Commerzbank: Οι τρεις παγίδες στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ
Τρια ερωτήματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα είναι αυτοδύναμη
Ακανθώδη ερωτήματα για μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βλέπει αυτοδύναμη, θέτει η Commerzbank σε τρεις άξονες.
- Στην αδυναμία επιτυχίας συμφωνίας με την τρόικα, καθώς η κατεύθυνση της πολιτικής του είναι αντίθετη με αυτά που πρεσβεύουν οι πιστωτές και κατά συνέπεια εξασφάλισης ενός προγράμματος στήριξης.
- Στην αδυναμία του να εξασφαλίσει δανεισμό από τις αγορές, καθώς το κόστος δανεισμού ανεβαίνει συνέχεια.
- Στην ασάφεια με την οποία αντιμετωπίζει την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 35 δισ. που δεν έχουν περικοπεί και αποτελούν κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Η αποτυχία της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και οι πρόωρες εκλογές που θα οδηγηθεί στα τέλη Ιανουαρίου η Ελλάδα, βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική λιτότητας στην κυβέρνηση φαίνεται πως θα αλλάξει σημειώνει η Commerzbank στο σχόλιό της αλλά δεν θα έρθουν τα πάνω κάτω στην Ελλάδα, τονίζει.
Οι λόγοι που οι Γερμανοί δεν βλέπουν δραστικές αλλαγές στην Ελλάδα, είναι όπως τονίζει η Commerzbank: πρώτον, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται τις ψήφους και άλλων κομμάτων στην βουλή και δεύτερον, επειδή όπως υποστηρίζουν οι Γερμανοί, ακόμα και η νέα κυβέρνηση της χώρας δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει χωρίς την βοήθεια των εταίρων της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Η Commerzabank δεν βλέπει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Τρίτη δύναμη οι Γερμανοί βλέπουν την Χρυσή Αυγή. Τέταρτο κόμμα βλέπουν Το Ποτάμι και ακολουθούν ΚΚΕ, και ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει το μπόνους των 50 εδρών, καθώς θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Βουλή, θα χρειαστεί συνεργασίες για να κυβερνήσει. Στο θέμα των συνεργασιών οι αναλυτές της Commerzbank βλέπουν Το Ποτάμι, του Σταύρου Θεοδωράκη να αναδεικνύεται σε ρυθμιστή.
Όπως σημειώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει πια ρίξει του τόνους, αφού δεν υπάρχουν φωνές για έξοδο από το ευρώ ή την Ε.Ε., όμως με πιο διπλωματικό τόνο ζητείται κούρεμα του χρέους, βήμα που για να γίνει χρειάζεται και η συμφωνία των πιστωτών.