Νέο σκάνδαλο Signalgate ενδέχεται να πλήξει τις ΗΠΑ, καθώς ο πρώην -πλέον- σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, φωτογραφήθηκε να χρησιμοποιεί το Signal κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, μόλις μία ημέρα πριν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει ότι αντικαθιστά τον Γουόλτς με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το όνομα του Γουόλτς -που προτείνεται για να αναλάβει το αξίωμα του εκπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ- εμπλέκεται με κάτι παρόμοιο, καθώς στα μέσα Μαρτίου φέρεται πως ήταν εκείνος που είχε προσθέσει κατά λάθος τον αρχιστυντάκτη του «The Atlantic», Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, σε μια άκρως απόρρητη συνομιλία με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και στην οποία ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, έδωσε λεπτομέρειες για την επιχείρηση των ΗΠΑ κατά των Χούθι.

Ο Γουόλτς χρησιμοποίησε το Signal, ενώ ήταν σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο στις ΗΠΑ

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε το Reuters (και φαίνεται και στο βίντεο του ABC News), ο Γουόλτς φαίνεται πως και πάλι χρησιμοποιεί την πλατφόρμα, ενώ σε κοντινό πλάνο φαίνονται στην οθόνη τα ονόματα του Αμερικανού αντιπροέδρου, JD Vance, του ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, της επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τάλσι Γκάμπαρντ, καθώς και του Στίβεν Γουίτκοφ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ στη Μέση Ανατολή (και σημαντικότερου ίσως «διαύλου» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον). Ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Στίβεν Τσανγκ υπερασπίστηκε τη χρήση της εφαρμογής από τον Γουόλτς το απόγευμα της Πέμπτης, λέγοντας: «Το Signal είναι μια εγκεκριμένη εφαρμογή που φορτώνεται στα κυβερνητικά μας τηλέφωνα. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα».


Ο "σκόπελος" για τον Γουόλτς, που δεν τον είχε βρει μπροστά του

Σημειώνεται πως ο Τραμπ είχε υπερασπιστεί δημόσια τον Γουόλτς μετά το «ξέσπασμα» του Signalgate, της «γκάφας του αιώνα», όπως αναφερόταν τότε στα διεθνή ΜΜΕ, ωστόσο περί τον 1,5 μήνα μετά αποπέμφθηκε, με τα αμερικανικά Μέσα να αναφέρουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πολύ απογοητευμένος από την υπόθεση. Τον περασμένο μήνα, ο εκτελών χρέη γενικού επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας Steven Stebbins ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη χρήση του Signal από τον υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σε βάρος των Χούθι στην Υεμένη. Την Πέμπτη ένας Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ABC News ότι υπό έρευνα βρισκόταν και μια δεύτερη συνομιλία στο Signal, κατά την οποία ο Χέγκσεθ μοιράστηκε το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης με τη σύζυγο, τον αδελφό και τον δικηγόρο του.

Σημειώνεται πως οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει να γίνει και έρευνα στο νομοθετικό σώμα για το Signalgate, κάτι που οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μπλοκάρει, ωστόσο για τον Γουόλτς τα δύσκολα είναι μπροστά: και αυτό γιατί, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, θα πρέπει να περάσει από ακρόαση στη Γερουσία, κάτι που δεν ήταν απαραίτητο για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο που κατείχε μέχρι σήμερα.