Ώρα μηδέν για την εκλογή του 267ου Πάπα στο Βατικανό. Το Κονκλάβιο συγκαλείται αύριο Τετάρτη 7/05 για να αναδείξει τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, συνεχίζοντας μια ιερή παράδοση αιώνων. Η διαδικασία εκλογής του νέου πνευματικού ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών παγκοσμίως ξεκινά με την πρώτη συνεδρίαση των καρδιναλίων, σε ένα κλίμα απόλυτης μυστικότητας.

Διαβάστε: Βατικανό: Αύριο αποφασίζει το κονκλάβιο για την εκλογή Πάπα - Διακοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών


Η διαδικασία του Κονκλαβίου και οι 133 καρδινάλιοι

Συνολικά 133 καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στην ιστορική ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου Πάπα. Η εκλογή πραγματοποιείται με αυστηρούς κανόνες μυστικότητας: οι καρδινάλιοι υποχρεούνται να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά την είσοδό τους στο Κονκλάβιο, διασφαλίζοντας την απομόνωσή τους από τον έξω κόσμο μέχρι την τελική απόφαση.


Ο Καρδινάλιος Παρολίν: Το φαβορί για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου

Μέσα σε αυτό το κλίμα προσδοκίας, ένα όνομα ακούγεται όλο και πιο έντονα στους διαδρόμους του Βατικανού: ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν. Διπλωμάτης καριέρας με δεκαετή εμπειρία στο τιμόνι της βατικανής γραφειοκρατίας, ο Παρολίν παρουσιάζεται ως η ασφαλής επιλογή για μια Εκκλησία που αναζητά συνέχεια και σταθερότητα μετά την εποχή του Πάπα Φραγκίσκου.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, τις ημέρες που ακολούθησαν τη νοσηλεία και τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, ο Καρδινάλιος Παρολίν ήταν παντού παρών. Ως ο δεύτερος στην ιεραρχία του Βατικανού, επισκέφθηκε τον Φραγκίσκο στο νοσοκομείο, συνέβαλε στη σφράγιση των παπικών διαμερισμάτων μετά τον θάνατό του, υποδέχθηκε καρδινάλιους από όλο τον κόσμο για την κηδεία και τέλεσε υπαίθρια λειτουργία μπροστά σε χιλιάδες πιστούς στα σκαλιά της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.


Ο συναινετικός υποψήφιος για το παπικό αξίωμα

«Ο μόνος υποψήφιος που προς το παρόν προβάλλεται με κάποια επιμονή είναι ο Παρολίν», δήλωσε ο Αντρέα Ρικάρντι, ιδρυτής της Καθολικής κοινότητας Sant'Egidio. «Εκφράζει μία συνέχεια», προσθέτει ο Ρικάρντι, ο οποίος διατηρεί επαφές με αρκετούς καρδινάλιους που θεωρούνται παπικοί υποψήφιοι.

Ήσυχος, συγκρατημένος και με αινιγματικό ύφος, ο Καρδινάλιος Παρολίν είναι βαθιά επιφυλακτικός. Σε μια εποχή παγκόσμιας αστάθειας, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να θεωρηθεί προτέρημα. Οι καρδινάλιοι τον αντιμετωπίζουν ως έναν σταθερό διαχειριστή και, στα 70 του χρόνια, αποτελεί ελκυστική επιλογή για όσους δεν επιθυμούν έναν Πάπα που θα παραμείνει στον θρόνο για δεκαετίες.


Η πορεία του Καρδινάλιου Παρολίν: Από το Σκιαβόν στο Βατικανό

Ο Καρδινάλιος Παρολίν μεγάλωσε στο Σκιαβόν, μια μικρή πόλη της βόρειας Ιταλίας, γνωστή για τους Ποντίφικες που έχει αναδείξει. Έχασε τον πατέρα του σε τροχαίο δυστύχημα όταν ήταν μόλις 10 ετών και μεγάλωσε με τη μητέρα του, δασκάλα δημοτικού. Στα 14 του εισήλθε σε ιεροσπουδαστήριο και χειροτονήθηκε ιερέας στα 25 του χρόνια.

Η σταδιοδρομία του δεν ακολούθησε ποιμαντική κατεύθυνση, αλλά διπλωματική: σπούδασε στην Παπική Εκκλησιαστική Ακαδημία της Ρώμης, το φυτώριο των διπλωματών του Βατικανού. Η διπλωματική του πορεία περιλαμβάνει:

- Υπηρεσία στη Νιγηρία τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια πραξικοπημάτων και εμφυλίου πολέμου

- Αποστολή στο Μεξικό για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων

- Επιστροφή στο Βατικανό το 1992 και τοποθέτηση στο ισχυρό Γραφείο του Κράτους

- Διεύθυνση της Villa Nazareth, σχολείου για μαθητές με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο

- Ανάληψη της θέσης του δεύτερου τη τάξει διπλωμάτη του Βατικανού το 2002, επί Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.


Οι προκλήσεις και η διπλωματική δεινότητα του πιθανού διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου

Το 2009, ο Παρολίν διορίστηκε πρεσβευτής στη Βενεζουέλα, σε μια περίοδο έντασης με τον Ούγκο Τσάβες. Εκεί εφάρμοσε στρατηγική «θετικής ουδετερότητας», προασπίζοντας τα συμφέροντα της Εκκλησίας χωρίς να εμπλακεί σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Οι διπλωματικές του αποστολές συνεχίστηκαν υπό τον Πάπα Φραγκίσκο, με έμφαση στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, ήταν η Κίνα. Το 2018, ο Παρολίν συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας: της πρώτης επίσημης αναγνώρισης της εξουσίας του Πάπα εντός της Κίνας.
«Η Εκκλησία επιδεικνύει στάση ελπίδας, ανοίγματος και διαλόγου», δήλωσε το 2023. «Το μόνο που ζητάμε από την Κίνα είναι να επιτρέψει στους καθολικούς να είναι καθολικοί».


Το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας μετά τον Πάπα Φραγκίσκο

Σε μια εποχή γεωπολιτικών εντάσεων και αβέβαιου μέλλοντος για την Καθολική Εκκλησία, ο Καρδινάλιος Παρολίν ενσαρκώνει την υπόσχεση της συνέχειας. Αν και μπορεί να μην εμπνέει με τη φωνή του όπως ο Πάπας Φραγκίσκος, διαθέτει τη διπλωματική ικανότητα, τη μετριοπάθεια και τη θεσμική γνώση που θα μπορούσαν να ενώσουν μια κατακερματισμένη Εκκλησία.

Το Κονκλάβιο που ξεκινά αύριο θα αποφασίσει αν ο Καρδινάλιος Παρολίν θα γίνει ο 267ος Πάπας, διαδεχόμενος τον Πάπα Φραγκίσκο και οδηγώντας την Καθολική Εκκλησία στη νέα εποχή. Η απόφαση των 133 καρδιναλίων θα καθορίσει το μέλλον των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών παγκοσμίως και την πορεία της Εκκλησίας στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.