Αίσθημα ανυπομονησίας κυκλώνει, τις τελευταίες ώρες, το Βατικανό, με την προσμονή για την ανάδειξη νέου Πάπα να μεγαλώνει και τους Ρωμαιοκαθολικούς να αναμένουν, μετά τους διαδοχικούς μαύρους καπνούς, να βγει ο λευκός και να ηχήσει η φράση «Habemus Papam». Με τις πρωινές συνεδριάσεις να αποδεικνύονται άκαρπες, ακολουθούν οι δύο νέοι γύροι ψηφοφορίας το απόγευμα και το βράδυ της Πέμπτης, μετά το πέρας των οποίων θα φανεί ποιος τελικά θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Φραγκίσκου. Εάν δεν βγει λευκός καπνός μέχρι απόψε, τότε θα έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε άκαρπες ψηφοφορίες. Οι 133 καρδινάλιοι παίρνουν ξανά τις θέσεις τους, ενώ γριφώδες παραμένει το ερώτημα εάν ο νέος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα προέρχεται από την ευρωπαϊκή επικράτεια ή από άλλη ήπειρο, εάν θα είναι ασφαλής επιλογή ή εάν θα θεωρηθεί σύμβολο της προόδου και κατ' επέκταση συνεχιστής της κληρονομιάς του Φραγκίσκου που βασίστηκε στη συμπερίληψη και τον διαθρησκευτικό διάλογο.

Διαβάστε: Πώς γίνεται μαύρος ή λευκός ο καπνός στο Βατικανό; Το Μυστικό που λίγοι ξέρουν!

Δείτε Live τη διαδικασία:



Πίσω στο 2013, οπότε εξελέγη ο Φραγκίσκος, το κονκλάβιο συνεδρίασε για δύο ημέρες και ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποφασίστηκε ύστερα από πέντε ψηφοφορίες. Το 2005, όταν επελέγη ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', η διαδικασία διήρκεσε δύο μέρες και χρειάστηκαν τέσσερις συνολικά ψηφοφορίες για το τελικό αποτέλεσμα. Σύντομη ήταν η διαδικασία και το 1978 με την εκλογή του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' μέσα σε τρεις ημέρες και ύστερα από οκτώ ψηφοφορίες. Κρίνοντας κανείς από τα σύγχρονα Κονκλάβια από τα οποία βγήκε αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο μέσος όρος για την εκλογή νέου Πάπα είναι τρεις ημέρες και επτά ψηφοφορίες.

Πλήθος κόσμου έχει, την ίδια ώρα, συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, περιμένοντας τον λευκό καπνό να φανεί, ενώ είναι προετοιμασμένοι για τη βραδινή συνεδρίαση, ελπίζοντας πως μετά τις 20:00 θα ακουστεί το όνομα του νέου Πάπα.

Κληρικοί σπεύδουν, πάντως, να υπογραμμίσουν τις τελευταίες ώρες ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, δεδομένου ότι σκάνδαλα σεξουαλικής φύσεως έχουν, κατά το παρελθόν, πλήξει την εικόνα της εκκλησίας.

30248310
30248311
30250366
30250750
30251522
30251592
30251525

Βατικανό: Τα δρακόντεια μέτρα και τα φαβορί για τη διαδοχή του Φραγκίσκου

Η Καπέλα Σιστίνα έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο απόρθητα φρούρια παγκοσμίως, καθώς οι προετοιμασίες για την εκλογή του νέου Πάπα εντείνονται. Το Βατικανό έχει αναπτύξει ένα εντυπωσιακό σύστημα ασφαλείας που συνδυάζει αιώνιες παραδόσεις με υπερσύγχρονη τεχνολογία για να διασφαλίσει την απόλυτη μυστικότητα της ιερής διαδικασίας. Σύμφωνα με το Reuters, ειδικές μεμβράνες έχουν τοποθετηθεί στα παράθυρα της Καπέλα Σιστίνα για να αποτρέψουν την καταγραφή από drones, ενώ προηγμένα συστήματα παρεμβολής σήματος εμποδίζουν οποιαδήποτε επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, τα οποία άλλωστε απαγορεύονται αυστηρά κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου.

Λίγες ημέρες πριν αλλά και μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, οι υποψήφιοι που ακούγονταν για τη διαδοχή ήταν 11, πλέον όμως δύο ονόματα φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα, και σημειωτέον πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτά είναι του Ιταλού καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν και του Φιλιππινέζου Λουίς-Αντόνιο Τάγκλε.

Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν παρουσιάζεται ως διπλωμάτης καριέρας με δεκαετή εμπειρία στο τιμόνι της βατικανής γραφειοκρατίας, όπως και μία επιλογή ασφαλείας για μια Εκκλησία που αναζητά συνέχεια και σταθερότητα μετά την εποχή του Πάπα Φραγκίσκου.

kardinalios-parolin


Επί 11 χρόνια υπηρέτησε στο Βατικανό του πάπα Φραγκίσκου και πολιτικά θεωρείται μετριοπαθής, ενώ πέρασε την καριέρα του συμμετέχοντας στη διπλωματική πτέρυγα της Αγίας Εδρας, στη Νουντσιατούρα της Νιγηρίας και του Μεξικού. Έγινε καρδινάλιος το 2014 από τον πάπα Φραγκίσκο και παράλληλα θα μπορούσε να θεωρηθεί προέκταση της ιδεολογικής κληρονομιάς του 88χρονου ποντίφικα.

Από την άλλη πλευρά, ο 67χρονος από τις Φιλιππίνες, καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε, υπηρετεί ως πρόεδρος της Διακρατικής Επιτροπής για τους αφοσιωμένους θρησκευόμενους. Αποκαλείται ο «Ασιάτης πάπας Φραγκίσκος» και έχει ασκήσει κριτική στην οπτική της Εκκλησίας απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς. Σε συνέντευξή του το 2015 είπε ότι η «αυστηρή» στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες έχει προκαλέσει πλήγμα στην Εκκλησία. Ο Tάγκλε, αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος πάπας που θα προέρχεται από την ασιατική ήπειρο. 

luis-antonio-tagle-1


Η διαδικασία μέχρι το "Habemus Papam"

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ψηφοφορίας, οι καρδινάλιοι είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, τους απαγορεύεται η χρήση τηλεφώνων και η πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε εφημερίδες. Κοιμούνται στην Casa Santa Marta, έναν πενταώροφο ξενώνα μέσα στο συγκρότημα του Βατικανού.

Οι εκλογές διεξάγονται με απόλυτη μυστικότητα μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα και στη συνέχεια ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει την υποστήριξη 90 καρδιναλίων, κάτι που μπορεί χρονικά να μεταφραστεί σε πολλούς γύρους ψηφοφορίας, αναδεικνύεται ο νέος Πάπας. Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, τα κονκλάβια διαρκούσαν εβδομάδες ή μήνες, ενώ ορισμένοι καρδινάλιοι απεβίωναν μάλιστα ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πώς ανακοινώνεται ο όμως νέος Πάπας; Ο έξω κόσμος αντιλαμβάνεται την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετά τις ζυμώσεις στο κονκλάβιο όταν βγαίνει καπνός από την καμινάδα παρεκκλησίου. Ο μαύρος καπνός αποτελεί σημάδι αποτυχίας σε αντίθεση με τον λευκό που σημαίνει ότι ο νέος Πάπας έχει επιλεγεί και στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανίζεται στο μπαλκόνι που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σε διάστημα μόλις μίας ώρας από την επιλογή του. Ο ανώτερος καρδινάλιος επιβεβαιώνει την απόφαση με τις λέξεις «Habemus Papam» και παρουσιάζει τον νέο ποντίφικα.

Ποιος μπορεί να γίνει Πάπας; Θεωρητικά, κάθε Ρωμαιοκαθολικός που έχει βαπτιστεί. Στην πράξη, ωστόσο, οι καρδινάλιοι προτιμούν να επιλέγουν έναν δικό τους. Το 2013, ο Φραγκίσκος έγινε ο πρώτος ποντίφικας που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το 28% των καθολικών του κόσμου. Οι καρδινάλιοι είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξουν έναν Ευρωπαίο, όπως άλλωστε έχει δείξει η ιστορία. Αξίζει, δεν να σημειωθεί ότι από τους 266 πάπες που έχουν επιλεγεί μέχρι σήμερα, οι 217 προέρχονταν από την Ιταλία.