Ο ακροδεξιός πολιτικός Γκεερτ Βίλντερς ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία, της οποίας δεν θα είναι πρωθυπουργός ο ίδιος.

«Έχουμε συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών», ανέφερε ο Βίλντερς, έξι μήνες μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Τα πολιτικά κόμματα που κατέληξαν σε συμφωνία είναι το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, το φιλοαγροτικό BBB, το φιλελεύθερο VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς NSC.

Ποιος θα διαδεχθεί τον Μάρκ Ρούτε;

Δεν είναι προς το παρόν σαφές ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία στη θέση του Ρούτε, ο οποίος είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ ως νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ακούγεται ωστόσο ευρέως το όνομα του πρώην υπουργού Παιδείας και Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ, ο οποίος διαδραμάτισε και ρόλο – κλειδί στις διαπραγματεύσεις.

Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, αναμένεται ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα επιβάλει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική

Τα κόμματα θα πρέπει τώρα να συζητήσουν τη συμφωνία με τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους, που θα δώσουν και την τελική έγκριση.

Τον Μάρτιο, είχαν συμφωνήσει να σχηματίσουν μία εν μέρει τεχνοκρατική κυβέρνηση, με το 50% των υπουργών της να είναι πολιτικοί και το υπόλοιπο 50% να μην προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής.

Η δεξιότερη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η Ολλανδία εδώ και δεκαετίες

Ο Βίλντερς, ο οποίος από τα έδρανα της αντιπολίτευσης κατάφερε να επηρεάσει την ολλανδική μεταναστευτική πολιτική από το 2006 και είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά του ισλάμ, θα είναι βασικός εταίρος στην πιο δεξιά κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η Ολλανδία εδώ και δεκαετίες.

Οι διαπραγματεύσεις καθυστέρησαν επί πολλούς μήνες μετά τις εκλογές της 22ης Νοεμβρίου. Η μετανάστευση, τα οικονομικά και η περιβαλλοντική πολιτική ήταν πλέον ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης.

Χρειάστηκε η άμβλυνση της αντιευρωπαϊκής, αντιισλαμικής ρητορικής του Βίλντερς, η εγκατάλειψη της φιλοδοξίας του να γίνει πρωθυπουργός και η αναθεώρηση της καθολικής αντίθεσης στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, για να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας.

Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Βίλντερς εκμεταλλεύθηκε τα αντιμεταναστατευτικά, αντισυστημικά αισθήματα μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, επέρριψε στους αιτούντες άσυλο την ευθύνη για την έλλειψη στέγης και καλλιέργησε τις ανησυχίες για το υψηλό κόστος διαβίωσης και την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, αναμένεται ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα επιβάλει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.

Ο Βίλντερς, που διατηρεί στενές σχέσεις με τους άλλους εθνικιστές, λαϊκιστές της Ευρώπης, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν, έχει υποσχεθεί αύξηση των δαπανών για την υγεία και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Ωστόσο, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν απίθανο τα υπόλοιπα κόμματα να υποστηρίξουν αυτές τις δεσμεύσεις.