Μακρόν και Μερτς ενισχύουν τη γαλλογερμανική συνεργασία - Στο επίκεντρο η πυρηνική αποτροπή
Νέα συμφωνία
Πυρηνική ασφάλεια από Γαλλία και Βρετανία ζήτησε ο Μερτς

Με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκε το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας με τον Γερμανό καγκελάριο να ζητά την συνεργασία της Γαλλίας και της Βρετανίας. Η συζήτηση αυτή «θεωρείται κατηγορηματικά ως συμπληρωματική σε ό,τι έχουμε ήδη πει με τους Αμερικανούς εταίρους μας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Μερτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν. «Θα αναθέσουμε στους αρμόδιους υπουργούς μας να ξεκινήσουν αυτήν τη συζήτηση», συμπλήρωσε. Ο Μερτς σημείωσε πάντως ότι «δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης των εγγυήσεων ασφαλείας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη».
Διαβάστε: Μερτς: Το πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση Τραμπ - "Μην παρεμβαίνετε στη γερμανική πολιτική"
«Πυρηνική ασφάλεια»
Ενώπιον της θεαματικής προσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας και της ενδεχόμενης αποδέσμευσης της Ουάσινγκτον από την Ευρώπη, ο Μερτς κάλεσε τον Φεβρουάριο τη Γαλλία και τη Βρετανία, τις δύο ευρωπαϊκές πυρηνικές δυνάμεις, να συζητήσουν εάν η Γερμανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από έναν πιθανό «πυρηνικό διαμοιρασμό των πυρηνικών ή τουλάχιστον εάν θα της παρείχαν πυρηνική ασφάλεια».
Η ενίσχυση «του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ» δεν αποδυναμώνει την Ατλαντική Συμμαχία. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη ευθύνη για τους ίδιους τους Ευρωπαίους, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν. «Είναι απολύτως φυσικό να συζητούνται όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της πυρηνικής αποτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορίες μας, τις ιδιαιτερότητές μας», πρόσθεσε. Εξ αρχής, η γαλλική πυρηνική αποτροπή είναι ανεξάρτητη και βασίζεται μόνο στις εκτιμήσεις ενός ανθρώπου, του προέδρου της χώρας, για έναν κίνδυνο που απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.
Στη συνάντησή τους, την πρώτη αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μερτς, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας τους, σε μια περίοδο που και οι δύο χώρες αυξάνουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους. «Θα επιταχύνουμε τα γαλλογερμανικά προγράμματα, θα αναπτύξουμε νέες δυνατότητες», κυρίως άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, εξήγησε ο Μακρόν.
Οι δύο χώρες αποφάσισαν επίσης να «συντονίσουν» και να μοιραστούν τις στρατηγικές αναλύσεις τους, καθώς και να ξεκινήσουν ένα «γαλλογερμανικό πρόγραμμα αμυντικής καινοτομίας, ώστε να αναπτύξουν τις αναγκαίες καινοτομίες που απαιτούνται για τους πολέμους του μέλλοντος».