“Κόλαση” επί Γης η Μέκκα: Πάνω από 550 προσκυνητές νεκροί με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 51 °C
Φαινόμενα ακραίου καύσωνα
Εκατοντάδες προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του χατζ, υπογραμμίζοντας τον εξαντλητικό χαρακτήρα του προσκυνήματος που εκτυλίχθηκε και πάλι σε καυτές θερμοκρασίες φέτος
Περισσότεροι από 550 προσκυνητές χατζ έχασαν τη ζωή τους στη Μέκκα καθώς ο υδράργυρος έφθασε τους 51,8° Κελσίου στο φετινό μεγάλο προσκύνημα για τους Μουσουλμάνους. Τουλάχιστον 320 από τους νεκρούς είναι από την Αίγυπτο και Σαουδάραβες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι περιθάλπουν περισσότερους από 2.000 ανθρώπους για θερμικό στρες.
Εκατοντάδες προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του χατζ, υπογραμμίζοντας τον εξαντλητικό χαρακτήρα του προσκυνήματος που εκτυλίχθηκε και πάλι σε καυτές θερμοκρασίες φέτος. «Όλοι αυτοί [οι Αιγύπτιοι] πέθαναν λόγω ζέστης» εκτός από έναν που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια μιας μικρής συντριβής, είπε ένας από τους διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός προήλθε από το νοσοκομείο στη γειτονιά Al-Muaisem της Μέκκας.
Επιχειρήσεις αναζήτησης Αιγυπτίων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του «χατζ»
Τουλάχιστον 60 Ιορδανοί έχασαν επίσης τη ζωή τους, ανέφεραν οι διπλωμάτες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δόθηκε από το Αμμάν. Οι νέοι θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από πολλές χώρες σε 577, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διπλωμάτες είπαν ότι το σύνολο στο νεκροτομείο στο Al-Muaisem, ένα από τα μεγαλύτερα στη Μέκκα, ήταν 550.
Νωρίτερα την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι το Κάιρο συνεργάζεται με τις σαουδαραβικές αρχές σε επιχειρήσεις αναζήτησης Αιγυπτίων που είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια του «χατζ». Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι περιθάλπουν περισσότερους από 2.000 προσκυνητές που υποφέρουν από θερμικό στρες.
Οι θερμοκρασίες έφτασαν τα 51,8 βαθμούς Κελσίου
Τουλάχιστον 240 προσκυνητές αναφέρθηκαν νεκροί από διάφορες χώρες πέρυσι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ινδονήσιοι. Το «χατζ» είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ και όλοι οι μουσουλμάνοι που διαθέτουν τα μέσα θεωρείται οτι πρέπει να το κάνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Το προσκύνημα επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την κλιματική κρίση, σύμφωνα με μια σαουδαραβική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, τονίζοντας οι θερμοκρασίες στην περιοχή όπου εκτελούνται τελετουργίες αυξάνονται κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία.
Οι θερμοκρασίες έφτασαν τα 51,8 βαθμούς Κελσίου στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Σαουδικής Αραβίας. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μίνα, έξω από τη Μέκκα, είδαν τη Δευτέρα προσκυνητές να ρίχνουν μπουκάλια νερό πάνω από τα κεφάλια τους καθώς εθελοντές μοίραζαν κρύα ποτά και παγωτό στους συγκεντρωμένους.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν συμβουλεύσει τους προσκυνητές να χρησιμοποιούν ομπρέλες, να πίνουν άφθονο νερό και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Ωστόσο, πολλές από τις τελετουργίες του χατζ, συμπεριλαμβανομένων των προσευχών στο όρος Αραφάτ που έλαβαν χώρα το Σάββατο, περιλαμβάνουν το να βρίσκεται κανείς σε εξωτερικούς χώρους για ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ακίνητα πτώματα στην άκρη του δρόμου
Μερικοί προσκυνητές περιέγραψαν ότι είδαν ακίνητα πτώματα στην άκρη του δρόμου και υπηρεσίες ασθενοφόρων που έδιναν μάχη με το χρόνο. Περίπου 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν φέτος στο χατζ, εκ των οποίων 1,6 εκατομμύρια από το εξωτερικό, σύμφωνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.
Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές προσπαθούν να πραγματοποιήσουν το χατζ χωρίς να εξασφαλίσουν επίσημη βίζα για να εξοικονομήσουν χρήματα, μια πιο επικίνδυνη επιχείρηση επειδή αυτοί οι προσκυνητές που δεν έχουν έγγραφα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κλιματιζόμενες εγκαταστάσεις που παρέχονται από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διαδρομή του χατζ.
Η φιλοξενία του «χατζ» αποτελεί πηγή κύρους για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και ο τίτλος του βασιλιά Σαλμάν περιλαμβάνει τον όρο «θεματοφύλακας των δύο Ιερών Τζαμιών» στις πόλεις Μέκκα και Μεδίνα.
Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Φαχντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Τζαλάτζελ, δήλωσε την Τρίτη ότι τα υγειονομικά σχέδια για το Χατζ «έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχώς», αποτρέποντας μεγάλα κρούσματα ασθενειών και άλλες απειλές για τη δημόσια υγεία, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.