Aλλάζει η εικόνα του τριμερούς σχήματος που απαρτίζεται από ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε τροχιά βελτίωσης των σχέσεών του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, το αμερικανικό ρεπουμπλικανικό επιτελείο ετοιμάζει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. 

Ο Πούτιν συνεχίζει να αξιώνει την πλήρη κυριαρχία σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, παρά το γεγονός ότι δεν τις ελέγχει εξ ολοκλήρου, ενώ απορρίπτει τα αμερικανικά αιτήματα για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Από την άλλη πλευρά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει στην Ουάσινγκτον μερίδιο από τα μελλοντικά έσοδα φυσικών πόρων, προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη του Τραμπ, ενώ στηρίζει πρόταση για άνευ όρων ανακωχή διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την τερματισμό του πολέμου και τη ριζική αναθεώρηση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων, έχει ήδη «απειλήσει» με νέες κυρώσεις τη Μόσχα. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ύστερα από συνάντησή του με τον Ζελένσκι, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι δεν επιθυμεί πραγματικά την ειρήνη, λέγοντας πως οι επιθέσεις σε αμάχους δείχνουν έλλειψη διάθεσης για κατάπαυση πυρός. Ανέφερε μάλιστα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον ρωσικό τραπεζικό τομέα και δευτερευουσών κυρώσεων σε τρίτες χώρες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο πιέζει για κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πιέζουν την Ουάσινγκτον να αυξήσει τις κυρώσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, ώστε να αναγκαστεί η Ρωσία να αποδεχτεί εκεχειρία με όρους που έχει προτείνει ο Τραμπ. Αν και οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή του 2022, η ρωσική ηγεσία παραμένει αμετακίνητη.

Η κατάσταση έγινε περισσότερο περίπλοκη από την αιφνίδια απομάκρυνση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτζ και τον διορισμό του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ως προσωρινού διαδόχου. Η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον Ρούμπιο ενδέχεται να επιταχύνει τη διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς όπου κυριαρχούσαν αποκλίνουσες προσεγγίσεις, ιδιαίτερα από τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θεωρείται πιο διαλλακτικός απέναντι στη Μόσχα.

Το σχέδιο νόμου για την επιβολή "συντριπτικών" νέων κυρώσεων

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ παρουσίασε σχέδιο νόμου με τη στήριξη 72 γερουσιαστών για την επιβολή «συντριπτικών» νέων κυρώσεων, περιλαμβανομένου δασμού 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν ρωσικά προϊόντα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ουράνιο.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης πρόταση που έχει κοινοποιηθεί στους Ευρωπαίους: αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών ελέγχου στα κατεχόμενα εδάφη, ακύρωση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και σταδιακή άρση των κυρώσεων, με αντάλλαγμα αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο.

Ωστόσο, η Μόσχα φέρεται να απορρίπτει ακόμα και προτάσεις για επιστροφή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε στις αρχές του πολέμου. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο CBS, δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι».