Οι ιρλανδοί βουλευτές σε συμβολική ψηφοφορία αργά χθες βράδυ κάλεσαν την κυβέρνησή τους να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης στη βάση των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Το ιρλανδικό κοινοβούλιο είναι το τελευταίο κοινοβούλιο στην Ευρώπη που ψηφίζει υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης μετά τα κοινοβούλια της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, εκφράζοντας ένα αυξανόμενο αίσθημα απογοήτευσης απέναντι στο Ισραήλ και στο τέλμα που έχει οδηγηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Η ψηφοφορία αυτή στη Ιρλανδία επί της πρότασης που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν και έλαβε την υποστήριξη όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου- συμπεριλαμβανομένων αυτών της κυβερνητικής συμμαχίας- έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η αναγνώριση θα ήταν μια θετική συμβολή στη διασφάλιση μιας λύσης ύστερα από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, διευκρινίζει η πρόταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσάρλι Φλάναγκαν δήλωσε ότι το Δουβλίνο υποστηρίζει την αρχή μιας λύσης που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών. Έχω δηλώσει σαφώς ότι ουδεμία επιφύλαξη έχω επί της αρχής της πρότασης για ταχεία αναγνώριση εάν, όπως πιστεύω, αυτό μπορεί να συμβάλει στη λύση της διένεξης.

Τον Οκτώβριο η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, περί τις 135 χώρες έχουν αναγνωρίσει επί του παρόντος το κράτος της Παλαιστίνης.