Αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ στην αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας
Για πολεμικές επανορθώσεις
«Το παιχνίδι των λέξεων Ελλάδας-Γερμανίας εντάθηκε, καθώς η Ελλάδα ανανέωσε το αίτημά της για πολεμικές επανορθώσεις και εξέφρασε επισήμως την αντίδρασή της στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών» αναφέρεται σε δημοσίευμα στο Bloomberg.
Επίσης, σε άρθρο στο ίδιο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνεται ότι «το αίτημα της Ελλάδας για επανορθώσεις από τη Γερμανία, όσον αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που προβλήθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σε έναν συναισθηματικό λόγο, μπορεί να έχει ή να μην έχει νομικό έρεισμα, αλλά εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: Πότε θα σταματήσει επιτέλους η Ευρώπη να πολεμά στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο;».
Στη New York Times, σε δημοσίευμα για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι «η γλώσσα της ελληνικής κρίσης μετακινείται από την οικονομική ορολογία στον λόγο "περί ταπείνωσης"» και ότι «η ευγένεια στις διαπραγματεύσεις έχει διαλυθεί και έχει στραφεί σε έντονα προσωπικούς όρους».
Όπως υπογραμμίζεται, «η γλώσσα της ελληνικής κρίσης έχει πλέον να κάνει με "ταπείνωση, εθνική υπερηφάνεια, ηθικό κίνδυνο και υποκρισία". Και το πιο δυσοίωνο είναι ότι έχει μετατραπεί σε μια ωμή αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και του μεγαλύτερου δανειστή της, της Γερμανίας, εξάπτοντας την κοινή γνώμη και στις δύο χώρες και αναβιώνοντας κατηγορίες για το ποιος χρωστά τι. Μια επικίνδυνη άσκηση σε μια ήπειρο που δεν έχει ξεχάσει τον τρόμο των δύο παγκόσμιων πολέμων. Ο εθνικιστικός ανταγωνισμός έχει προσθέσει μια νέα άσχημη διάσταση λαϊκιστικής ριψοκίνδυνης διπλωματίας σε μια οικονομική κρίση που απειλεί να διαλύσει την ΕΕ», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τέλος, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «η αντιπαράθεση ίσως είναι πιο έντονη στην προφανώς "δηλητηριώδη σχέση" μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη. Αντιδράσεις προκάλεσε και η απειλή του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για προώθηση στο Βερολίνο χιλιάδων παράνομων μεταναστών».
Η Wall Street Journal αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι «κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί χαμένη υπόθεση». Όπως πρόσθεσε, «μέχρι τα τέλη του έτους, η Ελλάδα είχε καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, αλλά έκτοτε έχουν ανακύψει προβλήματα».
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ ιδιαίτερη» και ότι κατανοεί πως «είναι δύσκολο πολιτικά να πιέσεις για τόσο μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων, για τόσο μεγάλο διάστημα» και ότι «υπάρχει επίσης ευθύνη απέναντι στην ευρωζώνη συνολικά που πρέπει να ληφθεί υπόψη».
Σε άλλο δημοσίευμα (ανταπόκριση από το Παρίσι) στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ότι «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΔΝΤ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα σε μια προσπάθεια αποτίμησης τού αν η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους για την εκταμίευση της δόσης, στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης που λαμβάνει η χώρα μέσω του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, ύψους 240 δισ. ευρώ».
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία στο Παρίσι, τόνισε ότι ακόμη και αν, την επόμενη περίοδο, δεν θα υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα με βεβαιότητα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».