Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες εξερράγη το ηφαίστειο Ρουάνγκ της Ινδονησίας την Τρίτη, εκτοξεύοντας στάχτη σε ύψος σχεδόν 2 χιλιομέτρων στον ουρανό. Λόγω της έκρηξης έκλεισε ένα αεροδρόμιο και γέμισαν συντρίμμια τα κοντινά χωριά.

Συγκεκριμένα, το επίπεδο συναγερμού του ηφαιστείου στο νησί Σουλαουέζι ανέβηκε ξανά στο υψηλότερο επίπεδο από την ινδονησιακή γεωλογική υπηρεσία, αφού αισθητήρες ανίχνευσαν αυξανόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η υπηρεσία προέτρεψε τους κατοίκους και τους ορειβάτες να μείνουν τουλάχιστον 6 χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Το ηφαίστειο μήκους 725 μέτρων στην επαρχία του Βόρειου Σουλαουέζι βρίσκεται περίπου 95 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου Sam Ratulangi στο Manado, πρωτεύουσα της επαρχίας. Το αεροδρόμιο ήταν κλειστό την Τρίτη το πρωί λόγω της μειωμένης ορατότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί η τέφρα για τους κινητήρες των αεροσκαφών, δήλωσε ο Ambar Suryoko, επικεφαλής της περιφερειακής αρχής αεροδρομίου.

 

indonesia3

430.000 άνθρωποι κάτω από τέφρα, άμμο και βράχους

Τέφρα, άμμος και βράχος έπεσαν από τον ουρανό σε πόλεις σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Manado, μιας πόλης με περισσότερους από 430.000 ανθρώπους όπου οι αυτοκινητιστές έπρεπε να ανάβουν τους προβολείς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η έκρηξη απέκλεισε τον ήλιο και πλημμύρισε πολλά χωριά με συντρίμμια. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα, είπε ο Ραμόπολι. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί μετά την έκρηξη της 17ης Απριλίου, όταν οι αρχές προειδοποίησαν ότι μια μεγάλη έκρηξη θα μπορούσε να οδηγήσει μέρος του ηφαιστείου στη θάλασσα και να προκαλέσει τσουνάμι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα κοντινά χωριά.

Λιγότεροι από 3.000 παρέμειναν σε προσωρινά καταφύγια αφού η κυβέρνηση μείωσε το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο από τέσσερα επίπεδα και άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο μετά από τέσσερις ημέρες. Η γεωλογική υπηρεσία της Ινδονησίας προειδοποίησε την Τρίτη τους ανθρώπους στο νησί Ταγκουλαντάνγκ, ειδικά όσους ζουν κοντά στην ακτή, για την πιθανότητα θερμών ηφαιστειακών νεφών και τσουνάμι λόγω εκρήξεων υλικού που εισέρχονται στη θάλασσα ή κατάρρευσης ηφαιστειακού θόλου στη θάλασσα.

 

indonisia-hfaistio4

Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού

Το Ρουάνγκ είναι ανάμεσα στα περίπου 130 ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία. Η χώρα είναι επιρρεπής σε ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμούς λόγω της θέσης του στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού - μια σειρά από ρήγματα που εκτείνονται από τις δυτικές ακτές της Αμερικής μέχρι την Ιαπωνία και τη Νοτιοανατολική Ασία