Σήμερα, 8 Μαΐου, διεξάγονται στη Βόρεια Μακεδονία οι προεδρικές εκλογές. Φέτος συµπίπτουν και µε τις βουλευτικές.

Απόλυτο φαβορί θεωρείται το VMRODPMNE. Αυτό µαρτυρά η επικράτηση της εκλεκτής του κόµµατος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, έναντι του µέχρι πρότινος προέδρου της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 24 Απριλίου. Η ετυµηγορία της κάλπης έδειξε 41,2% έναντι 20,5%.

Τα «Παραπολιτικά» σκιαγραφούν το προφίλ του κόµµατος που, όπως φαίνεται, θα έρθει στην εξουσία και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η εκλογή στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων.

Διαβάστε ακόμα: Βόρεια Μακεδονία: "Κόκκινος" συναγερμός - Οι κάλπες, η συμφωνία των Πρεσπών και η λέξη "αξιοπρέπεια"


Ο προβληµατισµός για την ανέλιξη του εθνικιστικού VMRO στην εξουσία

Τα µέλη του εθνικιστικού VMRO έχουν χρησιµοποιήσει πολλές φορές τη Συµφωνία των Πρεσπών για να πείσουν το ακροατήριό τους να τους δώσει ψήφο εµπιστοσύνης.

Στην Αθήνα επικρατεί εύλογος προβληµατισµός για την ανέλιξη της συγκεκριµένης παράταξης στην εξουσία, καθώς τόσο η Γκ. Σιλιάνοφσκα όσο και ο πρόεδρος του VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, έχουν δηλώσει δηµοσίως ότι δεν πρόκειται να χρησιµοποιούν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία».

Συγκεκριµένα, στις 11 Απριλίου η κ. Σιλιάνοφσκα είπε ότι θεωρεί πως το θέµα µε τη Συµφωνία των Πρεσπών παραµένει «ανοιχτό».

«Σεβόµενη την ξεκάθαρα εκπεφρασµένη βούληση των Μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέµβριο του 1991 (σ.σ.: Στο δηµοψήφισµα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέµβριο του 2018 (σ.σ.: Στο δηµοψήφισµα για τη Συµφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δηµόσιες δηλώσεις µου δεν θα χρησιµοποιώ τον επιθετικό προσδιορισµό "βόρεια"», κατέληγε τότε.

Ο δε κ. Μίτσκοσκι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού debate που είχε µε τον αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος (SDSM), Ντίµιταρ Κοβατσέφσκι, ερωτηθείς πώς θα κατονοµάζει τη χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που εκλεγεί, απάντησε ως εξής: «∆εν ξέρω γιατί θα πρέπει εµείς να αλλάξουµε συµπεριφορά, εάν λάβουµε την εµπιστοσύνη των πολιτών. Για µένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου».


Η θέση της Ελλάδας

Αν οι προεκλογικές τους υποσχέσεις-προειδοποιήσεις γίνουν πράξη, το διάβημα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς θα είναι η λιγότερη ή -εν πάση περιπτώσει- η πρώτη αυτονόητη αντίδραση, που θα σημάνει και ρήξη στις διμερείς μας σχέσεις. Μένει να φανεί αν οι γείτονες λένε όσα λένε λόγω προεκλογικού «πυρετού». Διότι γνωρίζουν πως, σε περίπτωση που δεν σεβαστούν το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και θα έχει αρνητικό πρόσημο. Οχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεθνή εικόνα της Βόρειας Μακεδονίας.

Είναι ενδεικτική η έμμεση (πλην όμως σαφής) προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της «Νέας Αριστεράς» Σίας Αναγνωστοπούλου για τη στρατηγική της κυβέρνησης στα Δυτικά Βαλκάνια, ξεκαθάρισε: «Η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί αιρεσιμότητα για την πρόοδο της προενταξιακής διαδικασίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Εμείς (σ.σ.: ως Ν.Δ.) εξαρχής είχαμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις μας σε ό,τι αφορά ιδιαιτέρως τα θεμελιώδη τεχνικά μέρη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ομως η συμφωνία αυτή είναι υπερκείμενη συνθήκη έναντι οποιουδήποτε νόμου».


Εκκρεμεί η κύρωση

Η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για κωλυσιεργία. Διατείνεται, δηλαδή, ότι σε περίπτωση εκλογής του VMRO ίσως η κυβερνητική στάση αποβεί εθνικά επιζήμια, όπως λένε χαρακτηριστικά τα κόμματα. Για παράδειγμα, η κ. Αναγνωστοπούλου είπε (στις 26 Απριλίου) ότι η συμφωνία είναι «στον αέρα» και ότι, αντί η κυβέρνηση να έχει πιέσει για τη λειτουργική εφαρμογή της, «ούτως ώστε οποιαδήποτε κυβέρνηση και να έρθει στη Βόρεια Μακεδονία, να μην μπορεί να ξεφύγει από τη συμφωνία», δεν την έχει προχωρήσει. Η αλήθεια είναι ότι εκκρεμούν αρκετά θέματα. Οπως τα σχολικά βιβλία, τα trademarks, οι πινακίδες, το Ανώτατο Συμβούλιο και, φυσικά, τα τρία μνημόνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι τα μνημόνια αυτά θα έρθουν στη Βουλή προς κύρωση σε χρόνο που θα κρίνει η κυβέρνηση. «Αποδεχόμεθα απολύτως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, διότι αυτό είναι συνταγματική επιταγή. Από την άλλη πλευρά, εμείς θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη και τη συμμόρφωσή της. Διότι, για να μπορέσει να υπάρξει εξέλιξη, να κυρωθούν τα πρωτόκολλα και να υπάρχει η όποια προβλεπόμενη πρόοδος σε ό,τι αφορά δευτερογενή πρωτόκολλα ή μνημόνια, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και των δύο μερών και θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις επιταγές της Συμφωνίας των Πρεσπών», σχολίασε σχετικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Σημειωτέον, τα μνημόνια αφορούν:

1) την ίδρυση συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία,

2) την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και

3) την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS) από ελληνικά αεροσκάφη. Το τελευταίο συμβαίνει ήδη. Η Ελλάδα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός που συμφέρει τη χώρα μας. Καθώς, όπως εξηγούν ειδικοί στα «Παραπολιτικά», έτσι δεν έχουμε στα βόρεια σύνορά μας τουρκικά αεροπλάνα να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας, κάνοντας παράλληλα επόπτευση και του ελληνικού εναέριου χώρου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά