Άγνωστο τεράστιο αντικείμενο που έχει 40 φορές το μέγεθος της Σελήνης ανακάλυψαν οι επιστήμονες της ΝΑSA δίπλα στο ηλιακό μας σύστημα. Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική καθώς για πρώτη φορά ανακαλύπτεται ένα τέτοιο αντικείμενο.  Πρόκειται για ένα τεράστιο μοριακό νέφος εντόπισαν οι επιστήμονες κοντά στο ηλιακό μας σύστημα.

Αρχικά οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν εάν η γιγαντιαία δομή αποτελεί απειλή για το ηλιακό μας σύστημα ή για την Γη, κάτι το οποίο αποκλείστηκε. Αποτελείται κυρίως από μοριακό υδρογόνο, το βασικό δομικό στοιχείο των άστρων και των πλανητών. Δεδομένου ότι βρίσκεται τόσο κοντά στο ηλιακό σύστημα, η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν από πιο κοντά τα πρώτα στάδια του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται τα αστέρια και οι πλανήτες.

Το αντικείμενο ήταν αόρατό μέχρι τώρα επειδή το μοριακό υδρογόνο ήταν πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί. Τα περισσότερα μοριακά νέφη αποτελούνται κυρίως από μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορούν να δουν τα υπέρυθρα και ραδιοτηλεσκόπια. Οι επιστήμονες είδαν το νέφος να λάμπει αμυδρά στο μακρινό υπεριώδες φάσμα σε δεδομένα που συνέλεξε ο δορυφόρος STSAT-1 της Νότιας Κορέας, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2003.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν επίσης ότι θα εξατμιστεί σε έξι εκατομμύρια χρόνια. Το ηλιακό σύστημα υπάρχει μέσα σε μια κοιλότητα γεμάτη αέρια πλάτους 1.000 ετών φωτός μέσα στον βραχίονα του Ωρίωνα, έναν μικρό σπειροειδή βραχίονα του Γαλαξία μας. Οι αστρονόμοι αποκαλούν αυτή την κοιλότητα Local Bubble (Τοπική Φυσαλίδα) - και το νέφος βρίσκεται στην άκρη της. Η Τοπική Φυσαλίδα έχει πλάτος 1.000 έτη φωτός και υπάρχει επειδή ένα αστέρι εξερράγη ως υπερκαινοφανής πριν από περίπου 10-20 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η σουπερνόβα μπορεί να βοήθησε στην παραγωγή των μοριακών νεφών που σχηματίζουν αστέρια και από τα οποία προήλθε ο ήλιος μας - και ακόμη και η ίδια η ζωή στη Γη. Η Local Bubble είναι γεμάτη από νεαρά αστέρια, τα οποία σχηματίστηκαν όλα στην επιφάνεια της φυσαλίδας του αερίου.

"Η ιστορία του σύμπαντος είναι μια ιστορία της αναδιάταξης των ατόμων επί δισεκατομμύρια χρόνια", δήλωσε ο Blakseley Burkhart, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο Rutgers School of Arts and Sciences του New Jersey. «Το υδρογόνο που βρίσκεται σήμερα στο νέφος Eos υπήρχε κατά την εποχή της Μεγάλης Έκρηξης και τελικά έπεσε πάνω στον γαλαξία μας και συνενώθηκε κοντά στον ήλιο. Έτσι, ήταν ένα μακρύ ταξίδι 13,6 δισεκατομμυρίων ετών για αυτά τα άτομα υδρογόνου».