους ήδη αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους», ενώ προσθέτει ότι αν και η γενίκευση της σύγκρουσης σε μια περιφερεια σύρραξη πιθανότατα θα αποφευχθεί, ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς φαίνεται πως θα συνεχιστεί όλο το 2024, σε αντίθεση με την προηγούμενη εκτίμησή του ότι δεν θα διαρκούσε περισσότερο από έξι μήνες.

Ο οίκος προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών, ενώ εκτιμά ότι θα παραμείνει αυξημένο βραχυπρόθεσμα, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να κορυφώνεται στο 66% του ΑΕΠ το 2026.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγείρει η κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή για την ισραηλινή οικονομία και κατ' επέκταση για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ έχει προβεί και ο οίκος Fitch.