Εικόνα παράλυσης επικράτησε στην ισπανική επικράτεια από το εκτεταμένο και παρετεταμένο μπλακ άουτ, που οδήγησε σε αλαλούμ στο σύστημα τηλεπικοινωνιών, με την απουσία σύνδεσης στο Διαδίκτυο, σε ακυρώσεις δρομολογίων στα τρένα, τροποποιήσεις πτήσεων, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα λιανικής κατέβασαν ρολά. Όλα έμοιαζαν να έχουν «παγώσει» στις περισσότερες ισπανικές πόλεις, με τα φανάρια να μη λειτουργούν, με συνέπεια να προκαλείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, τον κόσμο να διακατέχεται από αβεβαιότητα κaι ανασφάλεια και ως εκ τούτου να συνωστίζονται οι κάτοικοι σε ουρές έξω από σούπερ μάρκετ και ATM τραπεζών, για να προμηθευτούν μετρητά και τρόφιμα, κάτι που ξύπνησε μνήμες από την πανδημική εποχή.

Στο γενικότερο κλίμα δυσλειτουργίας που κυριάρχησε, με τις διακοπές ρεύματος να ξεπερνούν και τις 10 ώρες και τους κατοίκους να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στα βασικά, ούτε και να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές, εστιάζουν με αναλυτικές περιγραφές τους στο parapolitika.gr Έλληνες που διαμένουν στην Ισπανία. Στην ισπανική πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη, η κατάσταση στους δρόμους πρόδιδε την εικόνα χάους ως απόρροια του μπλακ ουτ, ενώ ταυτόχρονα δύσκολες ώρες βίωσαν οι κάτοικοι της Βαλένθια, που αγωνιούσαν κάθε λεπτό που περνούσε για τον χρόνο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει και που μένει να απαντηθεί είναι η ακριβής αιτία πίσω από τις πολύωρες διακοπές ρεύματος, με πολλούς να διατείνονται ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση και άλλους να συγκλίνουν με τη θέση των πορτογαλικών Αρχών, που κάνουν λόγο για ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο, που βύθισε ολόκληρες πόλεις στο σκοτάδι. 


Μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Επικράτησε σοκ, οι ταξιδιώτες επηρεάστηκαν περισσότερο»

Από την πόλη Καστεγιόν, πόλη 200.000 κατοίκων, βόρεια της Βαλένθια, μεταφέρει το κλίμα χάους και δυσλειτουργίας που επικράτησε η Ελληνίδα κάτοικος της περιοχής, που ζει και εργάζεται εκεί, Ιουλία Λιόλη. Επισημαίνει ότι μία μέρα μετά το μπλακ άουτ τα σχολεία παραμένουν κλειστά και εστιάζει στην ομάδα εκείνη που επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις διακοπές ρεύματος, τους ταξιδιώτες, τους επιβάτες που μετέβησαν σε σταθμούς του μετρό και σταμάτησαν σε διαφορετική, ενδιάμεση στάση, μη μπορώντας να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους και μη γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει.

«Τα τρένα είχαν σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν», επισημαίνει η κ. Λιόλη, μεταφέροντας την εικόνα που από την πρώτη στιγμή κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και απασχόλησε όλα τα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο, δηλαδή το σκοτάδι στα μέσα σταθερής τροχιάς, την αναστάτωση στα βαγόνια, που έμειναν κλειστά και τον κόσμο εγκλωβισμένο να βιώνει ένα πρωτοφανές καθεστώς εφιάλτη. 

«Κάτοικοι σταμάτησαν σε ενδιάμεση πόλη  και δεν ήξεραν τι να κάνουν», τονίζει ειδικότερα η κ. Λιόλη, για να προσθέσει ότι εκτός από τους ταξιδιώτες που επηρεάστηκαν, και τα γραφεία έκλεισαν, τη στιγμή που οι επικοινωνίες και το Διαδίκτυο έπεσαν. 

Οι κάρτες για ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν λειτουργούσαν, εξηγεί η Ελληνίδα κάτοικος της πόλης Καστεγιόν και υπογραμμίζει ότι σε περίπου μία ώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα, φάνηκαν οι δυσκολίες στην κινητή τηλεφωνία. Η επαφή με τον έξω κόσμο απουσίαζε και μάλιστα, όπως λέει η κ. Λιόλη, οι κάτοικοι έφτασαν στο σημείο να αναζητούν τα παλιά ραδιόφωνα για να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και να μαθαίνουν τι συμβαίνει. 

Οι πληρωμές με κάρτα ήταν κάτι ανέφικτο, όπως άλλωστε και η φόρτιση των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων. Ο κόσμος, όπως αναφέρει η Ιουλία Λιόλη, ήταν πολύ προσεκτικός, απέφευγε τις μετακινήσεις, ενώ βοήθησαν και οι συστάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Εκείνο που τονίζει, ακόμα, είναι ότι οι πτήσεις του αεροδρομίου της πόλης επηρεάστηκαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τροποποιήθηκαν. Οι διακοπές ρεύματος διήρκεσαν περίπου ένα δεκάωρο στη Μαδρίτη και λίγο περισσότερο στη Βαρκελώνη, συμπληρώνει η Ελληνίδα κάτοικος της πόλης Καστεγιόν. 

f5
f6
f1
Έκλεισαν καταστήματα στην πόλη Καστεγιόν της Βαλένθια
f3

«Χαοτική η κατάσταση στους δρόμους, από το πρωί έως τις 11 το βράδυ χωρίς ρεύμα»

«Μείναμε χωρίς ρεύμα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 10-11 το βράδυ και φυσικά χωρίς Διαδίκτυο», υπογραμμίζει, από την πλευρά της, η Ισαβέλλα Γεωργίου, Ελληνίδα που ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη. 

«Στους δρόμους η κατάσταση ήταν χαοτική, γιατί τα φανάρια δεν δούλευαν, οι εταιρείες έστειλαν τους εργαζόμενους στο σπίτι, τα μετρό σταμάτησαν, οπότε όλος ο κόσμος που μετακινείται με τα μετρό έβγαινε έξω για να βρει άλλον τρόπο να μετακινηθεί. Πολλοί έμειναν σε ασανσέρ ή έπρεπε να βγουν στα τούνελ του μετρό, καθώς ήταν σταματημένοι σε σιδηροδρόμους», προσθέτει.

Αναφερόμενη στην εικόνα στα σούπερ μάρκετ, μιλάει για ουρές, σκηνή που θύμισε τις εποχές της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τα νοσοκομεία λειτουργούσαν με γεννήτριες, αλλα πολύ περιορισμένα. Οι λεωφόροι ήταν μποτιλιαρισμένες και έβλεπες δεξιά και αριστερά αυτοκίνητα που είχαν μείνει», τονίζει.

Όταν η συζήτηση φτάνει στα αίτια του προβλήματος ηλεκτροδότησης, η Ισαβέλλα Γεωργίου σημειώνει: «Ο περισσότερος κόσμος λέει ότι πιθανότατα να είναι κυβερνοεπίθεση. Ό,τι πληροφορία είχαμε ήταν από το ραδιόφωνο. Πολύς κοσμος έμπαινε σε μικρα μαγαζάκια για να αγοράσει συσκευή ραδιοφώνου και να μείνει ενήμερος απο το σπίτι».

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι δεν υπήρξαν αναφορές για ανθρώπους που κινδύνευσαν και, σύμφωνα με την ελληνική κοινότητα στη Μαδρίτη, οι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής δεν ανέφεραν σοβαρά προβλήματα, ούτε υπήρξαν περιστατικά που ενέπνευσαν ανησυχία. 


30208057
30207885
30207444
30207446
30208040
30208038
30208041
Σε καθεστώς μπλακ άουτ παραμένει η Ισπανία
30207445