Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σε μια δημόσια δοκιμασία της υγείας και της πνευματικής ικανότητας, του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

«Πριν ο Μπάιντεν σώσει την Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να σώσει τον εαυτό του»: Με αυτόν τον εύγλωττο τίτλο, επισημαίνεται στην ανάλυση του CNNi πως ο 81χρονος πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην αποδοχή της υποψηφιότητάς του γαι την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, ιδιαίτερη το πολυσηζητημένο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ηγεσία του Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ και η σανίδα σωτηρίας προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον καθιστούν τον σημαντικότερο αμερικανό «διαχειριστή» της συμμαχίας μετά τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Αλλά τα επιτεύγματά του, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα επισκιαστούν στη σύνοδο κορυφής από τη μάχη που δίνει για να σώσει το πολιτικό του μέλλον.

Είναι σαφές πως κάθε του βήμα, κάθε χειρονομία και κάθε λέξη του θα μπαίνει στο μικροσκόπιο, ειδικά στη συμπεριφορά του, εκτός των προγραμματισμένων συνεντεύξεων και ομιλιών, καθώς έχει μείνει ανεξίτηλα στο μυαλό 50 εκατομμυρίων τηλεθεατών η εικόνα ενός ηλικιωμένου ανθρώπου που έλεγε ασυναρτησλιες στο ντιμπέιτ του CNN.

Ως εκ τούτου θα δεχτεί τεράστιες πιέσεις από το περιβάλλον του να επιδείξει σθένος και πνευματική διαύγεια στην συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη. Οποιαδήποτε ένδειξη σύγχυσης ή αδυναμίας θα προκαλέσει νέο γύρο πανικού μεταξύ των Δημοκρατικών και να εκτροχιάσει την αγωνιώδη προσπάθεια του Μπάιντεν να παραμείνει στην κούρσα των εκλογών.

Αυτό σημαίνει πως θα δεχθεί ομοβροντία ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους σχετικά με την υγεία του και για το εάν έχει αποκρύψει τις πραγματικές λεπτομέρειες της κατάστασής του.

Η συνέντευξη Τύπου θα είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός για τους Δημοκρατικούς που απαιτούν από τον Μπάιντεν να τους αποδείξει ότι είναι ικανός να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία, που θα λήξει όταν θα είναι 86 ετών.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της γερουσιαστού Πάτι Μάρεϊ, για παράδειγμα, προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας: «Πρέπει να δούμε άμεσα έναν πολύ πιο δυναμικό και ενεργητικό υποψήφιο στην προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι ικανός για τη δουλειά». Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το πώς θα διασφαλίσει το μέλλον του Δημοκταρτικού Κόμματος».

Η συμπεριφορά του Μπάιντεν δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο πολιτικό του μέλλον - είναι πλέον πρόβλημα ολόκλρης της Δύσης απέναντι σε μια καταστροφική επιστροφή του Τραμπ, ο οποίος πέρασε την πρώτη του θητεία βρίζοντας τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και κάνοντας παρέα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αλλωστε ο Τραμπ έχει προτείνει ότι θα άφηνε τη Μόσχα «να κάνει ό,τι διάολο θέλει», γεγονός που θα είχε τον πλέον ανησυχητικό αντίκτυπο στο κοινό μέτωπο ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στις ουκρανικές βλέψεις της Ρωσίας.

Μπάιντεν: Στο μικροσκόπιο και από τους διεθνείς ηγέτες η κατάστασή του

Η πανωλεθρία Μπάιντεν στο debate δημιούργησε επιπλοκές στα σχέδια των συμμάχων των ΗΠΑ που ήδη διαμορφώνουν εναλλακτικές στο «τρομακτικό σενάριο επιστροφής του Τραμπ».

Οι διεθνείς ηγέτες θα περάσουν ώρες με τον Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα είναι επομένως θα τον «σκανάρουν» πριν κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το πολιτικό του μέλλον.

Είναι σαφές πως οι σύμμαχοι ανησυχούν:«Εάν επιστρέψει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τι σημαίνει αυτό για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ, την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία;»

Οι ξένοι διπλωμάτες και οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων γενικά αποφεύγουν να θίξουν το θέμα της υγείας του Μπάιντεν στα πρακτικά, ώστε να μη θεωρηθεί παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η απογοητευτική εμφάνιση στο debate όμως άλλαξε τα δεδομένα, με πολλούς διπλωμάτες, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τη Μέση Ανατολή και την Ασία να εκφράζουν δυσπιστία για τις ηγετικές ικανότητες του πλανητάρχη. Προφανώς δεν θα κάνουν δηλώσεις από ευγένεια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αντίθετα θα επιδιώξουν να αποφύγουν οποιεσδήποτε κατηγορίες «ανάμειξη στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ», τονίζει ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο σάλος για την ηλικία του Μπάιντεν κλονίζει σημαντικά την πάγια πολιτικλη των εταίρων του ΝΑΤΟ να εμπιστεύονται «τυφλά» τις Ηνωμένες Πολιτείες ως το ανώτερο μέλος της συμμαχίας για πάνω από 60 χρόνια: Από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι την έλευση Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι λίγοι οι ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ -ιδίως στην Ευρώπη -που ανησυχούν για το κατά πόσο θα είναι «προστατευμένοι» σε μια εποχή που η ίδια η Ουάσινγκτον μπορεί να εξελιχθεί σε παράγοντα αστάθειας όσον αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο. Ορισμένοι μάλιστα αμφισβητούν αν οι ΗΠΑ θα είναι πλέον εκεί για να τους υπερασπιστούν: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Απο την πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν κάθε υπόνοια ανησυχίας μεταξύ των εταίρων του Μπάιντεν για την ικανότητά του να ηγηθεί της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, ακόμη και όταν οι δεκάδες δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνειας: Ο λαός των ΗΠΑ πιστεκυει πως ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

«Οι ξένοι ηγέτες έχουν δει τον Τζο Μπάιντεν από κοντά τα τελευταία τρία χρόνια. Ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν και πόσο αποτελεσματικός υπήρξε», επιμένει ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που κρατά την ανωνυμία του.

Αλλά και ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Τζον Κίρμπι αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι οι ξένοι ηγέτες ζητούν διαβεβαιώσεςι για τις ικανότητες του Μπάιντεν. «Δεν έχουμε τέτοια δείγματα - Ακριβώς το αντίθετο» δήλωσε.

Απόλυτα κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην ουσία δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από την «κρίση Μπάιντεν», δεδομένου ότι διπλωμάτες και κορυφαία στρατιωτικά στελέχη έχουν επεξεργαστεί εδώ και μήνες όσα θα διαμειφθούν. Έχουν επικεντρωθεί στη θεσμοθέτηση της βοήθειας προς την Ουκρανία και στη μελλοντική σχέση της συμμαχίας με την κυβέρνηση του Κιέβου και την επιθυμία της να ενταχθεί τελικά στη συμμαχία.

Μετά από μήνες παζαριών στους διπλωματικούς κύκλους, έχουν καταλήξει σε ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής, στο οποίο η πορεία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εμφανίζεται ως «μη αναστρέψιμη», δηλώνουν στο CNNi τρεις πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις.

Η πολιτική «καταιγίδα Μπάιντεν» δεν λέει να κοπάσει και η Ουάσιγκτον βιώνει ένα σουρεαλιστικό σκηνικό με έναν εν ενεργεία πρόεδρο να δίνει μάχη για να παραμείνει στην κορυφή του ψηφοδελτίου του κόμματός του, μόλις λίγους μήνες πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.


Ετεροχρονισμένες αποκαλύψεις για τα σημάδια γήρανσης του Μπάιντεν

Ο κύκλος του 81χρονου Προέδρου προσπάθησε να κρατήσει μυστικά τα σημάδια γήρανσης που παρουσιάζει ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αποκαλύψεις της WSJ.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της ακύρωσης της συνάντησης με τον Γερμναό Καγκελάριο σε συνόδου κορυφής της G7 το 2022: Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς επειδή έπρεπε να πάει για ύπνο, αναφέρει η WSJ.

«Γερμανοί αξιωματούχοι, έχοντας επίγνωση της κούρασης του Μπάιντεν, έσπευσαν να οδηγήσουν τον πρόεδρο στο κρεβάτι του,αποκρύπτοντας παράλληλα την ακύρωση της συνάντησης με τον Καγκελάριο».

«Η ακύρωση της συνάντησης βαπτίστηκε ως μια εμπιστευτική συνάντηση για την Ουκρανία σε ένα χαλαρό περιβάλλον», ενώ ο Μπάιντεν δεν εμφανίστηκε ποτέ, κάτι που εκνεύρισε τον καγκελάριο και τους συνεργάτες του.