"Ο Ασάντ είναι εδώ για να μείνει" είπε ο απεσταλμένος της Συρίας στον ΟΗΕ
"Είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας"
Ο απεσταλμένος της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε, ότι ήρθε η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες δυτικές δυνάμεις να αποδεχθούν ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ … είναι εδώ για να μείνει.
Ο επί σειρά ετών πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Ιμπραήμ Αλ-Τζαφαρί μιλώντας την παραμονή της τέταρτης επετείου από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία δήλωσε, ότι ο πρόεδρος Άσαντ είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και πρότεινε στις δυτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την αποτυχημένη, όπως την χαρακτήρισε, στρατηγική να διαχωρίσουν τη Μέση Ανατολή σε σεκταριστικούς θύλακες.
«Δεν θέλουμε κανένα κενό στη χώρα που θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος, όπως συνέβη στη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν ...», είπε ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. «Ο Πρόεδρος Άσαντ είναι ο άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει κάποια λύση», πρόσθεσε.
Η Βρετανία και η Γαλλία, απέρριψαν τις συριακές προτάσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων με την κυβέρνηση Άσαντ. Και οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική τους όσον αφορά Άσαντ, ακόμη και αν η εστίαση τους είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, που είναι επίσης θανάσιμος εχθρός της Δαμασκού. Πάντως οι αμερικανοί αξιωματούχοι στα Ηνωμένα Έθνη δεν σχολίασαν τις τελευταίες δηλώσεις του Ιμπραήμ Αλ-Τζαφαρί.
«Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία (με τις ΗΠΑ)», είπε ακόμη ο Ιμπραήμ Αλ-Τζαφαρί. «Δεν το θέλουν» συμπλήρωσε. Ο Σύρος υψηλόβαθμος διπλωμάτης δήλωσε επίσης ότι «πολλές ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες» έχουν επισκεφθεί τη Δαμασκό και ζήτησαν ενισχυμένη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές οι χώρες.
Τον τελευταίο καιρό ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέσυραν τους πρεσβευτές τους από τη Συρία διαρρέουν σε κατ’ ιδίαν επαφές, ότι είναι καιρός για περισσότερη επικοινωνία με τη Δαμασκό, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές το Φεβρουάριο.
Οι πηγές αυτές λένε ότι οι προτάσεις για προσέγγιση με τη Συρία προέρχονται ή θα υποστηριχθούν από χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Ισπανία, αλλά και η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία δεν έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της από τη Συρία.
Οι χώρες αυτές λένε ότι η απειλή του Ισλαμικού Κράτους έχει κάνει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ «το μικρότερο από τα δύο κακά» και αντιλαμβάνονται ως ανάγκη την επαναπροσέγγιση με τη Δαμασκό, πιθανό σύμμαχο κατά των εξτρεμιστών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις πάντως έχουν καταδικάσει το καθεστώς Άσαντ για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την εξέγερση κατά της κυβέρνησης που ξεκίνησε το 2011.