Βατικανό: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για να ακουστεί το "Habemus Papam" - Τα δύο επικρατέστερα φαβορί και η μυστική διαδικασία πριν τον λευκό καπνό
Αρχίζει η πρώτη μέρα συνεδριάσεων
Το Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου πάπα ξεκινά στο Βατικανό, φέρνοντας στο προσκήνιο μια από τις πιο μυστικές και ιερές διαδικασίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Σε μία περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών προκλήσεων και με την κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Πάπας Φραγκίσκος να επαναπροσδιορίζει τα μέχρι πρότινος βαθιά ριζωμένα, στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, συντηρητικά δεδομένα, ξεκινά η διαδικασία για την εκλογή νέου Πάπα. Το ερώτημα ποιος τελικά θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο κι εάν θα προέρχεται από την ευρωπαϊκή επικράτεια, κάτι που συνιστά ασφαλή επιλογή, ή εάν θα εκλεγεί Πάπας προερχόμενος από άλλη ήπειρο, απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ώρες.
Διαβάστε: Κονκλάβιο: Η μυστική διαδικασία εκλογής νέου πάπα στο Βατικανό
Το πρόσωπο εκείνο που θα εμπνεύσει την ενότητα στους Ρωμαιοκαθολικούς αναμένεται με αγωνία καθώς προτού αναλάβει τον παπικό θρόνο ο Φραγκίσκος, σειρά σκανδάλων είχαν πλήξει την Αγία Έδρα. Μένει να φανεί εάν το προοδευτικό στίγμα θα διατηρηθεί όπως και το άνοιγμα σε συγκεκριμένες μειονοτικές ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα τελευταία μηνύματα του αποθανόντα Πάπα αφορούσε στην ανάγκη επιβολής εκεχειρίας στη Γάζα, έκκληση με την οποία ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον στρέφεται στη νέα «πολιτική» του Βατικανού.
Βατικανό: Η πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή νέου Πάπα
Η εκλογή του Πάπα δεν είναι, πάντως, απλή διαδικασία, καθώς θα χρειαστούν ημέρες. Το σίγουρο είναι ότι θα ακουστεί η φράση "Extra omnes" (έξω όλοι) που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της συνεδρίασης, κατά την οποία 133 καρδινάλιοι θα αποσυρθούν πίσω από τις βαριές πόρτες της Καπέλα Σιξτίνα για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών παγκοσμίως.Το Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου πάπα ξεκινά στο Βατικανό, φέρνοντας στο προσκήνιο μια από τις πιο μυστικές και ιερές διαδικασίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο πρώτος καπνός θα βγει περί τις 19:00, ενώ το κονκλάβιο θα αρχίσει αύριο στις 16:30, τοπική ώρα. Από την Πέμπτη, κάθε ημέρα θα διεξάγονται τέσσερις ψηφοφορίες. Θα μπορεί να διακρίνει κανείς τον καπνό από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στις 10:30 τοπική ώρα (μόνον σε περίπτωση εκλογής του νέου πάπα) και στις 12 το μεσημέρι.
Το απόγευμα, σε περίπτωση αίσιας ψηφοφορίας, ο λευκός καπνός θα βγει γύρω στις 17:30, διαφορετικά η καπνοδόχος και η σόμπα της Καπέλα Σιξτίνα θα χρησιμοποιούνται στο τέλος της ημέρας και μετά το πέρας της τέταρτης ψηφοφορίας, περίπου στις 19:30, ώρα Ιταλίας. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι σε περίπτωση που δεν έχει προκύψει νωρίτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα, τα ψηφοδέλτια των καρδιναλίων θα καίγονται στη σόμπα της Καπέλα Σιξτίνα στο τέλος της πρωινής και της απογευματινής τους συνεδρίασης.
Τα δρακόντεια μέτρα και φαβορί για τη διαδοχή του Φραγκίσκου
Η Καπέλα Σιστίνα έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο απόρθητα φρούρια παγκοσμίως, καθώς οι προετοιμασίες για την εκλογή του νέου Πάπα εντείνονται. Το Βατικανό έχει αναπτύξει ένα εντυπωσιακό σύστημα ασφαλείας που συνδυάζει αιώνιες παραδόσεις με υπερσύγχρονη τεχνολογία για να διασφαλίσει την απόλυτη μυστικότητα της ιερής διαδικασίας. Σύμφωνα με το Reuters, ειδικές μεμβράνες έχουν τοποθετηθεί στα παράθυρα της Καπέλα Σιστίνα για να αποτρέψουν την καταγραφή από drones, ενώ προηγμένα συστήματα παρεμβολής σήματος εμποδίζουν οποιαδήποτε επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, τα οποία άλλωστε απαγορεύονται αυστηρά κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου.Λίγες ημέρες πριν αλλά και μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, οι υποψήφιοι που ακούγονταν για τη διαδοχή ήταν 11, πλέον όμως δύο ονόματα φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα, και σημειωτέον πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτά είναι του Ιταλού καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν και του Φιλιππινέζου Λουίς-Αντόνιο Τάγκλε.
Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν παρουσιάζεται ως διπλωμάτης καριέρας με δεκαετή εμπειρία στο τιμόνι της βατικανής γραφειοκρατίας, όπως και μία επιλογή ασφαλείας για μια Εκκλησία που αναζητά συνέχεια και σταθερότητα μετά την εποχή του Πάπα Φραγκίσκου.

Επί 11 χρόνια υπηρέτησε στο Βατικανό του πάπα Φραγκίσκου και πολιτικά θεωρείται μετριοπαθής ενώ πέρασε την καριέρα του συμμετέχοντας στη διπλωματική πτέρυγα της Αγίας Εδρας, στη Νουντσιατούρα της Νιγηρίας και του Μεξικού. Έγινε καρδινάλιος το 2014 από τον πάπα Φραγκίσκο και παράλληλα θα μπορούσε να θεωρηθεί προέκταση της ιδεολογικής κληρονομιάς του 88χρονου ποντίφικα.
Από την άλλη πλευρά, ο 67χρονος από τις Φιλιππίνες, Καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε, υπηρετεί ως πρόεδρος της Διακρατικής Επιτροπής για τους αφοσιωμένους θρησκευόμενους. Αποκαλείται ο «Ασιάτης πάπας Φραγκίσκος» και έχει ασκήσει κριτική στην οπτική της Εκκλησίας απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς. Σε συνέντευξή του το 2015 είπε ότι η «αυστηρή» στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες έχει προκαλέσει πλήγμα στην Εκκλησία. Ο Tάγκλε, αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος πάπας που θα προέρχεται από την ασιατική ήπειρο.

Η διαδικασία μέχρι το "Habemus Papam"
Κατά τη διάρκεια της περιόδου ψηφοφορίας, οι καρδινάλιοι είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, τους απαγορεύεται η χρήση τηλεφώνων και η πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε εφημερίδες. Κοιμούνται στην Casa Santa Marta, έναν πενταώροφο ξενώνα μέσα στο συγκρότημα του Βατικανού.
Οι εκλογές διεξάγονται με απόλυτη μυστικότητα μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα και στη συνέχεια ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει την υποστήριξη 90 καρδιναλίων, κάτι που μπορεί χρονικά να μεταφραστεί σε πολλούς γύρους ψηφοφορίας, αναδεικνύεται ο νέος Πάπας. Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, τα κονκλάβια διαρκούσαν εβδομάδες ή μήνες, ενώ ορισμένοι καρδινάλιοι απεβίωναν μάλιστα ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Πώς ανακοινώνεται ο όμως νέος Πάπας; Ο έξω κόσμος αντιλαμβάνεται την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετά τις ζυμώσεις στο κονκλάβιο όταν βγαίνει καπνός από την καμινάδα παρεκκλησίου. Ο μαύρος καπνός αποτελεί σημάδι αποτυχίας σε αντίθεση με τον λευκό που σημαίνει ότι ο νέος Πάπας έχει επιλεγεί και στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανίζεται στο μπαλκόνι που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σε διάστημα μόλις μίας ώρας από την επιλογή του. Ο ανώτερος καρδινάλιος επιβεβαιώνει την απόφαση με τις λέξεις «Habemus Papam» και παρουσιάζει τον νέο ποντίφικα.
Ποιος μπορεί να γίνει Πάπας; Θεωρητικά, κάθε Ρωμαιοκαθολικός που έχει βαπτιστεί. Στην πράξη, ωστόσο, οι καρδινάλιοι προτιμούν να επιλέγουν έναν δικό τους. Το 2013, ο Φραγκίσκος έγινε ο πρώτος ποντίφικας που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το 28% των καθολικών του κόσμου. Οι καρδινάλιοι είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξουν έναν Ευρωπαίο, όπως άλλωστε έχει δείξει η ιστορία. Αξίζει, δεν να σημειωθεί ότι από τους 266 πάπες που έχουν επιλεγεί μέχρι σήμερα, οι 217 προέρχονταν από την Ιταλία.