Σαν κεραυνός εν αιθρία μπορεί να φάνηκε (χωρίς να είναι) η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ την 1η Μαΐου περί της «αποπομπής» του Μάικ Γουόλτς, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να τον προτείνει για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η ανακατάταξη έφερε τον ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντά του και να θυμίζει ευθέως... Χένρι Κίσινγκερ, την ώρα που οι ισορροπίες στα ενδότερα της αμερικανικής προεδρίας δεδομένο είναι ότι αλλάζουν.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, αυτό το οποίο φάνηκε να του χρεώνεται είναι το λεγόμενο σκάνδαλο Signalgate, με τον Γουόλτς να κατηγορείται ότι είχε συμπεριλάβει κατά λάθος σε μία άκρως απόρρητη συζήτηση στην πλατφόρμα του Signal, τον Τζέφρι Γκόλντμνπεργκ, αρχισυντάκτη του The Atlantic. Στην συγκεκριμένη συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης Τραμπ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Πιτ Χέγκσεθ, έδωσε λεπτομέρειες για την αμερικανική επιχείρηση των ΗΠΑ ενάντια στους Χούθι της Υεμένης. Ο Γουόλτς, λοιπόν, είχε περιπέσει σε «δυσμένεια» για τον Τραμπ ήδη από τα μέσα Μαρτίου.
Ο Μάικ Γουόλτς και ο Μάρκο Ρούμπιο
Φαίνεται, όμως, ότι δεν σταμάτησε εκεί: όπως δείχνει υλικό από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη (30/4), λίγες ώρες πριν την υπογραφή της συμφωνίας για τα ορυκτά και τους υδρογονάνθρακες μεταξύ ΗΠΑ-Ουκρανίας, ο Γουόλτς χρησιμοποίησε την ίδια πλατφόρμα με το υλικό να δείχνει συνομιλία με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως τον Στίβεν Γουίτκοφ (ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή), την Τάλσι Γκάμπαρντ (επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ), τον Μάρκο Ρούμπιο (Αμερικανό ΥΠΕΞ) και τον Τζέι-Ντι Βανς (αντιπρόεδρο στις ΗΠΑ).
Υπενθυμίζεται πως μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ τότε, όταν «βγήκε στο φως» το λεγόμενο Signalgate περί τα μέσα Μαρτίου, να τον είχε στηρίξει, ωστόσο φαίνεται πως επρόκειτο για μια κίνηση... αναμονής, μέχρι το «ξήλωμα» να γίνει εν ευθέτω χρόνω, με τις ανακοινώσεις να γίνονται εν τέλει άμα τη συμπληρώσει των 100 πρώτων ημερών της νέας θητείας του Τραμπ.
Το ρεπορτάζ του ABC News για τη χρήση της πλατφόρμας Signal στο υπουργικό συμβούλιο, μια μέρα πριν την αποπομπή του
ΗΠΑ: Η ηλεκτρική καρέκλα του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας - Ποιος έμεινε στο πόστο του μόνο για 22 ημέρες επί Τραμπ
Ο 51χρονος Μάικ Γουόλτς από τη Φλόριντα (πολιτεία όπου φιλοξενεί και την έπαυλη του Τραμπ), άλλοτε μέλος των Ειδικών Δυνάμεων και υπηρεσία στον αμερικανικό στρατό για 21 χρόνια (και με θητεία στο Αφγανιστάν) σημειώνεται πως δεν είναι ο μοναδικός που ανέλαβε το ρόλο αυτόν, εν πολλοίς συντονιστικό, στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για ένα αξίωμα που είχε «πληγώσει» τον Ρεπουμπλικανό κατά την πρώτη του θητεία, όταν ο Michael Flynn, επίσης με στρατιωτική καριέρα, είχε αποκαλυφθεί πως λίγο πριν την πρώτη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ γεγονός το οποίο είχε κατηγορηματικά και δημόσια αρνηθεί. Τελικά, όμως, παραιτήθηκε, μένοντας στο αξίωμα μόλις για 22 μέρες.
Τον ίδιο ρόλο είχε και ο Τζον Μπόλτον, στην πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου, μένοντας στο αξίωμα για 1 χρόνο και 154 ημέρες, με τους δύο άνδρες να έχουν σοβαρές διαφωνίες για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Ζήτησα από τον Τζον την παραίτησή του, η οποία μου δόθηκε σήμερα το πρωί», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter τον Σεπτέμβριο του 2019, αναφερόμενος στο τέλος της θητείας του μακροβιότερου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας επί των ημερών του, με τον οποίο πλέον το ρήγμα είναι οξύτατο, κάτι που επέφερε και το «ξήλωμα» της φρουράς ασφαλείας του άμα τη ενάρξει της νέας θητείας Τραμπ.
Ο Τζον Μπόλτον
Οι νέες ισορροπίες στο Λευκό Οίκο και η υποβάθμιση του Γουόλτς
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Μάικ Γουόλτς προτείνεται για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κάτι που φαντάζει - όπως γράφει ο Economist - ως υποβάθμιση. Η συνεκδοχή αυτή μοιάζει λογική, δεδομένης της παραδοσιακής «αποστροφής» του Τραμπ στην πολυμέρεια και στον Οργανισμό που κατεξοχήν τον εκφράζει. Ο Μάρκο Ρούμπιο θα αναλάβει πλέον τα καθήκοντά του, προσωρινά, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να αναλαμβάνει τη θέση του. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, η αποπομπή Γουόλτς σηματοδοτεί την αποπομπή από τον Λευκό Οίκο ενός «ιέρακα», υπέρμαχου του διεθνοπολιτικού, επεμβατικού ρόλου των ΗΠΑ (κόντρα στον απομονωτισμό) ο οποίος έχει πιέσει κατά καιρούς για σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στήριξε τις επιχειρήσεις κατά των Χούθι, την ώρα που εξέφραζε αμφιβολίες για το αν το Ισραήλ πρέπει να πλήξει το Ιράν.
Η απομάκρυνσή του παράλληλα ενδέχεται να ενισχύει τη φιλορωσική «γραμμή», ιδίως αν αναλάβει το αξίωμα ο Στίβεν Γουίτκοφ, που έχει αναλάβει καθοριστικό ρόλο για να φέρει κοντά ΗΠΑ και Ρωσία και έχει κατηγορηθεί στο παρασκήνιο για τις θέσεις του, που μοιάζει να προσεγγίζουν αυτές της Μόσχας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η νευρικότητα για το τι μέλλει γενέσθαι με την πολιτική των ΗΠΑ στο διεθνές στερέωμα πιθανόν να επηρεάσει και τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, καθώς μαζί με τον Γουόλτς «ξηλώνεται» και ο συνεργάτης του, Alex Wong, «μετριοπαθής» Ρεπουμπλικανός, με τον «φάκελό» του να αφορά τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Μένει να φανεί το τι μέλλει γενέσθαι και σε μια περιοχή, όπου το παγκόσμιο μπρα ντε φερ με την Κίνα δημιουργεί ούτως ή άλλως νέα δεδομένα στον Λευκό Οίκο.
Εν κατακλείδι, πάντως, ο δρόμος για τον Γουόλτς μόνο «στρωμένος» με ροδοπέταλα δεν είναι. Και αυτό γιατί για να αναλάβει το αξίωμά του στον Λευκό Οίκο, δεν χρειαζόταν να υποβληθεί στη βάσανο της έγκρισης του διορισμού του από το νομοθετικό σώμα, κάτι που είναι απαιτούμενο για να αναλάβει την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Όλα αυτά, δε, ενώ οι Δημοκρατικοί τον έχουν θέσει στο «στόχαστρο», θέλοντας να διενεργήσουν έρευνα για το Signalgate, βρίσκοντας όμως «τοίχο» στους Ρεπουμπλικανούς.