Εκβιασμοί και παράνομες καταγραφές - Σάλος με τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι κατέγραφε παράνομα το περιεχόμενο των συναντήσεων τις οποίες είχε στο γραφείο του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ.

Αμείωτη συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, μετά τη δίωξη κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας (η οποία δεν κατονομάζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ) είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει, ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.

Χθες όμως το βράδυ αναρτήθηκε στο youtube Video, το οποίο αναμεταδόθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς των Σκοπίων, από μία συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Νίκολα Γκρούεφσκι και Ζόραν Ζάεφ στο κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Στο Video που αναρτήθηκε διεξάγεται ο ακόλουθος διάλογος:

-Ν.Γκρούεφσκι: Μου λες ότι (σ.σ.τις συνομιλίες αυτές) σου τις έδωσαν ξένοι

-Ζ.Ζάεβ: Ναι, ξένοι

-Ν.Γκρούεφσκι: Ξένες υπηρεσίες;

-Ζ.Ζάεβ: Ναι, ξένες υπηρεσίες... που φυσικά δεν είναι από τη γειτονιά μας... Είναι από πιο μακριά

Δείτε το επίμαχο Video:

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο βίντεο αποδεικνύει τον εκβιασμό που επιχειρούσε ο Ζόραν Ζάεβ στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ζητώντας του να προχωρήσει σε μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγούσε την χώρα σε νέες εκλογές.

Το κόμμα του κ.Ζάεβ, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) αντέδρασε έντονα αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι κατέγραφε παράνομα το περιεχόμενο των συναντήσεων τις οποίες είχε στο γραφείο του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ. Μάλιστα το SDSM γνωστοποίησε σήμερα ότι θα υποβάλει μήνυση κατά του Νίκολα Γκρούεφσκι για παράνομη καταγραφή των συναντήσεων του με τον κ.Ζάεβ.

Στο μεταξύ, ο φιλοκυβερνητικός και μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Sitel, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος τηλεοπτικός σταθμός στην ΠΓΔΜ, καθώς και άλλα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, φιλοξενούν διαρκώς τις τελευταίες δύο ημέρες δηλώσεις συγκεκριμένων «αναλυτών» όπως ο πρώην βουλευτής του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Πάντοφ, οι οποίοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με τους οποίους, «το υλικό και οι συνομιλίες που κατέχει ο Ζόραν Ζάεβ προέρχεται από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες».
Σύμφωνα με τους «αναλυτές» αυτούς, οι απόψεις των οποίων προβάλλονται ως πρώτο θέμα σήμερα από τα αναφερόμενα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει ισχυρές δομές στην περιοχή και ταυτόχρονα επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ!

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι σε επιχείρηση της με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα» απέτρεψε προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας, στην οποία εμπλέκονται τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τρεις από τους τέσσερις υπόπτους κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ο κ.Ζάεβ προσήλθε στον ανακριτή όπου του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα και υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του.Εις βάρος του κ.Ζάεβ ασκήθηκε δίωξη για «εκβιασμό κατά εκπροσώπων ανωτάτων κρατικών οργάνων».

Ο κ. Ζάεβ υποστηρίζει ότι η άσκηση δίωξης εις βάρος του αποσκοπεί στο να τον αποτρέψει από την γνωστοποίηση στοιχείων για «εγκληματικές ενέργειες» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το κόμμα του κ. Ζάεβ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του 2014 όμως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα τους, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας από την μεριά του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και απέχει από την Βουλή.

Ο κ.Ζάεβ ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ζάεβ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι στην «κατάλληλη στιγμή» θα γνωστοποιήσει μία σειρά σκανδάλων της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι, εξαιτίας των οποίων, ο τελευταίος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί μέσα σε τρεις ημέρες.