Το μεγαλύτερο και γεωγραφικά πιο ποικιλόμορφο κονκλάβιο στην ιστορία του Βατικανού συνεχίζεται σήμερα, με τους καρδιναλίους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να επιστρέφουν στην Καπέλα Σιξτίνα για να προσπαθήσουν να διευθετήσουν μια ευρεία ανοικτή παπική εκλογή.

Σήμερα Πέμπτη 8/05 αναμένεται να διεξαχθούν τέσσερις ψηφοφορίες, δυο το πρωί και δυο το απόγευμα. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι το πρώτο κονκλάβιο της ημέρας, που ξεκίνησε στις 10:30 και αν δεν υπάρξει λευκός καπνός, θα ακολουθήσουν στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) και το απόγευμα στις 18:30 και στις 20:00.

Οι «πρίγκιπες της Εκκλησίας» με τα κόκκινα καπέλα ξεκίνησαν την Τετάρτη τη βαριά τελετουργική διαδικασία επιλογής ενός νέου ηγέτη για το 1,4 δισεκατομμύριο καθολικούς του κόσμου. Το βράδυ, μαύρος καπνός βγήκε από μια ειδικά τοποθετημένη καμινάδα που ήταν ορατή από την εκκλησία του Αγ. Πέτρου για να σηματοδοτήσει μια ατελέσφορη ψηφοφορία.

Βατικανό, εκλογή νέου Πάπα: Ίσως και σήμερα ο λευκός καπνός

Σήμερα, πάντως, πηγές του Βατικανού τις οποίες επικαλείται το Sky News σημειώνουν πως μπορεί να έχουμε λευκό καπνό. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 (90 ψήφοι) ενδέχεται να συγκεντρωθεί είτε απόψε είτε αύριο το πρωί. Οι καρδινάλιοι φαίνεται πως επιθυμούν να δείξουν στον κόσμο ότι είναι ενωμένοι και αυτό θα γίνει σαφές με μια γρήγορη απόφαση, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο. Αντίθετα, ένα παρατεταμένο κονκλάβιο θα εκλαμβανόταν ως ένδειξη διχασμού μεταξύ των καρδιναλίων, σημειώνει η ίδια πηγή.

Το πρόγραμμα, που έκανε γνωστό το Βατικανό, προβλέπει ότι από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα πρόκειται να βγει καπνός γύρω στις 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος και στις 8 το απόγευμα, επίσης ώρα Ελλάδος. Στο τέλος, δηλαδή, των πρωινών και των απογευματινών ψηφοφοριών.

Σε περίπτωση, όμως, που ο Πάπας εκλεγεί νωρίτερα (στην πρώτη πρωινή ψηφοφορία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ή στην πρώτη απογευματινή), ο άσπρος καπνός θα βγει αμέσως.

LIVE εικόνα από το Βατικανό:



Κανένας Πάπας στη σύγχρονη εποχή δεν έχει εκλεγεί με την πρώτη προσπάθεια, οπότε αυτό το αποτέλεσμα ήταν ευρέως αναμενόμενο. Αλλά δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας, ένα τελικό αποτέλεσμα είναι πιθανό από τη δεύτερη ημέρα, όταν μπορούν να διεξαχθούν έως και τέσσερις γύροι ψηφοφορίας.

Στη μυστική ψηφοφορία συμμετέχουν 133 καρδινάλιοι από 70 χώρες, έναντι 115 από 48 έθνη στο τελευταίο κονκλάβιο το 2013 – αύξηση που αντανακλά τις προσπάθειες του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου να επεκτείνει την εμβέλεια της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του.

Ο γεννημένος στην Αργεντινή Φραγκίσκος, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα, εξελέγη στο τέλος της δεύτερης ημέρας, ύστερα από πέντε γύρους ψηφοφορίας. Οκτώ χρόνια νωρίτερα, χρειάστηκαν επίσης δύο ημέρες αλλά μόνο τέσσερις ψηφοφορίες για να αναδείξουν τον Γερμανό Βενέδικτο ΙΣΤ’ στον παπισμό. Ο λευκός καπνός θα σηματοδοτούσε την εκλογή του νέου ηγέτη της Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί, αν και ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος διετέλεσε το νούμερο δύο του Βατικανού υπό τον Φραγκίσκο, και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλ θεωρούνται οι επικρατέστεροι. Εάν καταστεί προφανές ότι κανένας από τους δύο δεν μπορεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων, οι ψήφοι αναμένεται να στραφούν σε άλλους υποψήφιους, με τους εκλέκτορες να συσπειρώνονται ενδεχομένως γύρω από τη γεωγραφία, τη δογματική συγγένεια ή τις κοινές γλώσσες.

Άλλοι πιθανοί «papabili» –υποψήφιοι παπικοί στα ιταλικά– είναι ο Γάλλος Ζαν Μαρκ Αβελίν, ο Ούγγρος Πίτερ Έρντο, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστκαι ο Ιταλός Πιερμπαντίστα Πιτσαμπάλα.

Κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου, οι καρδινάλιοι απομονώνονται από τον κόσμο και ορκίζονται μυστικότητα, τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές τους κατάσχονται, ενώ μεταφέρονται μεταξύ της Καπέλα Σιξτίνα για την ψηφοφορία και δύο ξενώνων του Βατικανού για να κοιμηθούν και να γευματίσουν.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν προσφέρει διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι αναζητούν από τον επόμενο Πάπα, ύστερα από ένα σχετικά φιλελεύθερο ποντιφικό αξίωμα που σημαδεύτηκε από πικρές διαιρέσεις μεταξύ παραδοσιακών και εκσυγχρονιστών.

Ενώ ορισμένοι προέτρεπαν για συνέχεια με το όραμα του Φραγκίσκου για μεγαλύτερο άνοιγμα και μεταρρυθμίσεις, άλλοι λαχταρούσαν να γυρίσουν το ρολόι πίσω και να αγκαλιάσουν τις παραδόσεις. Πολλοί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν ένα πιο προβλέψιμο, μετρημένο ποντιφικό αξίωμα.

Με πληροφορίες από Reuters, Sky News