Live από το Βατικανό: Βγήκε λευκός καπνός - Eκλέχθηκε νέος Πάπας
"Habemus Papam"
Συγκίνηση και δάκρυα στην Πλατεία Αγίου Πέτρου - Στην τέταρτη ψηφοφορία βγήκε το αποτέλεσμα και σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου Πάπα
Λευκός καπνός βγήκε από το Βατικανό στην τέταρτη ψηφοφορία των καρδιναλίων ύστερα από τις τρεις προηγούμενες άκαρπες διαδικασίες και τον μαύρο καπνό, ως ένδειξη αποτυχίας, που είχε βγει νωρίτερα. Η διαδικασία των δύο ημερών για την εκλογή Πάπα χαρακτηρίστηκε σύντομη και παράλληλα είναι ενδεικτική της ενότητας που επικρατεί στην Αγία Έδρα. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι κατακλύζουν την πλατεία του Αγίου Πέτρου και τους γύρω δρόμους για να μπορέσουν να λάβουν την ευλογία του νέου ποντίφικα, ο οποίος αναμένεται να εμφανιστεί στον εξώστη του Αγίου Πέτρου σε περίπου μία με μιάμιση ώρα. Στο μεταξύ, ο κόσμος φώναζε με χαρά και συγκίνηση «να ζήσει ο Πάπας», ενώ μπάντα έπαιζε μουσική προτού γίνει η μεγάλη ανακοίνωση.
"There was a huge roar from the crowd... some people were taken off guard"
Sky's @SiobhanRobbins is in St Peter's Square amongst the celebrations after white smoke rose from the Sistine Chapel and the bells rang out
Πρέπει τώρα να διαπιστωθεί αν θα αρκεστεί στο να ευλογήσει το πλήθος ή θα απευθύνει και έναν σύντομο χαιρετισμό, χωρίς γραπτό κείμενο, όπως είχε κάνει το 2013 ο Φραγκίσκος. Μετά την εμφάνιση του λευκού καπνού από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, όλα πλέον κινούνται με γοργούς ρυθμούς. Ο νέος Ποντίφικας οδηγείται στον μικρό χώρο δίπλα από την Καπέλα Σιξτίνα, γνωστή και ως «Αίθουσα των Δακρύων», όπου θα φορέσει για πρώτη φορά τα λευκά παπικά άμφια. Εκεί προετοιμάζεται για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως Πάπας, στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, την οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός της επόμενης ώρας. Η επίσημη επιβεβαίωση της εκλογής του θα έρθει με τη λατινική φράση «Habemus Papam» από τον επικεφαλής των καρδιναλίων, ο οποίος θα παρουσιάσει στο πλήθος τον νέο Πάπα, ανακοινώνοντας το όνομα που επέλεξε να φέρει κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Εκλογή νέου Πάπα: Οι πιο σύντομες διαδικασίες εκλογής του 21ου και του 20ού αιώνα
Πίσω στο 2013, οπότε εξελέγη ο Φραγκίσκος, το κονκλάβιο συνεδρίασε για δύο ημέρες και ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποφασίστηκε ύστερα από πέντε ψηφοφορίες. Το 2005, όταν επελέγη ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', η διαδικασία διήρκεσε δύο μέρες και χρειάστηκαν τέσσερις συνολικά ψηφοφορίες για το τελικό αποτέλεσμα. Σύντομη ήταν η διαδικασία και το 1978 με την εκλογή του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' μέσα σε τρεις ημέρες και ύστερα από οκτώ ψηφοφορίες. Κρίνοντας κανείς από τα σύγχρονα Κονκλάβια από τα οποία βγήκε αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο μέσος όρος για την εκλογή νέου Πάπα είναι τρεις ημέρες και επτά ψηφοφορίες.
Κληρικοί έσπευδαν, πάντως, νωρίτερα να υπογραμμίσουν ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, δεδομένου ότι σκάνδαλα σεξουαλικής φύσεως έχουν, κατά το παρελθόν, πλήξει την εικόνα της εκκλησίας.
Βατικανό: Τα δρακόντεια μέτρα και τα φαβορί για τη διαδοχή του Φραγκίσκου
Η Καπέλα Σιστίνα μετατράπηκε σε ένα από τα πιο απόρθητα φρούρια παγκοσμίως, καθώς οι προετοιμασίες για την εκλογή του νέου Πάπα εντείνονταν. Το Βατικανό ανέπτυξε ένα εντυπωσιακό σύστημα ασφαλείας που συνδυάζει αιώνιες παραδόσεις με υπερσύγχρονη τεχνολογία για να διασφαλίσει την απόλυτη μυστικότητα της ιερής διαδικασίας. Σύμφωνα με το Reuters, ειδικές μεμβράνες τοποθετήθηκαν στα παράθυρα της Καπέλα Σιστίνα για να αποτρέψουν την καταγραφή από drones, ενώ προηγμένα συστήματα παρεμβολής σήματος εμποδίζουν οποιαδήποτε επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, τα οποία άλλωστε απαγορεύονται αυστηρά κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου.
Λίγες ημέρες πριν αλλά και μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, οι υποψήφιοι που ακούγονταν για τη διαδοχή ήταν 11, στη συνέχεια όμως δύο ονόματα ήταν τα επικρατέστερα, και σημειωτέον πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτά ήταν του Ιταλού καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν και του Φιλιππινέζου Λουίς-Αντόνιο Τάγκλε.
Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν παρουσιάζεται ως διπλωμάτης καριέρας με δεκαετή εμπειρία στο τιμόνι της βατικανής γραφειοκρατίας, όπως και μία επιλογή ασφαλείας για μια Εκκλησία που αναζητά συνέχεια και σταθερότητα μετά την εποχή του Πάπα Φραγκίσκου.
Επί 11 χρόνια υπηρέτησε στο Βατικανό του πάπα Φραγκίσκου και πολιτικά θεωρείται μετριοπαθής, ενώ πέρασε την καριέρα του συμμετέχοντας στη διπλωματική πτέρυγα της Αγίας Εδρας, στη Νουντσιατούρα της Νιγηρίας και του Μεξικού. Έγινε καρδινάλιος το 2014 από τον πάπα Φραγκίσκο και παράλληλα θα μπορούσε να θεωρηθεί προέκταση της ιδεολογικής κληρονομιάς του 88χρονου ποντίφικα.
Από την άλλη πλευρά, ο 67χρονος από τις Φιλιππίνες, καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε, υπηρετεί ως πρόεδρος της Διακρατικής Επιτροπής για τους αφοσιωμένους θρησκευόμενους. Αποκαλείται ο «Ασιάτης πάπας Φραγκίσκος» και έχει ασκήσει κριτική στην οπτική της Εκκλησίας απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς. Σε συνέντευξή του το 2015 είπε ότι η «αυστηρή» στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες έχει προκαλέσει πλήγμα στην Εκκλησία. Ο Tάγκλε, αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος πάπας που θα προέρχεται από την ασιατική ήπειρο.