Νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού και άλλες ευάλωτες χώρες κατηγορούν πλούσιες χώρες ότι "καθυστερούν επικίνδυνα" την παρουσίαση των πλάνων του για την κλιματική κρίση, με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού. Για την ώρα τα κράτη έχουν υποβάλει τα λεγόμενα "εθνικά καθορισμένα συμβολές" (NDCs), ενώ άλλα παρουσιάζουν ανεπαρκή σχέδια. «Η ασφάλεια των νησιών μας εξαρτάται από τις συλλογικές σας δεσμεύσεις», αναφέρουν τα κράτη σε επιστολή προς τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών, σχετικά με την κλιματική κρίση.


Κάνενα πλάνο για τη χρηματοδότηση των 1,3 τρις από τις πλούσιες χώρες

Η νέα προθεσμία του ΟΗΕ για την υποβολή σχεδίων είναι τον Σεπτέμβριο του 2025, αφού η αρχική προθεσμία του Φεβρουαρίου δεν τηρήθηκε. Το Cop30, η επόμενη κρίσιμη διάσκεψη για το κλίμα, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Βραζιλία. Παράλληλα, οι πλούσιες χώρες δεν έχουν παρουσιάσει σχέδιο για το πώς θα χρηματοδοτήσουν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως προς τις φτωχότερες χώρες μέχρι το 2035 — μια υπόσχεση που μένει στα χαρτιά.

Τα νησιά καλούν τους G20 να υποβάλουν άμεσα NDCs εναρμονισμένα με τον στόχο του 1,5°C, με έμφαση σε εσωτερικές περικοπές εκπομπών και όχι σε αντισταθμιστικά μέτρα (offsets).


Κλιματική Κρίση: "Το κόστος της καθυστέρησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης", σημειώνουν τα κράτη

Αρκετά νησιωτικά κράτη έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες σε διεθνή δικαστήρια, επιδιώκοντας να καταστήσουν υπεύθυνες τις πλούσιες χώρες για την κλιματική τους απραξία. Η Συμφωνία του Παρισιού επιβάλλει σε όλα τα κράτη να λάβουν μέτρα ώστε να κρατηθεί η υπερθέρμανση κάτω από 1,5°C. Όμως με τις σημερινές δεσμεύσεις, η άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσει έως και 2,8°C.

«Το κόστος της καθυστέρησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης», σημειώνουν τα κράτη. Οι χώρες προειδοποιούν για καταστροφική αλυσίδα γεγονότων: φυσικές καταστροφές, κατάρρευση οικοσυστημάτων, επισιτιστική κρίση, οικονομική αστάθεια και μαζικές μεταναστεύσεις.

Η ανθρωπιά, η οραματική σκέψη και η διεθνής συνεργασία αποτελούν το μοναδικό μονοπάτι προς ένα ασφαλές μέλλον.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνόδου στο Λονδίνο με συμμετοχή 60 κρατών, ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Έντ Μίλιμπαντ, δήλωσε πως δεν υπάρχει εθνική ασφάλεια χωρίς κλιματική πολιτική. Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζητούν τα νέα NDCs να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και όχι απλά μακροπρόθεσμους στόχους χωρίς εφαρμογή.