Με τίτλο «Ως εδώ κύριε Σίμπκινς» το Αυστραλιανό-Ελληνικό Συμβούλιο καταδικάζει τη νέα «πρόκληση» του Αυστραλού βουλευτή Λουκ Σίμπκινς ο οποίος, ουσιαστικά, υποστηρίζει ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας δε νοιάζονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ και καλεί την αυστραλιανή κυβέρνηση να την αναγνωρίσει με το συνταγματικό της όνομα «Μακεδονία».
Το Αυστραλιανό-Ελληνικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους φορείς της ομογένειας- σημειώνει ότι ο κ. Σίμπκινς, που πολλές φορές έχει προκαλέσει την ομογένεια, κάνει χρήση της βουλευτικής του ασυλίας και καλεί τον πρωθυπουργό, Τόνι 'Αμποτ, «να τον επαναφέρει στην τάξη».
Υπενθυμίζεται ότι κ. Σίμπκινς, που ανήκει στην κυβερνητική παράταξη, υποστήριξε ότι «οι 100.000 Αυστραλοί Μακεδονικής καταγωγής προσβάλλονται βαθύτατα όταν η Αυστραλία αποκαλεί την χώρα τους Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αφού η Γιουγκοσλαβία έπαψε να υπάρχει εδώ και 20 χρόνια».
Σύμφωνα με τον Αυστραλό βουλευτή, οι εκάστοτε αυστραλιανές κυβερνήσεις φοβούνται το πολιτικό κόστος.
«Μερικές δεκάδες εθνικιστές Έλληνες τους έχουν πείσει ότι σε περίπτωση που η Αυστραλία αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» οι Έλληνες θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση που θα το τολμήσει» είπε ο κ. Σίμπκινς και συνέχισε:
«Οι Έλληνες της Αυστραλίας είναι ώριμοι. Ξέρουν πως αναγνώριση με το όνομα Μακεδονία δεν σημαίνει απειλή για τα ελληνικά εδάφη.
Τους Έλληνες της Αυστραλίας τους απασχολούν τα ίδια θέματα όπως και όλους τους πολίτες. Εργασία, υγεία, ασφάλεια, παιδεία, κοινωνική πρόνοια. Αυτά καθορίζουν την ψήφο τους και όχι το Μακεδονικό».
Ο Φιλελεύθερος βουλευτής, στην εκτενέστατη ομιλία του, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε. Ε. γιατί φοβάται πως όσοι έχασαν περιουσίες κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο θα μπορέσουν να τις διεκδικήσουν.
Παράγοντες της ομογένειας χαρακτήρισαν τον βουλευτή ανιστόρητο και προβοκάτορα ενώ πηγές του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν ότι «για την ώρα η στάση της χώρας στο θέμα αυτό παραμένει αμετάβλητη».
Το Αυστραλιανό-Ελληνικό Συμβούλιο τον κατηγόρησε για «ομιλίες μίσους» και ότι κάνει δωρεάν ταξίδια στα Σκόπια.
Η τελευταία τοποθέτηση του κ. Σίμπκινς (μια από τις πολλές με τις οποίες ζητά αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Μακεδονίας) προκάλεσε πολλές αντιδράσεις της ομογένειας.
Μεταξύ αυτών και του προέδρου του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Μελετών, καθηγητή Αναστάσιου Τάμη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το σύνολο των 550.000 Ελληνοαυστραλών αντιδρά στη αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Μακεδονίας γιατί δεν μπορούν να απαρνηθούν την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους και την ταυτότητά τους».
Σύμφωνα με τον κ. Τάμη οι καταγόμενοι από την ΠΓΔΜ κάτοικοι της Αυστραλίας είναι 70.000 σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία. Δηλαδή 30% λιγότεροι από όσο τους υπολογίζει ο κ. Σίμπκινς.