Η επικεφαλής επικοινωνίας της UNRWA Τζουλιέτ Τουρνά δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι ο αριθμός αυτών που έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν σε νυχτερινό ισραηλινό πλήγμα που είχε ως στόχο σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) είναι μεταξύ 35 και 45. Η ίδια πρόσθεσε ότι η UNRWA δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό σε αυτή τη φάση.

Νωρίτερα, το νοσοκομείο Αλ-Ακσά στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε νέο απολογισμό 37 νεκρών από το χτύπημα στη Νουσεϊράτ, ενώ οι ομάδες διάσωσης ανέφεραν πως τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες, παιδιά και νέοι. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ωστόσο οι πληροφορίες δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητο φορέα.

شاهد| اللحظات الأولى بعد قصف إسرائيلي على مدرسة تؤوي نازحين بمخيم النصيرات وسط غزة



Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την αεροπορική επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «πλήγμα ακριβείας σε βάση της Χάμας εγκατεστημένης στο εσωτερικό ενός σχολείου της Unrwa στην περιοχή Νουσέιρατ» (κέντρο), προσθέτοντας ότι σκοτώθηκαν «πολλοί τρομοκράτες». Σύμφωνα με τις IDF, είχαν ληφθεί μέτρα πριν από την επίθεση για να μειωθεί ο κίνδυνος για τους αμάχους.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τόνισε το πρωί της Πέμπτης πως το χτύπημα είχε στόχο τα δωμάτια όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, διέμεναν τρομοκράτες, προσθέτοντας ότι η επίθεση αυτή αναβλήθηκε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να μειωθεί η ζημιά στους πολίτες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι εδώ και αρκετές ημέρες συγκεντρώνονταν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο κτίριο, όπου διέμεναν περίπου «20 έως 30» τρομοκράτες, οι οποίοι κατευθύνουν επιθέσεις εναντίον δυνάμεων των IDF στην ευρύτερη περιοχή. Ο στρατός ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η πέμπτη φορά τον τελευταίο μήνα που ανακαλύπτεται δραστηριότητα τρομοκρατών σε εγκαταστάσεις της UNRA. «Στην πραγματικότητα δρουν υπό τη σημαία του ΟΗΕ, με την υπόθεση ότι το Ισραήλ φροντίζει να καταστρέψει τις δομές της UNRWA», ανέφεραν.

Από την αρχή του πολέμου, σχολικά κτίρια που ανήκουν στην παλαιστινιακή υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ έχουν συχνά χρησιμεύσει ως καταφύγιο για τους εσωτερικά εκτοπισμένους - και με την ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί σκόπιμα στα κτίρια του ΟΗΕ. Το Ισραήλ, με τη σειρά του, κατηγορεί επανειλημμένα τη Χαμάς ότι επιχειρεί από μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θέτει έτσι σε κίνδυνο αμάχους ή ότι τους χρησιμοποιεί σκόπιμα ως ανθρώπινη ασπίδα.