Τον γύρο του κόσμου έκανε χθες Παρασκευή η είδηση της αυτοπυρπόλησης ενός άνδρα μπροστά από το δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 37χρονος Max Azzarello έβαλε τέλος στη ζωή του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου λίγη ώρα αργότερα κατέληξε. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο άνδρας από τη Φλόριντα προτού αυτοπυρποληθεί έβγαλε από το σακίδιό του δεκάδες φυλλάδια τα πέταξε στον αέρα και στη συνέχεια άρχισε να περιλούζεται με ένα υγρό.

Ένα από αυτά τα φυλλάδια περιείχε αναφορές στους «διαβολικούς δισεκατομμυριούχους», ωστόσο τα αποσπάσματα που είδε αυτόπτης μάρτυρας του Reuters δεν ανέφεραν τον Τραμπ. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο 37χρονος ήταν ένας «προβληματικός θεωρητικός συνωμοσίας». Αυτοπροσδιοριζόμενος ως «ερευνητής» ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη από τη Φλόριντα χωρίς να το γνωρίζει η οικογένειά του.

Max Azzarello's Manifesto: Setting Himself on Fire at Trump Trial


«Αυτή η ακραία πράξη διαμαρτυρίας γίνεται για να τραβήξει την προσοχή σε μια επείγουσα και σημαντική ανακάλυψη: Είμαστε θύματα μιας ολοκληρωτικής απάτης και η ίδια μας η κυβέρνηση (μαζί με πολλούς από τους συμμάχους της) πρόκειται να μας χτυπήσει με ένα αποκαλυπτικό φασιστικό παγκόσμιο πραξικόπημα», έγραψε ο Azzarello σε μέρος ενός μανιφέστου στη σελίδα Substack.


Μετά την αυτοπυρπόληση, οι αστυνομικοί κατέκλυσαν την περιοχή, καθώς ένα ασθενοφόρο βρισκόταν κοντά του και τον μετέφεραν σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εγκαυμάτων ενός κοντινού νοσοκομείου. Συμφωνα με την αστυνομία ο 37χρονος κατέληξε γύρω στις 10:30 μ.μ.

Ο Azzarello είχε συλληφθεί στο παρελθόν τρεις φορές. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2023 παρέμεινε κρατούμενος για αρκετές ημέρες στην Sunshine State, με κατηγορίες για διατάραξη της κοινής ειρήνης και φθορά περιουσίας τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με αστυνομικές αναφορές έπειτα από την τρίτη σύλληψή του οι αρχές της Φλόριντα τον κατέγραψαν ως άνεργο και επεσήμαναν ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας.