Εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 20/05.

*Διαβάστε εδώ: Διεθνής αντίδραση στα σχέδια Νετανιάχου - Το ‘’άδειασμα’’ από τον υπουργό Άμυνας της χώρας

Ο Καρίμ Χαν διευκρίνισε ακόμα ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα και για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, δηλαδή τον πολιτικό ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια και τον επικεφαλής των Ταξιαρχιών, Αλ Κάσεμ Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι.

Σημειώνεται ότι η συμπερίληψη ισραηλινών πολιτικών στο αίτημα, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρό του τον ηγέτη χώρας που είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο Καρίπ Χαν σημείωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, αρπαγή ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οργή στο Ισραήλ

Η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προκάλεσε οργή στο Ισραήλ. 

Ο Χαν ζήτησε επίσης να εκδοθούν εντάλματα και εναντίον τριών ηγετών της Χαμάς — του Γιαχία Σινγουάρ, του Μοχάμεντ Ντέιφ και του Ισμαήλ Χανίγια.

Ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ επέκρινε με σφοδρότητα την απόφαση του γενικού εισαγγελέα, αναφέροντας ότι ο στρατός του Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο στις μάχες του στη Γάζα και χαρακτήρισε την απόφαση «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων».

«Το Κράτος του Ισραήλ διεξάγει έναν από τους δίκαιους πολέμους που στη σύγχρονη ιστορία μετά από μια καταδικαστέα σφαγή που διέπραξε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός.

«Ενώ το Ισραήλ μάχεται με έναν από τους αυστηρότερους ηθικούς κώδικες στην ιστορία, ενώ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και υπερηφανεύεται για ένα ισχυρό ανεξάρτητο δικαστικό σώμα – το να γίνονται παραλληλισμοί μεταξύ των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τον ποταπό τρόμο με τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης αποτελεί βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και κραυγαλέα ηθική χρεοκοπία» δήλωσε