Βατικανό: Mαύρος καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα - Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Πάπα
Τα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή
Μαύρος καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, στο Βατικανό, καθώς ολοκληρώθηκε, χωρίς αποτέλεσμα, η πρώτη ψηφοφορία του κονκλάβιου των 133 καρδιναλίων για την εκλογή νέου Πάπα
Μαύρος καπνός βγήκε από την καμινάδα στην Καπέλα Σιξτίνα λίγο μετά τις 21:45 και το Κονκλάβιο θα παραμείνει απομονωμένο μέχρι να φτάσουμε στο Habemus Papam για την ανάδειξη του 267ου Ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η διαδικασία σήμερα ξεκίνησε το μεσημέρι και λίγο πριν τις 19:00, ακούστηκε το «extra omnes» για να ξεκινήσει η ψηφοφορία, με χιλιάδες πιστούς να βρίσκονται στο Βατινακό, με το βλέμμα στραμμένο στην καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.
Την Πέμπτη θα υπάρξουν δύο πρωινές ψηφοφορίες (στις 10:30 και στις 12:00) και αν δεν υπάρξει ανάδειξη Πάπα, θα γίνουν ακόμη δύο απογευματινές (στις 17:30 και στις 19:00). Σε περίπτωση που και πάλι δεν βγει λευκός καπνός, η ίδια διαδικασία θα συνεχίζεται καθημερινά.
Σημειώνεται πως η ψηφοφορία είναι μυστική και οι Καρδινάλιοι αλλάζουν το γραφικό τους χαρακτήρα για να μην ταυτοποιηθούν.
Συλλειτούργησαν όλοι οι καρδινάλιοι και χοροστάτησε ο γηραιότερος εξ αυτών, ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε. «Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, εκλιπαρώντας το φως και την δύναμή του, ώστε να εκλεγεί ο Πάπας, τον οποίο χρειάζονται η Εκκλησία και η ανθρωπότητα σε μία τόσο δύσκολη και πολυσύνθετη φάση της Ιστορίας», τόνισε ο γηραιότερος εκ των καρδιναλίων, ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, ο οποίος χοροστάτησε της λειτουργίας λίγες ώρες πριν την έναρξη του κονκλαβίου.
Τα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή
Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν τις περασμένες ημέρες, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «φαβορί» παραμένει ο Ιταλός καρδινάλιος και επί δώδεκα χρόνια πρωθυπουργός του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν. Ήταν στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου, αλλά θεωρείται σε θέση να συμπεριλάβει στη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας και κληρικούς, οι οποίοι δεν είναι αμιγώς προοδευτικής κατεύθυνσης.
Προκειμένου να εκλεγεί ένας υποψήφιος απαιτείται να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων. Ήδη, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που περιμένουν να δουν το χρώμα του καπνού από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα: Μαύρος που σημαίνει ότι η ψηφοφορία απέβη άκαρπη, λευκός, που σημαίνει ότι αναδείχθηκε νέος Ποντίφικας. Σήμερα, πάντως, δεν αναμένεται εκλογή και θα γίνει μόλις μία ψηφοφορία. Από αύριο Πέμπτη, αναμένεται να γίνονται μέχρι και τέσσερις ψηφοφορίες.
Παράλληλα, μεγάλες πιθανότητες εκλογής, μεταξύ των άλλων, θεωρείται ότι συγκεντρώνουν ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Τάγκλε. Μετριοπαθέστερος, με μεγάλη πείρα στον διαθρησκειακό διάλογο ο πρώτος, πιο πιστός στη γραμμή του Αργεντινού εκλιπόντα Ποντίφικα ο δεύτερος.
Όλα αυτά όμως θα μπορούσαν να ανατραπούν κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, αφού μάλιστα γνωστό ιταλικό ρητό μας υπενθυμίζει ότι «όποιος εισέρχεται στη Σιξτίνα ως φαβορί να εκλεγεί Πάπας, τελικά βγαίνει από την αίθουσα ως απλός καρδινάλιος».
Βατικανό: Η "γεωγραφική κατανομή" των καρδιναλίων
Από τους συνολικά 252 καρδινάλιους, οι 133 έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς πρέπει να είναι κάτω των 80 ετών για να συμμετάσχουν. Δεκαπέντε έθνη εκπροσωπούνται για πρώτη φορά από γηγενείς καρδινάλιους εκλέκτορες. Ακολουθεί μια ανάλυση του αριθμού των καρδιναλίων ανά ήπειρο:
Ευρώπη: 114
Ασία: 37
Νότια Αμερική: 32
Αφρική: 29
Βόρεια Αμερική: 28
Κεντρική Αμερική: 8
Ωκεανία: 4
Το νεότερο μέλος του Κολεγίου των Καρδιναλίων είναι ο ουκρανικής καταγωγής, ο 45χρονος επίσκοπος Μελβούρνης Μίκολα Μπίτσοκ. Ο γηραιότερος είναι ο 99χρονος Άντζελο Ατσέρμπι.
4.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Βατικανό
Περίπου 4.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί από σήμερα το πρωί, σε πύλες ασφαλείας και σε ελέγχους για όσους ταξιδεύουν στο Βατικανό. Αναμένεται επίσης να υπάρχουν 1.000 εθελοντές που θα βοηθήσουν στη ροή των προσκυνητών.
Οι 133 καρδινάλιοι με δικαίωμα ψήφου γνωρίζονται μεταξύ τους και μοιράζονται οράματα για το μέλλον της εκκλησίας κατά τη διάρκεια καθημερινών συναντήσεων που είχαν πριν από το κονκλάβιο από τις 28 Απριλίου. Ωστόσο, το πόσο δύσκολη αναμένεται να είναι η απόφαση για την εκλογή νέου πάπα συνοψίστηκε στη φράση του Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, τον αρχιεπίσκοπο της Τζακάρτα, ο οποίος ήταν ο τελευταίος καρδινάλιος που έφτασε στη Ρώμη λέγοντας χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Υπάρχει πολλή σύγχυση», αφού άκουσε ομιλίες από 50 καρδινάλιους. «Έχουμε ακούσει πολλές φωνές, δεν είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα».
Πιο συμπεριληπτικό και διχασμένο το Κονκλάβιο
Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που ακολούθησαν τον θάνατο του Πάπα, οι καρδινάλιοι συναντιόντουσαν σχεδόν καθημερινά στο Βατικανό για προ-κονκλάβιες συγκεντρώσεις, γνωστές ως γενικές συναθροίσεις. Ενώ το κονκλάβιο στην Καπέλα Σιξτίνα περιορίζεται σε καρδινάλιους που δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει την ηλικία των 80 ετών, αυτές οι προκαταρκτικές συναντήσεις είναι ανοιχτές και στους 252 καρδινάλιους.
Ωστόσο, αυτή είναι η πιο ποικιλόμορφη σύνοδος που έχει γίνει ποτέ και αυτό γιατί ο εκλιπών Πάπας προσπάθησε να κάνει το Κολέγιο των Καρδιναλίων πιο συμπεριληπτικό επιλέγοντας πολλούς από τον Παγκόσμιο Νότο, ειδικά επειδή η Αφρική και η Ασία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του Καθολικισμού. Για πρώτη φορά λοιπόν, θα εκπροσωπηθούν το Πράσινο Ακρωτήριο, η Αϊτή, το Νότιο Σουδάν, η Τόνγκα, η Μιανμάρ, η Παπούα Νέα Γουινέα και η Ρουάντα. Αυτή η ποικιλομορφία έχει ήδη αφήσει το στίγμα της: λέγεται ότι οι συναντήσεις πριν από το συνέδριο έφεραν στο προσκήνιο πόσο διαφορετικές φαίνονται να είναι οι ανάγκες της Εκκλησίας ανάλογα με το πώς τις αντιλαμβάνονται ανά τον κόσμο.
Ένα πιο συμπεριληπτικό κονκλάβιο είναι ειρωνικά και πιο διχασμένο. Πολλές από τις προοδευτικές θέσεις του Φραγκίσκου, όπως η έγκριση της ευλογίας των ομοφυλόφιλων ζευγαριών ή η άδεια σε διαζευγμένους να λάβουν τη Θεία Κοινωνία, συνάντησαν αντίσταση από ορισμένους Αφρικανούς καρδινάλιους, οι οποίοι τείνουν να είναι πιο συντηρητικοί και φοβούνται ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις διδασκαλίες της Εκκλησίας.
Ο εκλιπών Πάπας συχνά επέτρεπε στους τοπικούς επισκόπους τον τελευταίο λόγο σε πολλά από αυτά τα ζητήματα, ώστε να διευθετηθούν οι περιφερειακές διαφορές, αλλά οι επικριτές ανησυχούν ότι αυτή η αποκέντρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασυνέπειες.