Μια «βόμβα» έριξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχέση με την πρόθεση των ΗΠΑ να σταματήσουν το διαμεσολαβητικό τους ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, κάτι που προφανώς αποτελεί απτή απόδειξη της διάθεσης του Ντόναλντ Τραμπ να κάνει πράξη την απειλή του. Τα μηνύματα, άλλωστε, ήταν πολλά και σαφή: οι δηλώσεις του Μάρκο Ρούμπιο στο Fox πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα» και πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να επανεξετάσουν τη στάση τους, τα όσα είπε στο συντηρητικό δίκτυο ο Τζέι ντι Βανς για τον πόλεμο και το μήνυμα πως επαφίεται σε Ρωσία και Ουκρανία το «να καταλήξουν σε συμφωνία και να σταματήσουν αυτή τη βάρβαρη σύρραξη».

*Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ: Σταματούν τη μεσολάβηση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

ΗΠΑ: Ο Τραμπ στέλνει μήνυμα στον Πούτιν και... κλείνει το μάτι στην Ουκρανία

Επρόκειτο, λοιπόν, για μια προδιαγεγραμμένη κίνηση αυτή που εξήγγειλε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, με στόχο να πιεστούν καταστάσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου.Όπως το έθεσε η κ. Μπρους χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να πετάμε σε όλο τον κόσμο με το καλημέρα για να μεσολαβούμε στις συναντήσεις», δηλώνοντας βέβαια πως οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες» να βοηθήσουν για να επιτευχθεί μια λύση.

Και έρχεται σε μία στιγμή που ο Πούτιν φαίνεται να είναι εκείνος που δοκιμάζει την υπομονή του Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να πετύχει «ματ» εντυπωσιασμού στις 100 ημέρες προεδρίας του, με το deal για τα ορυκτά και τον ενεργειακό πλούτο της Ουκρανίας να δίνει τον τόνο για τις κινήσεις της Ουάσινγκτον. Με το τετ α τετ στο Βατικανό να λειτουργεί ως καταλύτη και να αποφέρει στο Κίεβο περισσότερα απ' όσα προβλέπονταν σε σχέση με τα προηγούμενα προσχέδια, ο παράγων που μοιάζει ως «πρόβλημα» τώρα στα μάτια της Ουάσινγκτον γίνεται η Μόσχα. Υπό το «φως» των δεδομένων αυτών, ο Ρώσος πρόεδρος άλλωστε εξήγγειλε την εκεχειρία στο διάστημα 8-11 Μαΐου, προκειμένου για τον εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης» και της απρόσκοπτης διεξαγωγής των παρελάσεων στη Ρωσία, ωστόσο φαίνεται πως θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μην «αποξενώσει» τον ένοικο του Λευκού Οίκο. Άλλωστε, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δείξει τον εκνευρισμό του για τη συνέχιση των πληγμάτων σε ουκρανικό έδαφος, ενώ παράλληλα ο Βολοντίμιρ Ζέλενσκι έθετε στο τραπέζι πρώτιστα να «παύσει το πυρ», προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Γι' αυτές, άλλωστε, η Μόσχα έχει σαφείς στόχους, που μάλιστα φαίνεται να αυξάνονται: ενδεικτική ήταν η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ περί «επιτακτικής» αναγνώρισης των 4 περιφερειών της Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει (όχι ολοκληρωτικά) η Ρωσία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

Οι αντιπαρατιθέμενες βουλήσεις, λοιπόν, καθώς και η διαφορετική στόχευση, έκαναν τον Αμερικανό πρόεδρο να προσπαθεί να... δώσει λύση μέσω του «χάους», ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως μπορεί η μεσολάβησή του να έμοιαζε πιο φιλορωσική απ' ό,τι θα έπρεπε: Έτσι, μπορεί το Παρίσι και η Σύνοδος Κορυφής τη Μεγάλη Εβδομάδα να έγινε «Βατερλώ» και να υποβαθμίστηκε επ' αφορμή της αντίδρασης Ζελένσκι για την Κριμαία, ωστόσο με το deal για τις σπάνιες γαίες να «σφραγίζεται», πλέον οι ΗΠΑ κάνουν στροφή και ετοιμάζονται να παραδώσουν ακόμα και νέα οπλικά συστήματα στο Κίεβο, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα στη θητεία Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, δήλωνε ενόψει της σύναψης της συμφωνίας πως η παρουσία της Ουάσινγκτον θα κρατήσει τους «κακούς δρώντες» μακριά από την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα του Σκοτ Μπέσεντ, υπουργού Οικονομικών, μετά την υπογραφή, χθες (1/5) αν μη τι άλλο δεν επιδεχόταν παρερμηνειών: η συμφωνία «σηματοδοτεί σαφώς προς τη Ρωσία ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι δεσμευμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία με επίκεντρο μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα».