Θα μπορούσε να είναι κείμενο-μπροσούρα για τους απανταχού ευρωσκεπτικιστές, ωστόσο βρίσκεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό (Harvard Business Review) του φημισμένου και άκρως επιδραστικού Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ . Ένα κείμενο που προτρέπει την Ελλάδα και την Κύπρο να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Ευρωζώνη.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Warwick Business School Λοΐζος Ηρακλέους, ευθύς εξαρχής, λέει πως οι μάχες μπορεί να ολοκληρώθηκαν, αλλά ο πόλεμος μόλις αρχίζει. Και εξηγεί τι εννοεί: «Παρά το γεγονός ότι οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έριξαν πρόσφατα την Ελλάδα την πολυπόθητη οικονομική σανίδα σωτηρίας, και η τελευταία εξόφλησε την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις δανείου που χρωστάει το ΔΝΤ Μάρτιο του 2015, δεν υπάρχει καμία μακροπρόθεσμη ανακούφιση στον ορίζοντα για την προβληματική οικονομία. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποσπάσει την παράταση τεσσάρων μηνών του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας. Σύντομα, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή των μέτρων μείωσης του κόστους, αν και είχε υποσχεθεί στους πολίτες ότι θα μπορούσε να το αποφύγει. Το ερώτημα είναι αν τα προγράμματα λιτότητας, θα βοηθήσουν ή να βλάψουν την Ελλάδα».

Λαμβάνοντας ως «υπόδειγμα» το τι συνέβη στην Κύπρο μετά την επιβολή των δικών της δραστικών μέτρων λιτότητας, το αποτέλεσμα κρίνεται αβέβαιο. Και μπορεί τα χρήματα που δόθηκαν στο μαρτυρικό νησί να ήταν πολύ λιγότερα από ότι στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και μπορεί η προσφορά του νησιού στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης να είναι ισχνή, ωστόσο οι Κύπριοι πολιτικοί αποδέχθηκαν το πρόγραμμα, καθώς η εναλλακτική λύση ήταν η οικονομική κατάρρευση.

Κατά τον κ. Ηρακλέους τα πράγματα στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερα.«Η Τρόικα αρνήθηκε να υποχωρήσει από την ατζέντα της λιτότητας. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε από το 2008 και μετά, η ανεργία των νέων ανέβηκε πάνω από το 50% και η συνολική ανεργία έφτασε περίπου στο 25%, ενώ το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατακόρυφα. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως τα προγράμματα λιτότητας έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Η κατάσταση βαίνει προς μια βαθιά ύφεση, ενώ για να ασχοληθεί κανείς με τις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα και τη χάραξη μιας στρατηγικής πολιτικής, πρέπει να είναι ισχυρός και όχι σε ευάλωτη κατάσταση όπως είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Κύπρος».

Το άρθρο σημειώνει πως η έξοδος από το ευρώ είναι μια ξεχωριστή δυνατότητα για την Ελλάδα και την Κύπρο και σημειώνει πως οι φόβοι για το τι θα συμβεί αν φύγουν είναι αδικαιολόγητοι, ιδιαιτέρω ς σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα δώσει στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου τον έλεγχο των βασικών οικονομικών μέσων, αντί να χρειάζεται να κουβαλήσουν τη δημοσιονομική ακαμψία και τους στόχους που απαιτούνται από το κοινό νόμισμα. Στην πραγματικότητα, η Κύπρος και η Ελλάδα, μάλλον, δεν χρειάζεται να είναι μέλη της ευρωζώνης για να αναπτυχθούν. Η ανάπτυξη στην Κύπρο ήταν υψηλότερη μεταξύ των ετών 1980 και 2004, πριν από την ένταξή της στην Ευρωζώνη, σε σχέση με τη δεκαετία 2004-2014 που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη».

Ο εναλλακτικός δρόμος, σημειώνει ο κ. Ηρακλέους, μπορεί να είναι η αυξημένες κρατικές δαπάνες για την υποβοήθηση των ευάλωτων ατόμων, η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις έτσι ώστε παράξουν έργο και να φέρουν χρήματα στην οικονομία και παράλληλα το κράτος να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που με την πάροδο του χρόνου θα μειώσουν το μέγεθος του δημόσιου τομέα, θα αυξήσουν την ευελιξία στον τομέα της εργασίας, τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων και την πρόσκληση σε ξένες επενδύσεις – όλα αυτά μπορούν να θέσουν το χρέος υπό έλεγχο. Το φθηνό εθνικό νόμισμα θα βοηθήσει τις εξαγωγές, το real estate, τον κατασκευαστικό τομέα, τη γεωργία και τον τουρισμό. Το ζητούμενο είναι το εξής: «Να γίνει μια σωστή διαχείριση εξόδου από το κοινό νόμισμα. Μόνο έτσι οι τοπικές επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν σε στρατηγικές εξαγωγών και παγκοσμιοποίησης. Την ίδια στιγμή ξένες επιχειρήσεις θα δουν την ελκυστική ευκαιρία για να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σαφώς πιο επιθυμητά από την εποχή της λιτότητας που δεν έχει τέλος. Είναι καιρός, λοιπόν, η Ελλάδα και η Κύπρος να αποχωρήσουν από το ευρώ – σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις».