Στριμωγμένος στα σκοινιά φαίνεται ότι είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς ακόμα και οι κάτοικοι της γενέτειράς του, της Αμιάν, εμφανίζονται έτοιμοι να του γυρίσουν την πλάτη. Το BBC πραγματοποίησε οδοιπορικό στη γαλλική πόλη με αφορμή τις γαλλικές εκλογές. Πολίτες που μίλησαν στο βρετανικό μέσο δήλωσαν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν την Εθνική Συσπείρωση στις εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Μια 37χρονη καθαρίστρια, η Ορελί, δήλωσε ότι είχε σκεφτεί να ψηφίσει Αριστερά, αλλά οι ιδέες του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, που τώρα βρίσκεται σε εκλογικό σύμφωνο με τους Σοσιαλιστές και άλλους, ήταν υπερβολικές για εκείνη. «Η Εθνική Συσπείρωση αποκαλείται συνεχώς φασιστική, ρατσιστική, ομοφοβική κ.λπ. Ίσως να ήταν κάποτε. Πού να ξέρω εγώ; Δεν ήμουν τότε εδώ γύρω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σήμερα είναι ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα», είπε.

«Είναι ένα κόμμα που είναι κοντά σε εμάς, τους ανθρώπους. Αυτό μου αρέσει, που είναι για τους Γάλλους -και εννοώ τους Γάλλους όλων των χρωμάτων. Έχω δύο φίλους που κατάγονται από το Τσαντ και θα ψηφίσουν επίσης Εθνική Συσπείρωση. Λένε ότι είναι τόσο χαρούμενοι που βρίσκονται στη Γαλλία, που θέλουν να τη σώσουν».

Η 37χρονη που μίλησε στο BBC λέει ότι το κύριο θέμα στο οποίο συμφωνεί με την πολιτική της Λεπέν είναι η ασφάλεια. «Σηκώνομαι και βγαίνω κάθε πρωί στις 04:30 για να πάω στη δουλειά. Παλαιότερα μπορούσα να κάνω ποδήλατο ή να περπατήσω οπουδήποτε στην Αμιάν. Όχι πια. Τώρα παίρνω το αυτοκίνητό μου. Πάντα κυκλοφορούν νεαροί άνδρες και φοβάμαι».

Όσο για τον Μακρόν: «Στην αρχή τον υποστήριξα... Ήταν τιμή μας που ερχόταν από την Αμιάν. Αλλά επτά χρόνια μετά, είμαστε όλοι απογοητευμένοι. Και αισθάνομαι ότι είναι πολύ χειριστικός. Παίζει με τους ανθρώπους. Δεν μου αρέσει αυτό».

Ο Κριστόφ, 36 ετών, εργάζεται ως διανομέας χρωμάτων και αισθάνεται την οικονομική δυσπραγία. Προς το τέλος κάθε μήνα, αναγκάζεται να κοιμάται στο αυτοκίνητό του, επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τη βενζίνη για το ταξίδι από την Αμιάν στο σπίτι του. «Από τότε που εξελέγη ο Μακρόν, όλα έχουν πάρει την κατιούσα», λέει. «Όλοι είναι άρρωστοι και κουρασμένοι. Πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Πρέπει να πιστέψω σε κάτι. Ο Μακρόν υποσχέθηκε πολλά, αλλά δεν κράτησε τις υποσχέσεις του. Έτσι προσπαθώ να πιστέψω στην Εθνική Συσπείρωση (RN). Θα υποστηρίξω όποιον βοηθάει πραγματικά τους εργαζόμενους».

Για τη Nοεμί, 36 ετών, εργαζόμενη στον δημόσιο τομέα που πάντα ψήφιζε Αριστερά, «σήμερα η άκρα Αριστερά είναι πιο επικίνδυνη από την άκρα Δεξιά. Και ούτως ή άλλως δεν νομίζω ότι το RN είναι ακροδεξιό».

«Ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά σκέφτεται τους Γάλλους. Το LFI (Ανυπότακτη Γαλλία) σκέφτεται πρώτα απ' όλα τους ξένους. Αλλά έχουμε και τους δικούς μας άστεγους που χρειάζονται βοήθεια», είπε.

«Στο παρελθόν ναι, τα πάντα σχετικά με το παλιό Εθνικό Μέτωπο (την προηγούμενη ενσάρκωση του RN) ήταν λίγο τρομακτικά. Ήταν ρατσιστές, οτιδήποτε άλλο. Αλλά έχουν αλλάξει. Η Μαρίν Λεπέν δεν είναι ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Πρέπει να σταματήσουμε όλα αυτά τα περί RN ίσον φασισμός. Το LFI σήμερα είναι πιο ρατσιστικό και φασιστικό από το RN», δήλωσε η Νοεμί.

Ο  Μπερνάρ, ένας 68χρονος συνταξιούχος, ψήφιζε πάντα την κυρίαρχη Δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους. Αλλά αυτή τη φορά επιλέγει και αυτός την RN.
«Η Γαλλία βρίσκεται σε απόλυτο χάος. Η μετανάστευση, το κόστος ζωής. Τίποτα δεν λειτουργεί. Και συνεχίζει να πηγαίνει όλο και πιο κατηφορικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χειρότερο από αυτό που έχουμε τώρα. Δεν έχω ιδέα αν οι λύσεις τους θα λειτουργήσουν. Αλλά όταν δεν έχει μείνει τίποτα στο συρτάρι, πρέπει να κοιτάξεις αλλού».

Πολλοί άνθρωποι όταν τους πλησίασαν από το BBC είπαν ότι δεν επιθυμούν να μιλήσουν για την πολιτική, επειδή είναι πολύ εκρηκτικό θέμα αυτή τη στιγμή. Υπήρχαν αρκετοί που θα ψήφιζαν την αριστερή συμμαχία, από φόβο για το RN.

Μόνο ένας άνδρας -από τους 20 περίπου- δήλωσε ότι θα ψηφίσει Μακρόν. «Κοιτάξτε τι προσφέρουν στην άκρα Αριστερά. Κοιτάξτε τι προσφέρουν στην ακροδεξιά. Είναι μια καταστροφή, από οικονομικής άποψης. Δεν θέλω ιδιαίτερα να ψηφίσω τον Μακρόν -αλλά τι επιλογή έχει κάθε λογικός άνθρωπος;», είπε ο μοναδικός, όχι και τόσο ένθερμος, υποστηρικτής του Μακρόν, από όσους μίλησαν.