Εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ζήτησε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Ζητά επίσης εντάλματα και για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, καθώς και για δύο κορυφαίους αξιωματούχους της Χαμάς. Παράλληλα, δεκάδες είναι οι νεκροί τις τελευταίες ώρες στη Γάζα εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ, την ώρα που Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου βρίσκεται στη Μέση Ανατολή με στόχο την προσέγγιση για επίτευξη εκεχειρίας.

Ειδικοί εξηγούν τι σηματοδοτούν

Για το τι σηματοδοτεί αυτή η νομική εξέλιξη με τα εντάλματα σύλληψης στην κρίση της Μέσης Ανατολής μιλούν στο ΕΡΤΝews και τον Θάνο Σιαφάκα o καθηγητής και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Χρήστος Ροζάκης και ο διεθνολόγος ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, κ. Ευάγγελος Βενέτης.

Το πρακτικό αποτέλεσμα του εντάλματος δυστυχώς δεν υπάρχει

Πιστεύω ότι έχει συμβολισμό και μάλιστα σοβαρό» τόνισε ο κ. Ροζάκης για τα εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ. «Στη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ υπήρξαν πολλά στάδια που η διεθνής κοινότητα είχε παρέμβει. Λόγου χάρη, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε παρέμβει μετά από αίτημα του της Νότιας Αφρικής. Τώρα παρεμβαίνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εκδίδει ένταλμα.

Η σημασία του εντάλματος είναι για να εκτελεστεί. Ωστόσο, το πρακτικό αποτέλεσμα δυστυχώς δεν υπάρχει, διότι θα έπρεπε ένας από τους δύο ή και οι δύο να βρίσκονται σε χώρες οι οποίες έχουν συμμετάσχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μέσα από την επικύρωση της σύμβασης που δημιουργεί αυτό.

Αυτό δεν υπάρχει, δηλαδή κανένας από τους δύο ηγέτες δεν βρίσκονται σε χώρες οι οποίες πρόκειται να τους συλλάβουν ή έχουν τη διάθεση να τους συλλάβουν. Ως εκ τούτου, η μόνη λύση που υπάρχει είναι η συμβολική. Έχει μεγάλη βαρύτητα αυτό το δεδομένο, με την έννοια ότι θα επηρεάσει και την κρίση των συμμάχων των δύο αυτών μερών και επιτέλους θα δούμε να υπάρχει μια κινητικότητα στην κατεύθυνση αυτή»

Ο κ. Ροζάκης διευκρίνισε: «Τα κράτη που μετέχουν στο δικαστήριο αυτό που έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη σύμβαση η οποία δημιουργεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, είναι σχετικά λίγα. (…) [Αυτοί για τους οποίους έχει εκδοθεί] ένταλμα πρέπει να πάνε στις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν επικυρώσει τη συμφωνία για να τους παραδώσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αλλά αυτό είναι απίθανο, διότι κανένας δεν θα πάει μόνος του σε μια χώρα που ξέρει ότι θα τον παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Είναι μήνυμα για ανακωχή

Ο κ. Βενέτης επισήμανε ότι «πρακτικά από νομικής άποψης είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί το εν λόγω ένταλμα. Υπάρχει όμως μια άλλη πρακτική διάσταση και θεωρητική, η οποία είναι πολύ σημαντική, σημειολογικά. Η θεωρητική έχει ηθικό χαρακτήρα. Είναι ένα μήνυμα προς την ισραηλινή ηγεσία, προς το Μπενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του, ότι ηθικά μειώνεται και στο πλαίσιο της ισραηλινής κοινής γνώμης αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται ένταλμα σύλληψης κατά Ισραηλινού αξιωματούχου, από ιδρύσεως του δικαστηρίου».

«Στο Ισραήλ, το ένταλμα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Το ίδιο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των ηγετών της Χαμάς» υπογράμμισε ο διεθνολόγος.

«Πέρα από το συμβολικό, έχει μια πρακτική διάσταση που είναι πολύ σημαντική και είναι μάλιστα πολιτική. Είναι μοχλός πίεσης που ουσιαστικά αντανακλά τις θέσεις του Τζο Μπάιντεν, της Ουάσινγκτον, της Δύσης εν γένει, αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση Νετανιάχου και τη Χαμάς δευτερευόντως, αλλά κυρίως προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να συνάψουν ανακωχή. Είναι μήνυμα για ανακωχή.

Αυτό το ένταλμα λοιπόν, σε συνδυασμό με το τελεσίγραφο που Μπένι Γκαντζ, του υπουργού του Νετανιάχου, ότι μέχρι τις 8 Ιουνίου έχει χρόνο να υλοποιήσει αυτά που του έχει θέσει ως όρους, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Νετανιάχου ότι οι μέρες του είναι μετρημένες στην ηγεσία του Ισραήλ».

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε ότι τιο δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, αρπαγή ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».

Ομάδα δικαστών του ΔΠΔ εξετάζει την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

«Αν περάσει το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ, θα είναι κάτι πάρα πολύ άσχημο τόσο για τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αλλά και για το κύρος του Ισραήλ διεθνώς. Γι’ αυτό τις προηγούμενες βδομάδες είχε κάνει πολλές προσπάθειες με δυτικές κυβερνήσεις για μη φτάσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης γιατί έχουν μαζευτεί αρκετά πλήγματα κατά του Ισραήλ το τελευταίο διάστημα», ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews Παντελής Γκόνος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1ejgt701dkx)

Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «αυτό το δικαστήριο δεν έχει καμία εξουσία επί του Κράτους του Ισραήλ. Η πιθανότητα να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου εναντίον διοικητών του Ισραηλινού Στρατού και ηγετών κρατών, είναι ένα σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας».

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους ανελέητους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους όταν επλήγη κτίριο από τις ισραηλινές δυνάμεις. Παράλληλα, απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ.