Η ομάδα των συνεργατών της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, θέλει να γνωρίσουμε το πρόσωπο πίσω από το γραφείο. «Νομίζετε ότι γνωρίζετε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; Σκεφτείτε το ξανά» σημειώνει το Politico.

Σαράντα μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, το διακύβευμα για τους επικοινωνιολόγους της προέδρου της Κομισιόν είναι το λίφτινγκ στην εικόνα της: η άκαμπτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαχειρίζεται μεγάλες κρίσεις δίνει τη σκυτάλη στη ζεστή μητέρα και γιαγιά που, όπως όλοι μας, θέλει η οικογένειά της να μεγαλώσει σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη.

Το 2019, όταν η φον ντερ Λάιεν προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η εικόνα της ήταν διαφορετική. Και είχε διαμορφωθεί με πετυχημένες επικοινωνιακές κινήσεις.

Για παράδειγμα, το 2008, όταν ήταν υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας, η φον ντερ Λάιεν άφησε τον ηθοποιό, σταρ του Χόλιγουντ, Χιου Τζάκμαν, να την ανασύρει μέσα από έναν κάδο ανακύκλωσης για τις ανάγκες της εικόνας της ως γερμανίδας πολιτικού (X/@JorgeLiboreiro):
Εικόνες όπως αυτή έρχονται σε αντίθεση με τo προφίλ της τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν και έγινε γνωστή για την αυτοπειθαρχία της και, για το γεγονός ότι κοιμάται στην έδρα της Επιτροπής, ενώ εργάζεται πολλές ώρες και τα Σαββατοκύριακα.

«Ούρσουλα 2024»


Πλέον, η φον ντερ Λάιεν έχει ανοίξει νέα ιστοσελίδα, με πιο φωτεινά χρώματα και νέο λογότυπο, έναν κύκλο από χρυσά αστέρια που παραπέμπει στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το σύνθημα «Ούρσουλα 2024».


Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της εκστρατείας της Αλεξάντερ Βιντερστάιν δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ότι το «προσωπικό στοιχείο» είναι το βασικό.

Οι άνθρωποι τη γνωρίζουν ως πρόεδρο της Επιτροπής. «Αυτό που οι άνθρωποι ίσως γνωρίζουν λιγότερο είναι ποια είναι στην πραγματικότητα ως άτομο. Ποια είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει και ιδιόχειρο αυτόγραφο της φον ντερ Λάιεν που δηλώνει. «Ως μητέρα επτά παιδιών, θέλω τα παιδιά των παιδιών μου να μεγαλώσουν σε μια ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη».

«Θα φανεί αυτή η νέα εικόνα της φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ στο Μάαστριχτ τη Δευτέρα, του πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Εκεί η φον ντερ Λάιεν θα έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει άμεσα τους διεκδικητές της, συμπεριλαμβανομένου του Anders Vistisen, του επικεφαλής υποψηφίου της ακροδεξιάς ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία» γράφει το Politico.

Το rebranding της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν σε #ProudGrandma


Πάντως, η στρατηγική που επικεντρώνεται στην πιο προσωπική εικόνα δεν είναι κάτι εντελώς νέο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού πριν μπει αιφνιδιαστικά στην πολιτική το 2019, η προσωπικότητα και η οικογενειακή ζωή της γιατρού, που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες ήταν γνωστές στη γερμανική πολιτική.

«Εντάχθηκε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ το 2005 ως υπουργός Οικογένειας, αφού έγινε υπουργός Εργασίας το 2009. Ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας το 2014, το οποίο θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως αποτυχία της.

Όλα αυτά τα χρόνια, η φον ντερ Λάιεν μιλούσε τακτικά για τον εαυτό της και την οικογένεια των επτά παιδιών της, ιδίως τα πρώτα χρόνια της θητείας της ως υπουργός Οικογένειας. Οι αντίπαλοί της την επέκριναν επειδή έθετε την οικογένειά της σε κοινή θέα και τη χρησιμοποιούσε για το δικό της πολιτικό όφελος, όπως έλεγαν», γράφει το δημοσίευμα.

Στα πρώτα της χρόνια στην πολιτική, η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν συζητούσε ανοιχτά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στο να συνδυάσει καριέρα και οικογέενια, ενώ ως υπουργός Οικογένειας αγωνίστηκε για τη δημόσια παιδική φροντίδα. Μέχρι σήμερα, η βελτίωση ης δυνατότητας των μητέρων να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό παραμένει ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στη γερμανική κοινωνία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενδεχομένως εμπνεύστηκε από τον πατέρα της, Γερμανό πρώην πολιτικό και ευρωπαίο δημόσιο υπάλληλο, Ερνστ Άλμπρεχτ, που επιστράτευε τακτικά την οικογένειά του στις εκστρατείες του.

Κάποια στιγμή παρουσίασε την οικογένειά του σε τηλεοπτική εκπομπή και άφησε τη σύζυγο και τα παιδιά του να τραγουδήσουν.

Θεωρείται απίθανο να το φτάσει τόσο μακριά η ίδια η φον ντερ Λάιεν.

Εκπρόσωπος της εκστρατείας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για προεδρική εκστρατεία αμερικανικού τύπου, εξηγώντας ότι η οικογένειά της δεν θα προβληθεί.

Ωστόσο, η «Ursula» έχει λίγες εβδομάδες για να κάνει τη μεταμόρφωση σε #ProudGrandma, καταλήγει το δημοσίευμα.