Δέκα τουλάχιστον Αμερικανοί που ταξίδεψαν στην Αφρική και υπάρχουν υποψίες πως έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, προκειμένου να τεθούν υπό παρακολούθηση, όπως ανέφερε το Σάββατο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) των ΗΠΑ.

Οι φερόμενοι ασθενείς θα ταξιδέψουν με μη εμπορικά αεροσκάφη και θα καταλύσουν κοντά στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της πολιτείας Νεμπράσκα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) στο Μέριλαντ, καθώς και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έμορι στην Ατλάντα, διευκρίνισε το CDC.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί πως έχει προσβληθεί από τον Έμπολα, ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Ένας γιατρός που έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκε από τον ιό ενώ εργαζόταν με μια οργάνωση αρωγής στη Σιέρα Λεόνε διακομίστηκε χθες Παρασκευή στο NIH και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, υπενθύμισε το ινστιτούτο.

Ο εκπρόσωπος του CDC Τόμας Σκίνερ ανέφερε πως πέραν των δέκα ανθρώπων αυτών, που είτε ήλθαν σε επαφή με τον κλινικό γιατρό αυτόν ή εκτέθηκαν κατά παρόμοιο τρόπο στον ιό και μεταφέρονται αεροπορικώς στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι Αμερικανοί που έχουν εκτεθεί, και πρόσθεσε ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Η ανακοίνωση του CDC διευκρινίζει πως τα πρόσωπα αυτά θα τεθούν υπό παρακολούθηση για 21 ημέρες, δηλαδή την περίοδο επώασης του ιού, κι εάν κάποιος εξ αυτών εμφανίσει συμπτώματα του Έμπολα θα μεταφερθεί σε κάποιο από τα εξειδικευμένα κέντρα για αξιολόγηση και πιθανόν θεραπεία.

Η επιδημία του Έμπολα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 10.000 ανθρώπους στη δυτική Αφρική, στην πλειονότητά τους στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, χαρακτηρίζεται η χειρότερη από την ανακάλυψη του ιού το 1976. Ωστόσο συγκριτικά είναι ελάχιστα τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί σε δυτικά κράτη, κυρίως στις ΗΠΑ, στην Ισπανία και στη Βρετανία.