Τις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας κέρδισαν οι Σοσιαλιστές του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, αφού τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας έχασαν έδαφος. Ξεκάθαρος νικητής αναδείχθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίλα και το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC), αφού με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, εξασφάλισε 42 έδρες.

Σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο της καταλανικής κυβέρνησης, η υποστήριξη για τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας μειώθηκε στο 42%, από 49% το 2017. Το σκληροπυρηνικό κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» (JxCat) του πρώην περιφερειακού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν ήταν δεύτερο, με 35 έδρες, ανακτώντας το καθεστώς του ως η κύρια δύναμη υπέρ της ανεξαρτησίας στην περιοχή μπροστά από την Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC).

Τα εθνικιστικά κόμματα συνολικά έχασαν έδαφος, που σημαίνει ότι δεν ελέγχουν πλέον το περιφερειακό κοινοβούλιο. Ακόμα κι έτσι, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας έλαβαν σημαντικές παραχωρήσεις από την κεντρική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να απαιτούν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Η μειοψηφική κυβέρνηση του ERC του Περ Αραγκονές προκήρυξε πρόωρες εκλογές, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να περάσει ο ετήσιος προϋπολογισμός της περιοχής. Ο Σάντσεθ θα δει αυτό το αποτέλεσμα ως δικαίωση των πολιτικών του στην Καταλονία - ειδικότερα, έναν αμφιλεγόμενο νόμο αμνηστίας, ο οποίος ωφελεί τους εθνικιστές που αντιμετωπίζουν νομική δίωξη για αυτονομιστική δραστηριότητα. Η αμνηστία, έχει προκαλέσει σφοδρή αντίδραση στους αντιπάλους της δεξιάς.

«Μια νέα εποχή για την Καταλονία»

Ο Ίλα χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως «μια νέα εποχή για την Καταλονία», ενώ ανέφερε ότι μεταξύ των παραγόντων που εξασφάλισαν το αποτέλεσμα «ήταν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την ισπανική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της, Πέδρο Σάντσεθ «στον οποίο στέλνω την αναγνώριση και τις ευχαριστίες μου».

Ο νόμος για την αμνηστία ήταν προϋπόθεση της κοινοβουλευτικής υποστήριξης που έδωσαν η JxCat και το ERC στον Σάντσεθ στην επένδυσή του, επιτρέποντάς του να σχηματίσει μια νέα κεντρική κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό το 2017 μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης, αναμένεται να επωφεληθεί από την αμνηστία και να επιστρέψει στην Ισπανία. 

Παρά τη νίκη των Σοσιαλιστών, δεν θα είναι εύκολο για τον Ίλα να σχηματίσει κυβέρνηση, δεδομένου ότι είναι πιθανό να χρειαστεί την υποστήριξη του ERC και της ακροαριστερής συμμαχίας Comuns Sumar. Εάν δεν σχηματιστεί νέα διοίκηση, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) κατέγραψε σημαντικά κέρδη και έγινε το τέταρτο κόμμα στην Καταλονία. Αντίθετα, οι αυτοαποκαλούμενοι κεντρώοι του Ciudadanos έχασαν την εκπροσώπησή τους στο κοινοβούλιο, μόλις επτά χρόνια αφότου έγιναν η κύρια δύναμη της περιοχής, ενώ ένα νέο λαϊκιστικό, συντηρητικό κόμμα, η Καταλανική Συμμαχία, κέρδισε δύο έδρες.

Φωτογραφία: ΑΡ